Πάει, χάλασε και το Νόμπελ Ειρήνης


Φέτος το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε σε δύο προσωπικότητες οι οποίες πιθανότατα ντρέπονται που τα ονόματα τους θα βρίσκονται δίπλα σε βραβευμένους με το ίδιο βραβείο, διότι προφανώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο για όσους συνέβαλαν στο να διαπραχθούν, είτε ανέχθηκαν ποικιλοτρόπως εγκλήματα πολέμου.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η λίστα περιλαμβάνει προέδρους των ΗΠΑ, τον γνωστό Χένρι Κίσσινγκερ, τον Ντε Κλερκ του Εθνικού Μετώπου στη Νότια Αφρική, την Ευρωπαϊκή Ένωση(!) και άλλους “ειρηνοποιούς”.
Έτσι, για το 2018 ο γυναικολόγος Denis Mukwege και η Nadia Murad κουρδικής καταγωγής Γιαζίντι, βραβεύτηκαν διότι έχουν αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στην ανάδειξη και την καταπολέμηση της χρήσης του βιασμού και γενικότερα της σεξουαλικής βίας, ως όπλο στις πολεμικές συγκρούσεις.
Ο μεν Mukwege για πάνω από δέκα χρόνια με επίκεντρο τις εχθροπραξίες στη Δημοκρατία του Κονγκό προσφέρει τις υπηρεσίες του στα θύματα αυτού του ιδιότυπου εγκλήματος πολέμου, ενώ η Murad έχοντας υπάρξει και η ίδια θύμα απαγωγής από τον ISIS έχει συμβάλει στην ανάδειξή του μέσα από την προσωπική της μαρτυρία ενώ ταυτόχρονα έχει αγωνιστεί για την προστασία των γυναικών θυμάτων trafficking, ως πρέσβειρα καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών.
Η επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν κατέστη δυνατή η ενημέρωσή τους μέχρι την τελετή της απονομής, κάτι που έγινε εκ των υστέρων, ενώ σημείωσε πως ο μεν 63χρονος Makwege έχει υπάρξει ξανά υποψήφιος και έχει λάβει άλλες διακρίσεις έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στην υπόθεση, αναλαμβάνοντας χιλιάδες γυναίκες θύματα, με κίνδυνο της ζωής του.
Για τη Murad σημειώθηκε πως η προσωπική της μαρτυρία και ο αγώνας της όλα αυτά τα χρόνια, υπερασπίζεται τις πάνω από 3000 γυναίκες και κορίτσια Yazidi τα οποία έχουν πέσει θύματα και προσδοκούν την τιμωρία των θυτών και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.
Να σημειωθεί πως η επικράτηση των δύο έδωσε μια ανάσα σοβαρότητας στο θεσμό, καθώς απέκλεισαν τους δύο συνυποψηφίους -και για πολλούς φαβορί για την απονομή του Νόμπελ- το δίδυμο Ντοναλντ Τραμπ-Κιμ Γιονγκ-Ουν, ενδεχόμενο που απλώς θα επιβεβαίωνε την διαρκή απαξίωση του θεσμού, με λιγοστές υποψηφιότητες να διασώζουν το κύρος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.