Αντωνία Δήμου : Το δόγμα και η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Τι είναι η pax tourkana; Τα αδιέξοδα της Τουρκίας (ΗΧΗΤΙΚΟ)


Όρια και αδιέξοδα της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 H Αντωνία Δήμου , οικονομολόγος και διεθνολόγος με ειδίκευση στην Μέση Ανατολή, επικεφαλής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Περσικού Κόλπου στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας, εταίρος στο Κέντρο για την Ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή (CMED) του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA, καθώς και στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας, μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε πως η μεγάλη διακλαδική άσκηση της Τουρκίας που ξεκινάει αύριο και πάντως με μικρότερη συμμετοχή της πολεμικής της αεροπορίας, που κάτι δείχνει, με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» δεν είναι παρά το στρατιωτικό σκέλος, του γεωπολιτικού δόγματος, με το ίδιο όνομα. 

Η ίδια μίλησε και για τις εξελίξεις με το Ιράν, αλλά και το σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν , που είναι πυρηνικές δυνάμεις. Όπως είπε η κ. Δήμου, η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου 2019 εντάσσεται στο πλαίσιο του ομώνυμου τουρκικού οράματος που στοχεύει στη δημιουργία διεκδικήσεων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αυτή την θαλάσσια περιοχή συγκαταλέγεται το σύμπλεγμα Καστελόριζου-Ρόδου-Καρπάθου, η νοτιοανατολική Κρήτη και η Κύπρος.

Προδήλως, η Τουρκία επιδιώκει την υλοποίηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για εμπέδωση της τουρκικής παρουσίας στις θαλάσσιες οδούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου είτε θέτοντας υπό τον στρατιωτικό της έλεγχό με την έκδοση ΝΟΤΑΜ περιοχές μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Κρήτης είτε αποστέλλοντας το σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με τη διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η Άγκυρα επιχειρεί αφενός να προσδώσει ένα διεθνή μανδύα στις πάγιες διεκδικήσεις της επί θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο καθώς στην επικείμενη άσκηση αναμένεται να συμμετέχουν χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

Αφετέρου επιδιώκει να κατευνάσει το εσωτερικό εθνικιστικό μέτωπο εν όψει των δημοτικών εκλογών καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ασκούν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, όπως αυτές βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), για την κυβερνητική αποτυχία να υποστηριχθεί ολοκληρωμένο ενεργειακό πρόγραμμα για την εξεύρεση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.