Διαδικτυακό εμπάργκο στο Ιράν


Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Facebook και Google «πήραν το όπλο τους» ακολουθώντας κατά πόδας τον Τραμπ
Κολοσσοί του Διαδικτύου πήραν την απόφαση να βάλουν κι αυτοί το «χεράκι» τους στην παγκόσμια σκακιέρα και να αποκλείσουν το Ιράν από το «παιχνίδι». 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Οι κινήσεις αυτές των διαδικτυακών μεγαθηρίων φαίνεται να ακολουθούν την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν ανατρέποντας τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών της χώρας αυτής, η οποία είχε υποστηριχθεί και από τον προκάτοχό του στην προεδρία των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.
Έτσι το Facebook και η Google αφαίρεσαν πάνω από 600 λογαριασμούς χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους υποστηρίζοντας ότι ανίχνευσαν «εκστρατείες επιρροής» που αποσκοπούσαν στη διάδοση «παραπληροφόρησης».
Οι διαγραφές της Google
Η Google έχει διαγράψει πρόσφατα από τις πλατφόρμες της 58 λογαριασμούς που συνδέονται με το Ιράν.
Συγκεκριμένα στους διαγραμμένους λογαριασμούς συγκαταλέγονται 39 κανάλια στο YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, έξι ιστολόγια από το Blogger και 13 λογαριασμούς από το κοινωνικό δίκτυο του Google+.
Τα κανάλια στο YouTube είχαν συνολικά 13.466 προβολές στις ΗΠΑ για σχετικά βίντεο. Η Google ισχυρίστηκε ότι οι λογαριασμοί συνδέονταν με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν IRIB.
Ο ανώτερος αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google Κεντ Γουόλκερ σημείωσε ότι «οι δράστες που εμπλέκονται σε αυτή την εκστρατεία επιρροής παραβιάζουν τις πολιτικές μας. Έτσι απομακρύνουμε γρήγορα αυτό το περιεχόμενο από τις υπηρεσίες μας και τερματίζουμε τους λογαριασμούς τους. Επιπλέον χρησιμοποιούμε μια σειρά ισχυρές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού IP, για να εμποδίσουμε τα άτομα ή τις οντότητες στο Ιράν να ανοίξουν διαφημιστικούς λογαριασμούς».
Η Google δήλωσε ότι η επιχείρηση αυτή φαίνεται να έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2017, επισημαίνοντας ότι έχει έρθει σε επαφή τόσο με τους νομοθέτες όσο και με τις αστυνομικές αρχές για την εξάρθρωσή της. Επιπλέον συνεργάστηκε με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye – την ίδια εταιρεία που αποκάλυψε τις εκστρατείες παραπληροφόρησης στο Facebook – για να εντοπίσει τους ψεύτικους λογαριασμούς.
Η ανακοίνωση είναι μόνο η τελευταία σε μια σειρά από αποκαλύψεις από τους τεχνολογικούς γίγαντες που προσπαθούν να αποτρέψουν την «κατάχρηση» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν.
Οι άλλοι
Η ανακοίνωση της Google έρχεται δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του Facebook ότι αφαίρεσε πάνω από 650 σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς από το Facebook και το Instagram που δεν συνδέονταν με τη Ρωσία και το Ιράν. Το Twitter ακολούθησε αργότερα με αναστολή 284 λογαριασμών που συνδέονταν με το Ιράν για «συντονισμένη χειραγώγηση».
Την περασμένη Δευτέρα η Microsoft δήλωσε ότι ανακάλυψε και απενεργοποίησε αρκετές ψεύτικες ιστοσελίδες που σκόπευαν να εξαπατήσουν τους επισκέπτες και να επιτρέψουν σε μια ομάδα που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση να εισβάλει στους υπολογιστές τους.
«Εντοπίσαμε μια εκστρατεία επιρροής, όχι μόνο στο Facebook, αλλά και σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Εκτιμούμε ότι προέρχεται από το Ιράν» δήλωσε η αντιπρόεδρος για την παγκόσμια υπηρεσία πληροφοριών της FireEye Σάντρα Τζόις στο TechNewsWorld.
Οι προσπάθειες του Ιράν αντιπροσώπευαν μια εκστρατεία επιρροής σε πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την Τζόις.
Η εκστρατεία προωθούσε περιεχόμενο που τασσόταν υπέρ του Ιράν, κατά του Ισραήλ, κατά της Σαουδικής Αραβίας, κατά των κυρώσεων και υπέρ των πυρηνικών.
Η σύνδεση με τη Ρωσία
Το γεγονός ότι οι ανεπιθύμητες σελίδες, ομάδες και λογαριασμοί που «καθαρίστηκαν» από το Facebook προέρχονται από το Ιράν και τη Ρωσία δεν είναι σύμπτωση.
«Οι Ιρανοί έχουν πολύ στενούς δεσμούς με τους Ρώσους» δήλωσε ο Τζέιμς Α. Λιούις, διευθυντής του προγράμματος τεχνολογίας και δημόσιας πολιτικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ στον τομέα του κυβερνοχώρου. Το Ιράν ανησυχούσε επίσης για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά την Πράσινη Επανάσταση, πριν από μια δεκαετία. Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα που χρησιμοποιεί τις επιρροές των κοινωνικών μέσων με κάθε νόημα. Οι Κινέζοι το κάνουν, αλλά το κάνουν εναντίον του ίδιου του λαού τους και της Ταϊβάν, όχι σε άλλες χώρες» υπογράμμισε.
Ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο οι διαδικτυακοί κολοσσοί να προσπαθούν εσκεμμένα να χτυπήσουν το Ιράν και τη Ρωσία, δύο χώρες με τις οποίες δεν τα πάει και τόσο καλά τον τελευταίο καιρό η αμερικανική κυβέρνηση.
Κι αν αυτό το σενάριο ισχύει στην πραγματικότητα, τότε είναι άλλη μια απόδειξη του ότι ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί στο έπακρο κάθε μέσο που διαθέτει εκμεταλλευόμενος τα συμφέροντα εταιρειών του Διαδικτύου για να βγάλει από το «παιχνίδι» κάθε πιθανό αντίπαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.