Σε Ισραηλινούς επενδυτές περνάει το εμβληματικό Καραβάν Σαράι
Αρχίζει να κινείται η αγορά real estate της Θεσσαλονίκης - Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για το επίσης διατηρητέο του άλλοτε ξενοδοχείου «Βιέννη».
Σε πράξη μετουσιώνεται το ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών για το Καραβάν Σαράι, το μεγαλύτερο αστικό ακίνητο της πόλης, κτήριο διατηρητέο με κάλυψη 19.800 τ.μ. που επί δεκαετίες στέγαζε τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Το ενδιαφέρον ομάδας Ισραηλίνων επιχειρηματιών είχε αποκαλύψει πριν μήνες, τον Φεβρουάριο του 2018, η Voria.gr (εδώ), η οποία έχει σήμερα την πληροφορία ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν θετικά, έχει καταβληθεί το λεγόμενο «καπάρο» και θα ακολουθήσει η υπογραφή των πράξεων μεταβίβασης του ακινήτου.
Το Καραβάν Σαράι, ιδιοκτησίας των οικογενειών Δήμου, Κουκουφλή και Σαπουντζή, που βρίσκεται δίπλα στο οθωμανικό μνημείο Χαμζά Μπέη Τζαμί και ακριβώς πίσω από τον υπό κατασκευή σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό, πρόκειται από τους επενδυτές να αξιοποιηθεί με χρήσεις φιλοξενίας αλλά και εμπορικές.
Σε επικοινωνία που είχε με τη Voria.gr, μετά το δημοσίευμα, η κυρία Αφροδίτη Δήμου, εκ των ιδιοκτητών, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει πώληση του κτηρίου και πρόσθεσε ότι το Καραβάν Σαράι είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.
Σε κάθε περίπτωση, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται για τα καλά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Ισραηλινών επιχειρηματιών, αφού όπως επιβεβαιωμένα πληροφορήθηκε η Voria.gr, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για το διατηρητέο κτήριο του παλιού ξενοδοχείου «Βιέννη», επί της οδού Εγνατίας στο οποίο από το 2012 και έως σήμερα στεγάζεται το Mediterranean College.
Η ιστορία του «Βιέννη»
Το «Βιέννη», ιδιοκτησίας της οικογενείας Αθανασίου Μαντά, κτίστηκε μεταξύ των ετών 1925-1931 σε σχέδια Ι. Καμπανέλλου. Το ξενοδοχείο που αρχικά ανήκε στον Κωνσταντίνο Μανωλά, είχε τρεις ορόφους και 55 δωμάτια. Το «Βιέννη» έχει πλούσια και ταραχώδη ιστορία καθώς στη διάρκεια της Κατοχής στέγασε τα τάγματα ασφαλείας του Δάγκουλα, ενώ με την απελευθέρωση και για μερικούς μήνες, χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια και για κάποια χρόνια λειτούργησε πάλι στα ξενοδοχείο, χρήση που σταδιακά εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο τα καταστήματα του ισογείου.
Το κτήριο αγοράσθηκε από τον Αθ. Μαντά το 1994, μετά από μελέτη προστέθηκε 4ος όροφος σε εσοχή και, το 1997, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έγινε η αποκατάστασή του. Στο κτήριο των περίπου 3.000 τ.μ., φιλοξενήθηκαν για χρόνια η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Από το 2012 στους χώρους του κτιρίου βρίσκεται το Mediterranean College.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από Ισραηλινούς επιχειρηματίες και επενδυτικά κεφάλαια, δεν εκπλήσσει καθώς η Θεσσαλονίκη ξαναβρίσκεται τους ιστορικούς της δεσμούς με την διεθνή εβραϊκή κοινότητα, ενω οι παράγοντες που προσελκύουν το ισραηλινό ενδιαφέρον ενισχύονται από την απόφαση ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια: