Χάος και αίμα κυβερνούν την Αλβανία


Η παραπαίουσα κυβέρνηση του Εντι Ράμα «έπαιξε» ακόμα μία φορά το χαρτί της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων με αίτημα την απομάκρυνσή της

Στο αίμα βάφτηκε, ακόμη μία φορά, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, καθώς η κυβέρνηση του Εντι Ράμα επέλεξε να παίξει εκ νέου το χαρτί της άγριας καταστολής.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Σύμφωνα με τα τοπικά -όσο και τα διεθνή- μέσα ενημέρωσης, το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης, ξέσπασαν βίαια επεισόδια ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους πολίτες, των οποίων μόνιμο πια αίτημα δεν είναι άλλο από την απομάκρυνση του Ράμα από την εξουσία.

Τουλάχιστον 15 διαδηλωτές αντιμετώπισαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα εισπνέοντας τα χημικά που έριξε εναντίον τους η αστυνομία για να τους διαλύσει, ενώ τραυματίες υπήρξαν και στην πλευρά των δυνάμεων καταστολής - αν και κυβερνητικές πηγές αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα των τραυματισμών. Αρκούνταν, όμως, την ίδια στιγμή να πουν πως οι πέντε στον αριθμό τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οπως μετέδιδαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, όλα άρχισαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, όταν χιλιάδες άνθρωποι -ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δημοκρατικού Κόμματος- άρχισαν να συγκεντρώνονται στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας. Το κλίμα, όπως λέγανε αυτόπτες μάρτυρες, ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, ενώ, όπως έγινε γνωστό, υπήρχαν και προκλήσεις από ορισμένους άνδρες της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν, σε πολλές περιπτώσεις, να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πετάξουν πέτρες και καπνογόνα εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Επιπλέον, κατόρθωσαν να πλησιάσουν στην έδρα της κυβέρνησης και έριξαν μπογιά στην πρόσοψη του κτιρίου, προτού κατευθυνθούν προς το Κοινοβούλιο, ενώ κι ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε μπροστά από το κτίριο. «Ράμα, παραιτήσου», «Διεφθαρμένη κυβέρνηση!» φώναζαν, μεταξύ άλλων συνθημάτων, οι διαδηλωτές, δείχνοντας τη διάθεση του αλβανικού λαού απέναντι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Ο ίδιος, βέβαια, από την πλευρά του, καταδίκασε τις βίαιες ταραχές και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πάρει τον δρόμο της αυτοκαταστροφής.

Σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά ζήτησε ξανά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης καθώς και την αποχώρηση της κυβέρνησης Ράμα, φωνάζοντας στο συγκεντρωμένο πλήθος «σας καλώ στην αντίσταση και την εξέγερση για την ανατροπή Ράμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.