ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ


Γράφει ο Λεωνίδας Βατικιώτης
Τριάντα ολόκληρα χρόνια, από το 1989, είχαν να απεργήσουν οι δάσκαλοι στο Λος Άντζελες! Και τη Δευτέρα που μας πέρασε 14 Ιανουαρίου η συντριπτική πλειοψηφία των 30.000 δασκάλων που καλύπτουν 600.000 μαθητές και 900 σχολεία στο δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα δημόσιων σχολείων των ΗΠΑ άφησαν τα σχολεία και παρά τη βροχή βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Τα αιτήματά τους διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Το πρώτο και σημαντικότερο φυσικά αίτημα είναι αυξήσεις στους μισθούς. Η αλήθεια είναι πώς οι μισθοί των δασκάλων στο Λος Άντζελες είναι σημαντικά υψηλότεροι σε σύγκριση με το εθνικό μέσο όρο. Ενώ για παράδειγμα ένας τυπικός μισθός δασκάλου στις ΗΠΑ ανέρχεται στις 59.000 δολάρια ετησίως, στο Λος Άντζελες φθάνει τα 75.000. 
Παρόλα αυτά το επίπεδο ζωής του μέσου δασκάλου στην Καλιφόρνια είναι πολύ υποδεέστερο σε σχέση με οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου τους κι ο λόγος έγκειται στο πολύ υψηλό κόστος ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αντέξουν το ενοίκιο είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν σπίτι σε τόσο μακρινά από τα σχολεία που διδάσκουν προάστια ώστε ταξιδεύουν πάνω από 1 ώρα για να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους.
Το δεύτερο σε σημασία αίτημα που προβάλλουν οι απεργοί δάσκαλοι σχετίζεται με την ποιότητα των μαθημάτων και δη με τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα. Κι εδώ η Καλιφόρνια δεν δικαιώνει τη φήμη της ως το κέντρο των πιο δημοκρατικών πολιτικών, όπως δείχνουν οι αριθμοί. Ενώ, ενώ σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στις αστικές περιοχές κατά μέσο όρο σε κάθε αίθουσα φοιτούν από 16 ως 28 μαθητές, αναλόγως της βαθμολογίας τους, στο Λος Άντζελες ξεκινούν από 32 και φτάνουν ακόμη και στους 39. 
Το τρίτο αίτημα των δασκάλων αφορούσε την πρόσληψη επιπλέον υποστηρικτικού προσωπικού που εργάζεται στα σχολεία: βιβλιοθηκάριοι, νοσοκόμοι, κοκ. Η υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων στην Καλιφόρνια φαίνεται από το γεγονός ότι δαπανά ετησίως 11.000 δολ. ανά μαθητή όταν η Νέα Υόρκη δαπανά τα διπλάσια!
Ενδεικτικό στοιχείο για το αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η δημόσια παιδεία στο Λος Άντζελες και τα συσσωρευμένα προβλήματα είναι ότι οι δάσκαλοι απέρριψαν ως πολύ μικρή την αύξηση που πρότειναν οι αρχές στους μισθούς τους, στο επίπεδο του 6%. Από τη μεριά τους οι αρχές της Πολιτείας δηλώνουν αδυναμία να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις, απειλώντας ότι αυτό θα σημάνει τη χρεοκοπία της. 
Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι αρχές τα Καλιφόρνιας εξηγείται αν λάβουμε υπ’ όψη μας την περίφημη «Πρόταση 13», βάσει της οποίας οι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας απαγορεύεται να αυξηθούν. Είναι μια μορφή συνταγματικής κατοχύρωσης της νεοφιλελεύθερης αρχής για λιγότερους φόρους, κάτι αντίστοιχο με την συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στην από δω μεριά του Ατλαντικού. Το αποτέλεσμα και στις δύο πλευρές είναι το ίδιο: να συνθλίβονται στις μυλόπετρες των ελάχιστων φόρων και των ανελαστικών δαπανών οι κοινωνικές δαπάνες και να διαβρώνεται ακόμη κι ο τελευταίος θεσμός που έχει μείνει δημόσιος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.