Σοκ στην Τουρκία: Προς εξαφάνιση τα δολάρια στην Κωνσταντινούπολη


Κόντρα στην έκκληση Ερντογάν αυξήθηκαν τα αιτήματα για αναλήψεις

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Έκτακτη συνάντηση με τις ρυθμιστικές αρχές θα έχουν οι τουρκικές τράπεζες καθώς το σύστημα βρίσκεται σε κρίση και ελλείψεις δολαρίων καταγράφονται σε όλη την Κωνσταντινούπολη.

Η αρχή (BDDK) ζήτησε τη συνάντηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τέσσερις πηγές καθώς η λίρα υπέστη χθες κραχ, βυθιζόμενη κατά 17%, η μεγαλύτερη πτώση από το 2001.

Επισκέψεις σε υποκαταστήματα των τριών μεγαλύτερων τραπεζών την Παρασκευή έδειξαν ότι πάλευαν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για ξένο νόμισμα. Σε δυο τράπεζες οι πελάτες δεν μπορούσαν να πάρουν συνάλλαγμα καθώς τα υποκαταστήματα περίμεναν ποσότητες από τα κεντρικά. Σε μια τράπεζα δεν μπορούσε να γίνει δεκτό αίτημα για ανάληψη 5.000 δολαρίων. Υπάλληλοι μιλούν για σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για συνάλλαγμα.

Η εικόνα έρχεται σε μια ημέρα που ο Ερντογάν έκανε έκκληση στους πολίτες να μετατρέψουν το χρυσό και τα χρήματα που έχουν στο στρώμα σε λίρες για να αντιμετωπίσουν τον «οικονομικό πόλεμο».

Οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν από τις τράπεζες να μελετήσουν το αντίκτυπο από τα σοκ τόσο της ισοτιμίας όσο και των επιτοκίων και τα ευρήματα θα εξεταστούν στη συνάντηση του Σαββάτου, σύμφωνα με τρεις πηγές του πρακτορείου. Επίσης θα εξεταστεί η κατάσταση σε ότι αφορά τη ρευστότητα.

Αλλοι τραπεζίτες μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας επιβεβαίωσαν την αύξηση της ζήτησης για συνάλλαγμα, αναφέροντας τον φόβο του κοινού ότι μπορεί να επιβληθούν μέτρα όπως capital controls για να αποφευχθεί η κρίση. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί την επιβολή τους.

Κάποιες τράπεζες αναγκάστηκαν να ζητήσουν μετρητά από το εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες, σύμφωνα με μια πηγή. Οι τουρκικές τράπεζες μεταφέρουν ηλεκτρονικά συνάλλαγμα σε ξένες και μετά πληρώνουν premium για να μεταφερθεί φυσικό χρήμα πίσω στην Τουρκία, είπε μια πηγή.

Παραδοσιακά οι Τούρκοι έχουν μεγάλο μέρος της αποταμίευσής τους σε ξένο νόμισμα για προστασία έναντι του πληθωρισμού και της λίρας. Περίπου το 50% των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι σε ευρώ ή δολάρια, όπως προκύπτει από στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr μέσω πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.