Αποκαλυπτήρια για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας
Το άγαλμα ύψους 3,5 μέτρων που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς (1913 - 2005) απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Το άγαλμα ύψους 3,5 μέτρων που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς (1913 - 2005) απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία και τοποθετήθηκε πάνω στο ειδικό βάθρο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παντελής Νικολακόπουλος, το οποίο αποτελείται από το ίδιο κράμα μετάλλου με το άγαλμα.
Στην τελετή είχαν κληθεί και παρέστησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ως υπουργός Πολιτισμού το 2001 έκανε τη δωρεά του αγάλματος στο δήμο της Αθήνας, ο Αλέξανδρος Παππάς, πρόεδρος της επιτροπής του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά – Μουσείο Μπενάκη και γιος του καλλιτέχνη, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης, ενώ στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.
Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς άρχισε την μελέτη για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 1941, επί Γερμανικής Κατοχής. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1972. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό είκοσι χρόνια αργότερα, το 1992, στην αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη. Αγοράστηκε τότε από το υπουργείο Πολιτισμού και δωρίστηκε το 2001 στον Δήμο της Αθήνας για να τοποθετηθεί στην Πρωτεύουσα. Σήμερα, 15 χρόνια μετά τον θάνατο του γλύπτη, ολοκληρώνεται η μακρά πορεία.
Η απόφαση να τοποθετηθεί το άγαλμα στην Αθήνα, στη νησίδα που σχηματίζεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, το 2015.
Το ιστορικό της δωρεάς του αγάλματος:
1972: Το έργο ολοκληρώθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Παππά, μετά από μελέτη που έκανε για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 1941, επί Γερμανικής Κατοχής.
1992: Το έργο εκτέθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη στην αναδρομική έκθεση του γλύπτη Γιάννη Παππά.
Το έργο εν τω μεταξύ αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.
2001: Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνει τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο για την πρόθεση δωρεάς του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη της Αθήνας. Προτείνεται ως καταλληλότερη θέση την πλατεία Δικαιοσύνης, με όψη προς την οδό Πανεπιστημίου.
2001: Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος αποδέχεται τη δωρεά
2002: Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποδέχεται τη δωρεά του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την τοποθέτησή του στην πλατεία Δικαιοσύνης
2012: Απορριπτική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στο αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για κατ’ αρχήν έγκριση τοποθέτησης του μεγάλου Αλεξάνδρου στο Θησείο
Από το 2015 ξεκίνησαν οι ενέργειες για την έγκριση της τοποθέτησης του έργου στη συμβολή των λεωφόρων Β. Αμαλίας και Β. Όλγας.
2015: Η 2η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Αθηναίων εξέφρασε την άποψη «περί έγκρισης της τοποθέτησης του έφιππου ανδριάντα του Μεγ. Αλέξανδρου στην νησίδα της συμβολής των λεωφόρων Β.Αμαλίας και Β. Όλγας».
2016: Το Υπουργείου Πολιτισμού εγκρίνει το αίτημα του δήμου Αθηναίων για την τοποθέτηση του αγάλματος στην νησίδα που σχηματίζεται στην συμβολή των λεωφόρων Β. Αμαλίας και Β. Όλγας.
2017: Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έστειλε την σύμφωνη γνώμη της καθώς και τις τεχνικές οδηγίες και προδιαγραφές προκειμένου να επιτευχθεί το άρτιο της κατασκευής.
2018: Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γίνεται ο έλεγχος νομιμότητας της οικονομικής Επιτροπής.
2018: Ο κ. Α. Παππάς δηλώνει την πρόθεση του να δωρίσει στον δήμο Αθηναίων την μεταλλική βάση στην οποία θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας. Την ίδια χρονιά η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει τη δωρεά.
Δείτε τις δηλώσεις των Αξιωματούχων που βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας:
Δεν υπάρχουν σχόλια: