Το Φόρουμ των Δελφών εξελίσσεται σε μικρό Νταβός


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Το 4ο Φόρουμ των Δελφών κλείνει σήμερα την αυλαία του, έπειτα από τέσσερα πυκνά εικοσιτετράωρα. Τα πάνελ και οι συνεντεύξεις πολλές, αλλά αρκετές και οι σημαντικές παρεμβάσεις. Εξάλλου, το διακεκριμένο κοινό αποτελείτο, είτε από άτομα που είχαν λάβει πρόσκληση, λόγω ιδιότητας, είτε από άλλους που πλήρωσαν αδρά για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο «Νταβός των Βαλκανίων».

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Έτσι έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζουν την ελληνική εκδήλωση. Όπως είπε και η Ελένη Αρβελέρ «η μυθική ομορφιά του ομφαλού τη γης δεν μπορεί να συγκριθεί με το παγωμένο Νταβός».

Το συγκεκριμένο συνέδριο με τον χρόνο αποδεικνύεται ότι μετατρέπεται σε κάτι παραπάνω από μια μάζωξη και ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πέρα από άρθρωση νέων οικονομικών μοντέλων και αναπτυξιακών πολιτικών, η καρδιά της πολιτικής επικαιρότητας χτυπάει εδώ. Η εκλογική ατμόσφαιρα είναι διάχυτη. Δεν είναι μόνο τα πηγαδάκια, στα οποία ένα ετερόκλητο πλήθος αναρωτιέται αν βρισκόμαστε στις παραμονές και εθνικών εκλογών.

Η ατμόσφαιρα αλλαγής σκυτάλης, πάντως, είναι έκδηλη. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκε να ιντριγκάρει περισσότερα τους παρευρισκόμενους, από ότι η παρουσία του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε απέναντι στον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος έθετε τα ερωτήματα. Δεν έπεφτε καρφίτσα στην αίθουσα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας εκφωνούσε την ομιλία του, το περιεχόμενο της οποίας είχε ήδη διανεμηθεί πριν την εκφώνηση. Το μόνο απρόβλεπτο στην παρουσία του πρωθυπουργού ήταν η καθυστέρηση πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών που έσπευσαν ασθμαίνοντας στην αίθουσα, έχοντας διαπράξει αμάρτημα. Δεν βρίσκονταν ήδη στην αίθουσα, πριν τον αρχηγό τους.

Η συμφωνία των Πρεσπών επίσης δεν θα μπορούσε να λείπει από το μενού του φόρουμ. Αν και όλοι ασχολήθηκαν με τις ερωτοτροπίες του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος “αιφνιδίασε” με την παρουσία του τον τέως υπουργό Εξωτερικών, λίγοι πήραν χαμπάρι την συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών το πρωί του Σαββάτου για περισσότερο από μία ώρα.

Και μιας και αναφερθήκαμε στον Κατρούγκαλο είναι πραγματικό άξια η ενέργειά του. Επί ώρες περιφερόταν στο συνεδριακό χώρο μοιράζοντας αγκαλιές και φιλιά. Κυριολεκτικά έτρεξε από τη μία μεριά του χώρου στην άλλη για να ασπαστεί τον Γιώργο Παπανδρέου, έναν εκ των ομιλητών.

Σε εξίσου αγαπησιάρικο κλίμα απόλαυσαν τον καφέ τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Στην παρέα βρέθηκε επίσης ο υπουργός Κοινωνικής Ισότητας του Ισραήλ Τζίλα Γκαμλιέλ, η οποία ήταν εκ των ομιλητών στην πρώτη συνεδρίαση.

Οι πολιτικοί πάντως απέφυγαν τα επίσημα δείπνα, επιλέγοντας με τις παρέες τους να απολαύσουν το ποτό και το φαγητό τους σε πιο ήσυχα στέκια, ακόμα και στην Αράχοβα που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μακριά από τους Δελφούς. Εκεί ήταν που ακούστηκαν και οι πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές εκτιμήσεις.

Όπως και να έχει πάντως κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος από ένα ιδιαίτερα προσεγμένο φόρουμ που τα είχε όλα: κορυφαίους ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες και δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιος δεν παρακολούθησε με έκπληξη τον Γερούν Ντάϊσελμπλουμ να δηλώνει σε ένα από τα πάνελ «εκ των περιστάσεων, φίλος της Ελλάδας» και όχι ως «εξ ανάγκης φίλος της», όπως τον σύστησε ο συντονιστής δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος μαθαίνουμε ότι δεν έχασε την ευκαιρία να απολαύσει και το χιόνι της Αράχοβας ως δεινός σκιέρ που είναι. Κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος και από την παρουσία του Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, του πρώην προέδρου της Νιγηρίας. Ο Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν χαρακτηρίστηκε από το κοινό καταπληκτικός στην συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Παπαχελά, παρά το γεγονός ότι οι απαντήσεις του ήταν σχεδόν μονολεκτικές.

Και για το τέλος κάτι διασκεδαστικό: Υφυπουργός προβληματίστηκε φωναχτά για την ψηφιακή επανάσταση, παρατηρώντας πόσο η νέα γενιά χρησιμοποιεί το κινητό της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.