Ελληνίδα φοιτήτρια κέρδισε το πρώτο βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Ρομποτικής


Η Διάνα Βουτυράκου επέστρεψε νικήτρια από τη Σαγκάη, φέρνοντας μαζί της το πρώτο βραβείο από την Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Η Διάνα είναι 23 ετών και τελειόφοιτη στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο με ειδίκευση στη Ρομποτική – Χειρουργική και συνιδρύτρια της ΜΚΟ Unique Minds.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η 23χρονη φοιτήτρια μαζί με την ομάδα της συμμετείχαν στον Παγκόσμιο διαγωνισμό, αφού κατασκεύαζαν για ενάμιση χρόνο τη μακέτα με την οποία συμμετείχαν. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Ιάσωνας Σομόγλου ήταν οι μαθητές λυκείου στους οποίους η Διάνα διδάσκει εκπαιδευτική ρομποτική και προετοιμάζει για πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς.
Το project τους αφορούσε μια αυτόνομη, αειφόρο κοινότητα που παράγει, μετατρέπει και εξοικονομεί ενέργεια. Έφτιαξαν αλγόριθμους, ώστε να μπορούν να εκτιμήσουν ποια σπίτια χρειάζονται ενέργεια και ποια όχι, με σκοπό να αξιοποιείται η ενέργεια με τον καλύτερο δυνατό, οικονομικό και οικολογικό τρόπο.
Επιπλέον, η Διάνα και η ομάδα της εξόπλισαν τα σπίτια με αισθητήρες, οι οποίοι ελέγχουν τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και σύστημα Bluetooth, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ελέγχει από απόσταση τη θερμοκρασία και τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού του. Τα φανάρια των πεζών λειτουργούσαν με ηλιακή ενέργεια και μόνο όταν υπήρχαν πεζοί. Υπήρχαν ακόμα και γυμναστήρια και παιδικές χαρές, οι οποίες μετέτρεπαν την κινητική και δυναμική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Ελληνίδα φοιτήτρια κέρδισε το πρώτο βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Ρομποτικής
Η 23χρονη νικήτρια περιγράφει πως η πρώτη της επαφή με τη ρομποτική ήταν στο τέλος της πρώτης γυμνασίου, όπου ο καθηγητής της τεχνολογίας την ώθησε να συμμετέχει σε σχετικούς διαγωνισμούς. Στη συνέχεια, αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το δρόμο.Τα πρώτα εμπόδια, όπως εκείνη λέει, που συνάντησε ήταν τα στερεότυπα για τις γυναίκες που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες. Στην αρχή την έβλεπαν με δυσπιστία, αλλά εκείνη απάντησε με πράξεις, δείχνοντας την πρόθεσή της να διακριθεί στο πεδίο της ρομποτικής.
Με αφορμή τη δική της σταδιοδρομία, η ΜΚΟ Unique Minds, της οποίας είναι συνιδρύτρια η Διάνα, ασχολείται με τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό. Στοχεύει στο να βοηθήσει τους μαθητές να ακολουθήσουν τις σπουδές που θέλουν ανεξάρτητα από το φύλο, το επάγγελμα των γονιών τους ή τα φροντιστήρια, πηγαίνοντας κόντρα στην κυρίαρχη κουλτούρα της Ελλάδας σε τέτοια θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.