Πώς η μικρή Ελλάδα χρηματοδότησε την εκστρατεία του Χίτλερ στην Αφρική


Ένα από τα άγνωστα παράδοξα του β παγκόσμιου πολέμου είναι ότι η Ανώτατη Διοίκηση της Βέρμαχτ επέβαλε στην κατεχόμενη Ελλάδα την χρηματοδότηση ενός ολόκληρου πολεμικού μετώπου! Χρειάστηκε να συρθεί στο χάος η ελληνική οικονομία, ώστε να χρηματοδοτηθεί η εκστρατεία του Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική. Η μικρή και φτωχή Ελλάδα υποχρεώθηκε να επωμιστεί το κόστος συντήρησης, όχι μόνο των 3 στρατών κατοχής (Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι) αλλά και την συντήρηση της στρατιάς του Ρόμελ.

Από τρόφιμα μέχρι οικοδομικά είδη συγκεντρώνονταν και στέλνονταν στα αξονικά στρατεύματα στην Βόρεια Αφρική. Κι όσα είδη ήταν αδύνατο να υπάρχουν στην Ελλάδα μετακινούνταν με δικά μας έξοδα, σιδηροδρομικώς και οδικώς, για να προωθηθούν από τον Πειραιά στον προορισμό τους.

Χρεωθήκαμε τα "έξοδα ανοικοδόμησης" του Χίτλερ που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά εκτέλεση οχυρωματικών, λιμενικών και συγκοινωνιακών έργων, που αφορούσαν την πολεμική προσπάθεια του Άξονα.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώνει τις δαπάνες και για τη "φιλοξενία" ατελείωτων στρατιωτικών μονάδων που μετακινούνταν προς το βορειοαφρικανικό μέτωπο και για μεγάλα διαστήματα στρατοπέδευαν στο ελληνικό έδαφος.

Στα στρατιωτικά νοσοκομεία θεραπεύονταν με δικά μας έξοδα οι τραυματίες που επέστρεφαν από το μέτωπο και δεν ήταν μόνο από την στρατιά του Ρόμελ αλλά και από το Ανατολικό μέτωπο. Κι όχι μόνο θύματα μαχών. Από τον παράνομο τύπο της εποχής διαβάζουμε: "Εις ένα μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας Πειραιώς νοσηλεύονται 1200 περίπου στρατιώται και αξιωματικοί Γερμανοί προσβεβλημένοι από αφροδίσια νοσήματα. Όλοι έχουν μετακομισθή εξ Αφρικής."

Επιβαρυνθήκαμε με έξοδα "φιλοξενίας" χιλιάδων Αράβων χιτλερικών, πολλοί από τους οποίους στεγάστηκαν ως πρόσφυγες στο Λαύριο, ενώ οι επικεφαλής τους διέμεναν σε μεγάλα Αθηναϊκά ξενοδοχεία. Οι γερμανοντυμένοι Άραβες, κυρίως Τυνήσιοι και Μαροκινοί, είχαν εθελοντικά επιστρατευθεί στις ειδικές μονάδες της μεραρχίας "Μπράντενμπουργκ" και είναι υπεύθυνοι για τα φρικώδη εγκλήματα τους στο Κυριάκι και στο Δίστομο.

Το κόστος κατοχής για την Ελλάδα την περίοδο 41-42 αντιστοιχούσε στο 113% του ΑΕΠ την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες όπως στην Ολλανδία και το Βέλγιο ήταν 18% και 24% αντίστοιχα.
Όλες αυτές οι δαπάνες, πέρα και πολύ μακριά από τις διεθνείς συνθήκες, οδήγησαν στην κατοχική χρεοκοπία. Η χώρα δεν συνήλθε ποτέ μέχρι σήμερα κι η οικονομία της έμεινε μόνιμα καθηλωμένη.

*ΠΗΓΗ: Δημοσθένης Κούκουνας " Η ελληνική οικονομία κατά την κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια "


Επιμέλεια: Καλή Σφέτσου

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.