«Στενάζει» το ελληνικό φάρμακο


Μια πιο δίκαιη τιμολόγηση των φθηνών σκευασμάτων ζητούν από την Πολιτεία οι βιομήχανοι
Από τη Ρίτα Μελά
Το 2019 είναι η πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά και η Πολιτεία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι της προσφέρεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο με στόχο μία ισχυρή Ελλάδα, οικονομικά και εθνικά ανεξάρτητη.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Αυτό απαιτεί μία ισχυρή παραγωγική βάση με δυνατή ελληνική παραγωγή, δυνατές βιομηχανίες που ερευνούν, καινοτομούν, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και εξάγουν». 
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων στην ομιλία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα. Η ΠΕΦ ζητάει από την Πολιτεία να κατανοήσει το μέγεθος του ζητήματος και να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων και προβληματικών επιχειρήσεων.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει και έχει στηρίξει την εθνική οικονομία παρά το αντίξοο περιβάλλον. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού είναι μόνιμη, μη αναστρέψιμη, ενώ το clawback προσωρινό. Τα τεράστια χαράτσια στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν» είπε ο κ. Τρύφων.
Σύμφωνα με την ΠΕΦ, απαιτείται μια νέα φαρμακευτική πολιτική με πιο δίκαιη τιμολόγηση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των οικονομικών φαρμάκων, με έλεγχο της συνταγογράφησης και στοχευμένη πολιτική γενοσήμων, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Και όλα αυτά να γίνουν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας με χρονικό ορίζοντα τριετίας, που θα αρχίζει από το 2019. 



Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημείωσε: «Καταλαβαίνουμε τα προβλήματά σας, είστε ένας κλάδος που ταλαιπωρήθηκε και προσπαθούμε με κοινωνικές συναινέσεις να δημιουργήσουμε όρους αναπτυξιακής πολιτικής και αξιοποίησης της προστιθέμενης αξίας που παράγετε». 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φορέων στον κλάδο της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.