ΥΠΕΞ: Απλά μαθήματα αξιοποίησης της λέρας
Του Δημήτρη Μηλάκα
Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο (των εξωτερικών εν προκειμένω); Δύο μικρές ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες ιστορίες διπλωματικών υπαλλήλων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα μας βοηθούν να ψηλαφίσουμε πώς δουλεύει το «σύστημα» και κυρίως το πώς γίνεται η «δουλειά». Οι εν λόγω ιστορίες δεν είναι οι μόνες, αλλά είναι χαρακτηριστικές…
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Στην πρώτη ιστορία την μία, διπλωμάτη τοποθετημένη στις ΗΠΑ, την έπιασαν οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές να κλέβει σε κατάστημα. Βιντεοσκοπημένη και δακτυλοσκοπημένη παραδόθηκε πακέτο με τις αποδείξεις στις ελληνικές διπλωματικές αρχές που είχαν την επιλογή ή να την αφήσουν στους Αμερικανούς για τα περεταίρω ή να τη στείλουν στην Αθήνα να υποστεί τις συνέπειες της πράξης της. Αποφασίστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα.
Στη δεύτερη ιστορία ο άλλος, διπλωμάτης, πιάστηκε στην Κοπεγχάγη με 3 γραμμάρια ηρωίνη επάνω του και 3 κιλά στο αυτοκίνητό του. Φορτωμένος με μια δικογραφία για κακούργημα (εμπορία) επέστρεψε στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει κι αυτός τις συνέπειες της πράξης του….
Όπως ίσως μαντεύετε σε κανέναν από τους δύο δεν επιβλήθηκε ποινή από την ελληνική δικαιοσύνη. Αντιμετώπισαν για τα μάτια του κόσμου κάποιες διοικητικές ταλαιπωρίες μέχρι να έρθει η στιγμή της αποκατάστασης της προαγωγής και της τοποθέτησης (κοίτα κάτι συμπτώσεις) σε θέσεις συμβούλων υπουργών σε κρίσιμα και ενδιαφέροντα υπουργεία.
Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι ο μηχανισμός του ΥΠΕΞ εμφορείται από φιλάνθρωπα αισθήματα δεν θέλησε να καταστρέψει δύο ανθρώπους και τους έδωσε μια ακόμη ευκαιρία. Ωστόσο οι παροικούντες (εξ επαγγέλματος) την Ιερουσαλήμ του ΥΠΕΞ γνωρίζουν ότι τα χρησιμότερα στελέχη στο «σύστημα» είναι τα ευάλωτα σε εκβιασμούς. Αυτά τα στελέχη γίνονται, θέλουν δεν θέλουν, πρόθυμα να κάνουν ότι τους ζητηθεί χωρίς ερωτήσεις για το πως και το γιατί, απόλυτα πιστά στο πραγματικό τους αφεντικό που είναι αυτός που τους κρατά στο χέρι…
Οι συμβουλές που παρέχουν τέτοιου είδους σύμβουλοι σε υπουργούς κρίσιμων υπουργείων προφανώς φιλτράρονται από το «σύστημα» που αξιοποιεί την ευάλωτη θέση τους. Το ίδιο αυτό «σύστημα» είναι και ο αποδέκτης των πληροφοριών που μπορεί να συλλέγει ένας άνθρωπος κοντά σε έναν υπουργό. Δεδομένων τούτων το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: για λογαριασμό ποιου δουλεύει το σύστημα του ΥΠΕΞ; Είναι –και σε ποιο βαθμό– υπό τον έλεγχο του σημερινού ή του εκάστοτε υπουργού των εξωτερικών ή δίνει αναφορές (τακτικές) μόνο σε υπέρτερες δυνάμεις;
Σημείωση: υποβάλαμε ερώτηση στην αρμόδια υπηρεσία ενημέρωσης του ΥΠΕΞ σχετικά με την ακρίβεια του δημοσιεύματος του slpress.gr που προ ημερών έφερε στην επιφάνεια την υπόθεση του «διπλωμάτη με την ηρωίνη». Την απάντηση αναμένουμε σήμερα , όπως μας είπαν, με ενδιαφέρον…
Δεν υπάρχουν σχόλια: