Πληρώνει την στείρα αντιπολίτευση στο Brexit ο Κόρμπιν
Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός
Η κρίση του Brexit άλλαξε στρατόπεδο στην Βρετανία και μετά τα απανωτά χτυπήματα που επέφερε στην κυβέρνηση και προσωπικά στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι πλήττει πλέον και το Εργατικό Κόμμα.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Επτά βουλευτές επιβεβαίωσαν σήμερα τις φήμες και ανεξαρτητοποιήθηκαν, καταγγέλλοντας την αντιπολιτευτική τακτική του ηγέτη τους και κάνοντας λόγο για μεταμόρφωση του ιστορικού κόμματός τους.
Η αποχώρηση των επτά βουλευτών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μήνες τώρα, η λεγόμενη «ανεξάρτητη ομάδα» επικρίνει την αντιπολιτευτική πολιτική του Κόρμπιν σε ό,τι αφορά το Brexit. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο στην ομάδα αυτή, που αποτελούνταν αρχικά από πέντε βουλευτές, προστέθηκαν και άλλοι, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για το σύνολο της πολιτικής του ηγέτη των Εργατικών.
Οι επτά βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από την ΚΟ των Εργατικών καταγγέλλοντας εσωκομματική «κουλτούρα εκφοβισμού», είναι οι Τσούκα Ουμούνα, Μάικ Γκέιπς, Λουτσιάνα Μπέργκερ, Αν Κόφειϊ, Κρις Λέσλι, Γκάβιν Σούκερ, Αντζελα Σμιθ. Πρόκειται για βουλευτές που ζητούσαν επιμόνως τις τελευταίες εβδομάδες από τον Κόρμπιν να αλλάξει στρατηγική στο Brexit και να ξεκινήσει εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕE.
Θα υπάρξει συνέχεια;
Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρονταν από το πρωί στην πιθανή αποχώρηση βουλευτών από τους Εργατικούς, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν τον αριθμό, ενώ έκαναν λόγο ακόμη και για διάσπαση του κόμματος. Ο Κόρμπιν σε μια πρώτη αντίδραση δήλωσε απογοητευμένος και αυτό που φοβάται πλέον, ο ίδιος και το επιτελείο του, είναι το αν θα υπάρξει συνέχεια.
Πηγή από το κόμμα των Εργατικών, πάντως, η οποία βρίσκεται κοντά στην «ανεξάρτητη ομάδα» εκτίμησε ότι η αποχώρηση των επτά θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα δεύτερο κύμα παραιτήσεων. Η ίδια πηγή ανέφερε ως κύρια αιτία για την εκδήλωση ενός δεύτερου κύματος αποχωρήσεων την απογοήτευση των βουλευτών, αλλά και της βάσης των Εργατικών, από τον τρόπο με τον οποίο ο Κόρμπιν προσεγγίζει την αποχώρηση από την ΕΕ.
Η απογοήτευση αυτή είχε καταγραφεί τον περασμένο μήνα και σε δημοσκοπήσεις τα ευρήματα των οποίων καταδείκνυαν ότι το Εργατικό Κόμμα δεν θα έχει κανένα όφελος ακόμη και αν μπλοκάρει το Brexit. Και αυτό γιατί ό,τι κέρδιζαν από τους Συντηρητικούς θα το έχαναν από δικούς τους ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν επίσης το Εργατικό κόμμα να παραμένει δεύτερο και τους περισσότερους ψηφοφόρους να θεωρούν τον Κόρμπιν ως «τον χειρότερο ηγέτη που είχε ποτέ το κόμμα στη νεότερη ιστορία του».
Την ώρα πάντως που οι Εργατικοί βρίσκονται σε αναστάτωση, ο δημόσιος επικριτής του Κόρμπιν, Στίβεν Κίνοκ, απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές της «ανεξάρτητης ομάδας» να παραμείνουν στο κόμμα. Μηνύματα ενότητας είχε στείλει την Κυριακή και ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για αποχωρήσεις.
Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση
Υιοθετώντας μήνες τώρα την τακτική της άγονης αντιπολίτευσης σε όλα και προτάσσοντας μονίμως το αίτημα διεξαγωγής νέων πρόωρων εκλογών, ο Κόρμπιν κούρασε βουλευτές και ψηφοφόρους του, παρά τα εκλογικά κέρδη στην αναμέτρηση του 2017. Ο ηγέτης των Εργατικών διατήρησε ωστόσο αυτήν την αντιπολιτευτική τακτική ακόμη και μετά την πρόσφατη ψηφοφορία στην Βουλή επί των τροπολογιών για το Brexit, παρότι καταψηφίστηκαν όλες οι προτάσεις του κόμματός του.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Μέι, η οποία τον κατηγόρησε για άλλη μία φορά ότι βάζει το κόμμα του πάνω από το εθνικό θέμα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι μια συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Κόρμπιν από την πλευρά του επιμένει να κρατά στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο κοντά στα βρετανικά πολιτικά ήθη καθώς αναιρεί την ήδη εκφρασμένη λαϊκή βούληση, αλλά μόνο αν η Τερέζα Μέι δεν εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες μια συμφωνία που να μπορεί να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο. Κρατά βεβαίως ως πρώτη επιλογή του την διεξαγωγή νέων εκλογών, αν και ζητά παραλλήλως από την Μέι να αλλάξει τις «κόκκινες γραμμές» της και να υιοθετήσει το δικό του σχέδιό για μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.
Μετά τις σημερινές εξελίξεις πάντως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και αυτό γιατί η αποχώρηση των επτά ναι μεν δεν αλλάζει κάτι στην κυβερνητική πλειοψηφία της Μέι η οποία στηρίζεται στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, αποδυναμώνει όμως τους Εργατικούς, τους οποίους ο Κόρμπιν θέλει να υποστηρίζει ότι έχει θέσει σε τροχιά εξουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: