Η άρση της κατοχής όρος για τη λύση του Κυπριακού


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Δεν χρειάζεται να εξαντληθεί η υπομονή, να αναβαθμίσουν περαιτέρω τις αξιώσεις τους οι Τούρκοι σε βάρος της Κύπρου για να υπάρξει αντίδραση. Για να υποδειχθούν οι πραγματικότητες και οι στρεβλώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Στο Κυπριακό μια είναι η πραγματικότητα, ότι η Τουρκία κατέχει παρανόμως και διά της στρατιωτικής ισχύος έδαφος της Κύπρου. Και το ζητούμενο είναι η άρση της κατοχής και η αποκατάσταση της ενότητας της χώρας.

Αντί, όμως, αυτά τα αυτονόητα να ισχύσουν στην Κύπρο και να επικεντρωθούν οι συζητήσεις στην άρση της κατοχής, συζητούνται από το 1974 και εντεύθεν συνταγματικές ρυθμίσεις! Δεν αγγίζουν το μείζον, που είναι η αποχώρηση της Τουρκίας και αναλώνονται στον διαμοιρασμό της εξουσίας. Δηλαδή, εάν επιλυθεί το θέμα της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, συμφωνήσουν την κατανομή τους, θα επιτευχθεί και συνολική συμφωνία; Θα αναγνωρίσει το καθεστώς Ερντογάν το αποτέλεσμα των συγκλίσεων, των συμφωνιών και θα πάρει στρατό και εποίκους και θα αποσυρθεί από την Κύπρο;
Ψευδαισθήσεις! Αλλά αυτή τη ψευδαίσθηση τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι έχει και με δική μας ευθύνη το Κυπριακό καταστεί ένα δικοινοτικό ζήτημα. Η τουρκική πλευρά βαθμηδόν θέτει αξιώσεις που στοχεύουν στον πλήρη έλεγχο του νησιού από την Τουρκία. Κι αυτό γίνεται διά των απαιτήσεων που τίθενται από την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος.
Την τελευταία περίοδο, αν και δεν υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της στα κατεχόμενα, συνδέουν την όποια εξέλιξη, την επανέναρξη συνομιλιών,  με την αποδοχή από την ελληνοκυπριακή πλευρά των τουρκικών όρων της. Στην προκειμένη περίπτωση την αποδοχή της θετικής ψήφου, του βέτο στις αποφάσεις του κράτους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σαφώς ενοχλημένος από τις τουρκικές αξιώσεις και την εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας και του Μουσταφά Ακιντζί αντέδρασε έντονα και έθεσε, με μορφή υποδείξεων, μια σειρά ζητήματα, που αφορούν την ουσία του Κυπριακού.
  • Υπενθύμισε στον κατοχικό ηγέτη ότι είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι έποικοι που σφετερίζονται τις περιουσίες των 167.000 βιαίως εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων.
  • Ζήτησε από τον Μουσταφά Ακιντζί να αναφέρει στον ίδιο και στον ΟΗΕ, σε ποιο άλλο αναγνωρισμένο ομοσπονδιακό κράτος ισχύουν τα ίδια ή ανάλογα των όσων αξιώνει για τη δική του κοινότητα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως  το μόνο που μέσα από τις αξιώσεις του επιδιώκει  ο εγκάθετος της Άγκυρας είναι την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία. Οι σωστές υποδείξεις, οι σωστές διαπιστώσεις πρέπει να συνοδεύονται και από βήματα, πολιτικές, που οδηγούν σε απεγκλωβισμό από ένα στρεβλωτικό πλαίσιο, που και να καταλήξει σε συμφωνία δεν θα λύσει το Κυπριακό. Θα διαιωνίσει τα προβλήματα και τις εντάσεις. Γι αυτό και χρειάζονται μετά τις διαπιστώσεις και οι σωστές θεραπείες. Διαφορετικά δεν θα έχει καμία σημασία στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.