Ο θρίαμβος της βαρβαρότητας



«Ο πόλεμος στην Υεμένη βρίσκεται σε επίπεδο βαρβαρότητας που ελάχιστοι προηγούμενοι είχαν καταγράψει κάτι ανάλογο στην ιστορία της ανθρωπότητας. ..

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Έχει προκαλέσει ανθρωπιστικό εφιάλτη και μόνο ο άμεσος τερματισμός του από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της και η αποστολή παγκόσμιας βοήθειας στον άγρια δοκιμαζόμενο λαό της πάμπτωχης αυτής χώρας μπορεί να δώσουν κάποια λύση στο χρονίζον πρόβλημα» επισημαίνει με άρθρο του ο Dr. César Chelala* (σύμβουλος για τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση σχεδίων δημόσιας υγείας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς - διευθυντής σύνταξης στο «The Globalist»).

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι εναντίον της στρατιωτικής δράσης στην Υεμένη. Υπέρ: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Τουρκία, Βέλγιο. Εναντίον: Ιράν, Κίνα, Ρωσία


Η κατάσταση στην Υεμένη

Κι όμως, πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ προέβαλε βέτο (αρνησικυρία) σε ψήφισμα που υπέγραφαν βουλευτές και από τα δύο κόμματα του Κογκρέσου, με το οποίο ζητούσαν τον άμεσο τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Συνολικός πληθυσμός – 27,4 εκατομμύρια. Άνθρωποι σε ανάγκη- 18,8 εκατ. (69%). Άνθρωποι σε απεγνωσμένη κατάσταση ανάγκης – 10,3 εκατ. (38%)



Ο λόγος προφανής:

Οι 20 οικονομικοί κολοσσοί που κερδίζουν από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Υεμένη:

Τρεις αμερικανικοί κολοσσοί είναι από τις εταιρείες που κερδίζουν πολλά δισεκατομμύρια από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Υεμένη: η Locheed Martin, η Boeing και η Raytheon διαθέτοντας στη Σαουδική Αραβία πολεμικό υλικό.

Η βοήθεια των ΗΠΑ σε στρατιωτικό υλικό για τις ανάγκες της συνέχισης του πολέμου έχει διάφορες μορφές: Ξεκινώντας από τον ανεφοδιασμό των αεριωθούμενων μαχητικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων που πρωτοστατούν στην εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων στην Υεμένη, στην παροχή στρατιωτικών συμβουλών για τις στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και στην προμήθεια καυσίμων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων βλημάτων ακριβείας με στόχο τους αντάρτες Χούθι αλλά και τους αμάχους.

Πώς οι ΗΠΑ τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Υεμένη

Κι όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πόλεμος εναντίον της Υεμένης έχει καταστεί πόλεμος εναντίον των κατοίκων της από τη Σαουδική Αραβία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές.

Οι πολύχρονες πολεμικές επιχειρήσεις έχουν καταστρέψει το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας και έχουν πυροδοτήσει ανθρωπιστική κρίση με δραματικές διαστάσεις.

Η αξία των αμερικανικών όπλων προς τη Σ. Αραβία που έχει ενημερωθεί το Κογκρέσο σε δισεκατομμύρια $.


Από την κλιμάκωση του πολέμου τον Μάρτιο του 2015, το ιατρικό προσωπικό και οι εγκαταστάσεις υγείας έχουν εντελώς καταστραφεί, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να έχουν αποκοπεί από βασικές υπηρεσίες.

Έτσι οι κάτοικοι της Υεμένης υποχρεώνονται να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στις λίγες εναπομείνασες εγκαταστάσεις υγείας. Αποτέλεσμα, οι έγκυες γυναίκες με επιπλοκές να φθάνουν αργά και εκείνοι που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς να χάνουν πολύτιμο χρόνο πρωτογενούς φροντίδας.

Επιπλέον, η καταστροφή του συστήματος υγείας έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων διφθερίτιδας, ιλαράς και χολέρας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση παγκόσμιων υπηρεσιών αξιολόγησης απειλών -οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις ιδέες της Κοινοτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της CIA, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και του FBI, καθώς και πολλών άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών-, από τα περίπου 29 εκατομμύρια κατοίκους στην Υεμένη τουλάχιστον 22 εκατ. χρειάζονται κάποιας μορφής ανθρωπιστική βοήθεια.

Μεταξύ αυτών, 16 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιου είδους τρόφιμα και πόσιμο νερό, ενώ περισσότεροι από ένα εκατ. Υεμενίτες - κυρίως παιδιά - υποφέρουν από χολέρα. Επιπλέον, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε επίπεδο «επείγουσας ανάγκης» τροφίμων, λίγο πριν από την πείνα, ενώ σε 2,8 εκατομμύρια ανέρχονται οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Ταυτόχρονα είναι απολύτως απαραίτητα τα φάρμακα έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση ζωών, καθώς είναι παντελής η έλλειψη εφοδίων για την περιποίηση τραυμάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση της διαρροϊκής νόσου, ενώ είναι ανύπαρκτες οι τράπεζες αίματος, αφού το σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Αλλά ο πόλεμος στην Υεμένη αποτελεί καταφανή παραβίαση και της αρχής της αναλογικότητας. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, «η βλάβη που προκαλείται στους πολίτες ή στην πολιτική ζωή πρέπει να είναι ανάλογη» και όχι «υπερβολική σε σχέση με το συγκεκριμένο και άμεσο στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένεται από την επίθεση εναντίον ενός στρατιωτικού στόχου».

Οι Σαουδάραβες με τις επιθέσεις σε πολίτες της Υεμένης και στρατιωτικούς στόχους παραβαίνουν και αυτήν την αρχή του διεθνούς δικαίου.

Στο μήνυμά του, εφαρμόζοντας το δικαίωμα αρνησικυρίας, ο πρόεδρος Tραμπ υποστήριξε: «Το ψήφισμα αυτό είναι περιττή και επικίνδυνη προσπάθεια να αποδυναμωθούν οι συνταγματικές μου αρχές, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών πολιτών και των γενναίων μελών που υπηρετούν, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον».

Είπε ακόμη πως συμφώνησε με το Κογκρέσο ότι «τα μεγάλα έθνη δεν πολεμούν ατέλειωτους πολέμους». Εκείνο που δεν είπε, ωστόσο, είναι ότι ο πόλεμος στην Υεμένη είναι «το σφαγείο που δίνει νέο νόημα στη λέξη βαρβαρότητα».


(*) Ο César Chelala απέκτησε πτυχίο Ιατρικής το 1964. Έχει πραγματοποιήσει αποστολές υγείας σε περισσότερες από 50 χώρες για τις USAID, UNICEF, WHO, PAHO, UNFPA, UNDP, UNESCO, το Ταμείο Ανάπτυξης Κεφαλαίου, το Ινστιτούτο Guttmacher και το Carnegie Corporation.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Πληροφορίες από informationclearinghouse.info - theglobalist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.