ΘΗΛΙΑ ΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Γράφει ο Λεωνίδας Βατικιώτης
Χαστούκι στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η παραίτηση του Σεθ Φρότμαν, Συνηγόρου του Πολίτη στο Γραφείο Χρηματοπιστωτικής Προστασίας του Καταναλωτή, την Τρίτη 28 Αυγούστου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Στη επιστολή που έστειλε στη διεύθυνση ανέφερε πώς «χρησιμοποιούν το Γραφείο», το οποίο σημειωτέων ιδρύθηκε μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, «για να εξυπηρετήσουν τις επιθυμίες των πιο ισχυρών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της Αμερικής». Πλήρης αντιστροφή εν ολίγοις του ρόλου του, που κατά την ίδρυσή του αφορούσε την συγκράτηση της τραπεζικής ασυδοσίας και των καταχρηστικών πρακτικών εναντίον των πολιτών. Για να φτάσουμε, ακριβώς δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, από αμερόληπτος διώκτης να έχει μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο των τραπεζών…
Στο επίκεντρο του νέου μετώπου που έχει να διαχειριστεί ο Τραμπ είναι το απόστημα των φοιτητικών δανείων, που ταλαιπωρούν 42 εκ. Αμερικάνους περισσότερους από 1 στους 10! Το ύψος τους δε, που διπλασιάστηκε σε μια δεκαετία, έχει φθάσει στο εξωφρενικά υψηλό ποσό του 1,5 τρισ. δολαρίων! Υπερβαίνει δε το χρέος από πιστωτικές κάρτες ή τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου.
Τα φοιτητικά δάνεια στην Αμερική, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες περιπτώσεις της υπερχρέωσης, είναι υπόθεση των φτωχών. Πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος Urban Institute έδειξε ότι δανειστές που οφείλουν λιγότερα από 5.000 δολάρια είναι πιο πιθανό να δηλώσουν αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους, σε σύγκριση με όσους οφείλουν υψηλότερα ποσά. Με βάση δε τους New York Times στις 14 Αυγούστου, «τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πιο φτωχοί Αμερικάνοι που παίρνουν μικρά δάνεια για να πληρώσουν για πτυχία που συχνά αποτυγχάνουν να βελτιώσουν τις προοπτικές απασχόλησής τους».
Πριν βιαστούμε όμως να ρίξουμε την πέτρα του αναθέματος στους ίδιους τους φοιτητές για την επιλογή τους να προτιμήσουν πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα, έχει σημασία να δούμε την τεράστια απάτη που έχει στηθεί γύρω από τα φοιτητικά δάνεια, με πρωταγωνιστή (ποιόν άλλον;) τις τράπεζες! Ως εκτελεστικό δε όργανο στην επιχείρηση κερδοσκοπίας έχουν τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά κολλέγια, που επικαλούμενα το χαμηλό ποσοστό ανεργίας μεταξύ των αποφοίτων κολλεγίων (2,2%, έναντι 4% για απόφοιτους λυκείου και 5,5% για όσους δεν τελείωσαν το λύκειο) έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση στρατολόγησης φοιτητών, μόνο και μόνο για να εισπράξουν τα δάνεια. 
Ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό  της νέας γενιάς έχει χρεοκοπήσει πριν καν βγει στην αγορά εργασίας, λόγω της συνεχούς αύξησης των διδάκτρων και συνεπακόλουθα του χρέους κάθε φοιτητή, όπως φαίνεται στο διάγραμμα! Έρευνα του Brookings προειδοποιούσε τον Ιανουάριο ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ακόμη και το 40% των δανειοληπτών μέχρι το 2023 να χρεοκοπήσουν!
Η φάμπρικα του φοιτητικού δανεισμού στις ΗΠΑ δεν θα είχε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα κερδοσκοπίας αν δεν είχε τη στήριξη του Λευκού Οίκου, μέσω μάλιστα της καθ’ ύλην αρμόδιας υπουργού, της Μπέτσυ ΝτεΒός, που από το υπουργείο Παιδείας επιδεικνύει μια προκλητικά κάλυψη στα ιδιωτικά κολλέγια. Ειδικότερα, με βάση νόμο του 2014 όταν στον Λευκό Οίκο ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, ως προϋπόθεση για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στα ιδιωτικά κολέγια τέθηκε ο όρος να υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος χρέους προς εισόδημα στους αποφοίτους. 
Αν αυτός ο λόγος ξεπερνιόταν, αν δηλαδή το χρέος αυξανόταν σημαντικά και η αμοιβή των αποφοίτων ήταν χαμηλή για 2 ή 3 στη σειρά έτη,  η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση κοβόταν.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμη κι αυτή η μορφή ελέγχου της ιδιωτικής παιδείας στρεφόταν πχ ενάντια στις λεγόμενες ανθρωπιστικές ή κλασσικές σπουδές, ευνοώντας υπέρμετρα κάθε πτυχίο που σχετιζόταν με την αγορά εργασίας: οικονομικά, πληροφορική, κοκ. Επ’ ουδενί δηλαδή δε διασφάλιζε την παροχή σφαιρικής και ολοκληρωμένης παιδείας!
Ακόμη ωστόσο κι αυτή η δικλείδα ασφαλείας, που προστάτευε το δημόσιο χρήμα από πτυχία μαϊμού και προγράμματα σπουδών – απάτη καθώς στο τέλος ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδεύει προς κατάργηση! Υπολογίζεται χαρακτηριστικά ότι την επόμενη δεκαετία το κόστος για τον αμερικανικό κρατικό προϋπολογισμό από τις καταπτώσεις των εγγυήσεων θα ανέλθει σε 5,3 δισ. δολ! Η Μπέτσυ ΝτεΒος δρομολογεί την κατάργηση ακόμη κι εκείνων των μηχανισμών ελέγχου, και γι’ αυτό το λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη – δανειολήπτη βρόντηξε την πόρτα κι έφυγε, παρότι υπάρχει πλήθος δικαστικών διαμαχών του αμερικανικού δημοσίου με ιδιωτικά κολλέγια, κι ενώ μια σειρά από επώνυμα ιδιωτικά κολλέγια έχουν καταρρεύσει λόγω αδυναμίας να διαχειριστούν το βάρος των νομικών διαμαχών και των πιέσεων της κυβέρνησης στη βάση των διατάξεων της εποχής Ομπάμα. 
Την εποχή λοιπόν που αποδεικνύεται η χρησιμότητα αυτών των μηχανισμών κι έρχεται στην επιφάνεια η εγκληματική κερδοσκοπία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αντί να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία όπως συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη όπου εξακολουθεί η παιδεία να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό, ο Τραμπ απεργάζεται την κατάργηση των ελέγχων! Με αυτό τον τρόπο στηρίζει τις τράπεζες και τα ιδιωτικά κολλέγια, σε βάρος των πιο φτωχών Αμερικανών… 
Πηγή: Εφημερίδα Νέα Σελίδα, μέσω leonidasvatikiotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.