Για εσάς που σκοπεύετε να αγοράσετε αφυγραντήρα με σκοπό να μειώσετε τα έξοδα θέρμανσης


Πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Προφανώς, η πιο ενδεδειγμένη λύση για να κρατήσουμε ζεστά τα σπίτια μας είναι η εφαρμογή κατάλληλης μόνωσης.  
Είναι οι αφυγραντήρες μια ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα;

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ας ξεκινήσουμε εντοπίζοντας το πρόβλημα. Το αίσθημα ζεστασιάς, όπως το αντιλαμβάνεται ο ένοικος ενός σπιτιού, εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων, τόσο εξωτερικών (θερμοκρασία αέρα, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα χώρου) όσο και ατομικών (επίπεδα δραστηριότητας και ένδυση).
Παρά την διαδεδομένη αντίληψη, τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν πως η μεταβολή της υγρασίας ενός χώρου έχει μικρή επίδραση στη μέση θερμοκρασία του δέρματος.

Βέβαια, οι ακραίες τιμές υγρασίας μέσα στο σπίτι έχουν άλλες παράπλευρες επιπτώσεις. Οι υψηλές τιμές σχετίζονται με την ανάπτυξη μούχλας και βακτηριδίων, ενώ οι πολύ χαμηλές τιμές συμβάλουν στον ερεθισμό των ματιών, ξηροδερμία, πρόκληση αλλεργιών κλπ.

Σε γενικές γραμμές τα συνιστώμενα ποσοστά σχετικής υγρασίας κυμαίνονται από 30-70%.
Η Αμερικανική Κοινότητα Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού (ASHRAE) προτείνει η θερμοκρασία μέσα στις κατοικίες να κυμαίνεται από 19,5 έως 27,7ο C και το ποσοστό υγρασίας να μην ξεπερνά το 65% ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη μικροβίων .
Τι καταφέρνει ένας αφυγραντήρας;

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, ένας αφυγραντήρας πράγματι μειώνει την υγρασία του χώρου μας, αλλά είναι αμφίβολο εάν επιτυγχάνει στις υπόλοιπες ‘αποστολές’ που του αναθέτουμε.
Ο αφυγραντήρας από μόνος του δεν «καθαρίζει τον αέρα»- αυτό επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο αερισμό του σπιτιού. Είναι αμφίβολο, επιπλέον, εάν μειώνει τα έξοδα θέρμανσης. Χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη, μειώνουμε τη δυνατότητα του αέρα να κατακρατεί υγρασία, και αυξάνουμε το ποσοστό σχετικής υγρασίας του χώρου μας. Συνεπώς πρέπει να λειτουργήσουμε τον αφυγραντήρα ακόμα περισσότερη ώρα, καταναλώνοντας ακόμα περισσότερη ενέργεια. Είναι παράδοξο, τέλος, να στηριζόμαστε στον αφυγραντήρα για τον στέγνωμα των ρούχων καθώς το κλίμα στη χώρα μας είναι τέτοιο που τις περισσότερες ημέρες του χρόνου μπορούμε να αρκεστούμε στο άπλωμα των ρούχων στον ήλιο.
Υπάρχουν προφανώς τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση αιθαλομίχλης που καθιστά δυσχερές το εξωτερικό άπλωμα ρούχων, όμως πόσες μέρες το χρόνο συμβαίνει κάτι τέτοιο;  Άσε που επιλέγοντας να στεγνώσουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι, αυξάνουμε τη σχετική υγρασία, αναγκάζοντας τον αφυγραντήρα να υπερλειτουργεί.
Όπως και να έχει, η ενδεδειγμένη λύση για να απαλλαγεί ένας χώρος από τα προβλήματα υγρασίας είναι η σωστή στεγάνωση και θερμομόνωση. Ένα μέτρο μηδενικού κόστους, και απλό στην εφαρμογή, είναι ο κατάλληλος αερισμός των χώρων που πάσχουν από συγκέντρωση υγρασίας.
Ποιο το κόστος του αφυγραντήρα;
Πόσο κοστίζει τελικά η λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής; Εάν υποθέσουμε ένα μέσο μοντέλο ισχύος 250W που θα λειτουργεί 10 ώρες την ημέρα, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, η επιπλέον επιβάρυνση στον λογαριασμό μας θα είναι της τάξης των 70-90 ευρώ . Σε αυτό το κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται η αγορά της συσκευής, για την οποία πρέπει να υπολογίσετε περίπου 100-300 ευρώ.
Το ποσό δεν είναι αμελητέο. Άρα αν σκοπεύετε να αγοράσετε αφυγραντήρα με σκοπό να μειώσετε τα έξοδα θέρμανσης, απλά μην το κάνετε. Σκεφτείτε μόνο ότι το μέσο κόστος ικανοποιητικής θέρμανσης ενός νοικοκυριού με τη χρήση κλιματιστικού είναι περίπου 450-650 ευρώ για όλη τη σεζόν.
Η ακριβή λειτουργία των αφυγραντήρων, πάντως, δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Μελέτη που διερεύνησε τις σχετικές δαπάνες αφυγραντήρων υψηλής αποδοτικότητας στις ΗΠΑ κατέληξε σε αντίστοιχα συμπεράσματα .
Μήπως τελικά η αύξηση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη κατά λίγους βαθμούς είναι πιο αποτελεσματική και ταυτόχρονα πιο οικονομική λύση για να κρατήσεις ζεστό το σπίτι;
Τι να προσέξετε αν έχετε πραγματική ανάγκη για αφυγραντήρα
Εάν πάντως υπάρχει πραγματική ανάγκη για την αγορά ενός αφυγραντήρα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που δίνει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου, βάσει του ακόλουθου πίνακα. Οι τιμές αναφέρονται στην ικανότητα συλλογής νερού σε λίτρα ανά 24 ώρες.
Συνθήκες πριν την αγορά της συσκευής
Επιφάνεια χώρου (m2)
46,5
90
140
185
235
Μέτρια υγρές (ο χώρος αποκτά το αίσθημα και τη μυρωδιά υγρασίας μόνο σε πολύ υγρές κλιματικές συνθήκες)
5 λίτρα
7 λίτρα
9 λίτρα
10 λίτρα
12 λίτρα
Αρκετά υγρές (ο χώρος είναι μονίμως επιβαρυμένος με υγρασία. Το φαινόμενο εκδηλώνεται στα κουφώματα)
6 λίτρα
8 λίτρα
10 λίτρα
13 λίτρα
15 λίτρα
Πολύ υγρές (οι χρήστες νιώθουν τον χώρο πολύ υγρό. Παρατηρείται συμπύκνωση υδρατμών σε πατώματα ή τοίχους)
7 λίτρα
9 λίτρα
12 λίτρα
15 λίτρα
18 λίτρα
Εξαιρετικά υγρές (στέγνωμα ρούχων, υγρά πατώματα)
8 λίτρα
11 λίτρα
14 λίτρα
18 λίτρα
21 λίτρα
Για την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου, θυμηθείτε πως η ικανότητα αφύγρανσης μειώνεται όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του χώρου, συνεπώς καλό είναι να ρωτάτε τους πωλητές σε ποιες θερμοκρασίες αναφέρεται η ικανότητα της συσκευής. Ειδικά σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία του χώρου πέφτει συχνά κάτω από τους 18,5°C επιλέξτε μοντέλο κατάλληλο για χαμηλές θερμοκρασίες.
Κατά τη λειτουργία του αφυγραντήρα σας, τέλος, προσέξτε να μην είναι τοποθετημένος κοντά σε τοίχους και έπιπλα που δυσκολεύουν την κίνηση του αέρα γύρω από τη συσκευή, και διατηρήστε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα του χώρου – ειδάλλως, επιχειρείτε να μαζέψετε την υγρασία όλης της γειτονιάς σας!
Τι άλλο μπορείς να κάνεις

Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε πως καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Με άλλα λόγια, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι άμεση προτεραιότητας προκειμένου να κρατήσουμε χαμηλά τα έξοδα και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Κι αν δεν μπορούμε να μονώσουμε το σπίτι, υπάρχουν ένα σωρό άλλες παρεμβάσεις μηδενικού ή χαμηλού κόστους, που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα. Δείτε στον οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας του WWF Ελλάς, τέτοιες απλές συμβουλές.
Επιμέλεια κειμένου: Μιχάλης Προδρόμου, Σύμβουλος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.