Η Ιταλία είναι η πυριτιδαποθήκη που μπορεί να τινάξει την ΕΕ

Γράφει η Κατερίνα Πάντα

Ο Ντράγκι στηρίζει όσο μπορεί την Ιταλία, όχι ακριβώς γιατί είναι Ιταλός, αλλά διότι η έκθεση των υπολοίπων μεγάλων κρατών της Ευρωζώνης είναι σε απίστευτα υψηλά πλαίσια σε κάθε μορφής Ιταλικού χρέους. Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Είναι η πυριτιδαποθήκη ΚΑΙ το φυτίλι μαζί που μπορεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την ΕΕ, αλλά & την παγκόσμια οικονομία με τη μέθοδο του ντόμινο & ο Ντράγκι ΔΕΝ θα μπορέσει να σώσει τότε τίποτε, ακόμη κι αν κάνει το ευρώ κομφετί από το κόψιμο.

Έτσι οι Ευρωπαίοι παρόλο που το παίζουν δύσκολοι, είναιστον αέρα αναγκασμένοι να αποδεχθούν πολλά.Η οικονομία της Ιταλίας, όπως μετράται σε πραγματικό ΑΕΠ, συρρικνώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, γεγονός που την καθιστά ήδη υφεσιακή με τεράστιο παράλληλο χρέος, σε μια Ευρώπη που ξανά φλερτάρει με την ύφεση.

«Μην υποτιμάτε τον αντίκτυπο της ιταλικής ύφεσης». Αυτή ήταν η αυστηρή προειδοποίηση του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Bruno Le Marie σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. «Μιλάμε πολύ για το Brexit, αλλά δεν μιλάμε πολύ για μια ιταλική ύφεση που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και που μπορεί να επηρεάσει τη Γαλλία επειδή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μας».

Οι επιπτώσεις στη Γαλλία

H αλήθεια είναι απλή & μιλάει με αριθμούς που ο Le Marie δεν θα πει ποτέ δημοσίως: Οι οικονομίες τόσο της Ιταλίας όσο και της Γαλλίας είναι στενά συνδεδεμένες, με ετήσιες εμπορικές ροές ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ιταλικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με συνολική συμμετοχή 311 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Το ποσό των 311 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2018 δεν περιλαμβάνει, ούτε την έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε συμβάσεις παραγώγων (11,2 δισ. ευρώ), εγγυήσεις (16,2 δισ. ευρώ) και πιστώσεων (46,3 δισ. ευρώ), σύνολο 73,7 δισ. ευρώ. Εάν συμπεριληφθούν όλα αυτά, η συνολική έκθεση των γαλλικών τραπεζών στην ιταλική οικονομία ανέρχεται σε 384,7 δισεκατομμύρια ευρώ – το ισοδύναμο του 17% του γαλλικού ΑΕΠ.

Οι επιπτώσεις στη Γερμανία και Ισπανία

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη με «ανθυγιεινή» έκθεση στο ιταλικό χρέος, αν και είναι πολύ πιο εκτεθειμένη.Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, οι Γερμανοί δανειστές έχουν έκθεση σε ιταλικές οφειλές αξίας 87 δισ. ευρώ – από 79 δισ. ευρώ πριν από έξι μήνες – και οι Ισπανοί δανειστές, 75 δισ. ευρώ – από 69 δισ. ευρώ.

Εάν συμπεριληφθούν παράγωγα, εγγυήσεις και πιστωτικές δεσμεύσεις, οι δανειστές της Γερμανίας είναι εκτεθειμένοι σε 126,53 δισ. ευρώ και οι Ισπανοί δανειστές, 89 δισ. ευρώ σε Ιταλικό χρέος.Με άλλα λόγια, οι χρηματοπιστωτικοί τομείς της μεγαλύτερης, δεύτερης και τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης – της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας – δεν κατέχουν λιγότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικού χρέους κάθε μορφής, παράγωγα, πιστωτικές δεσμεύσεις και εγγυήσεις.

Πόσο πολύ θα μπορούσε να δράσει η Κομισιόν έναντι της Ιταλίας;Η κυβέρνηση της Ιταλίας είναι απολύτως ενήμερη ότι οι γαλλικές, γερμανικές και ισπανικές τράπεζες είναι πλέον εκτεθειμένες στο ιταλικό χρέος & ότι οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να την οδηγήσουν στα άκρα.

Όσο περισσότερο άλλωστε η Κομισιόν προσπαθεί να ευθυγραμμίσει δημοσίως τη Ρώμη, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα spreads στα ιταλικά ομόλογα, γεγονός που με τη σειρά του αναγκάζει τις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν το δανεισμό τους.

Αυτό στη συνέχεια επιδρά υφεσιακά στην οικονομία & με πιο έντονες πιέσεις στο εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας.Ο φαύλος αυτός κύκλος είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι εκτεθειμένες ξένες κυβερνήσεις & τράπεζες στο Ιταλικό χρέος.Το οικονομικό αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν στην Ιταλία πριν λίγους μήνες, φαίνεται στο κάτωθι γράφημα.


New-Economy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.