Έκπληκτη η πλέμπα, μαθαίνει πως μεγάλες εταιρείες προτιμούν να κάψουν εμπόρευμα, παρά να το δώσουν κάπου τσάμπα


Μερίδα της πλέμπας που μέχρι πρότινος πίστευε πως οι μεγάλες εταιρείες λειτουργούν με σκοπό τη βελτίωση της κοινωνίας, δηλώνει σοκαρισμένη διαπιστώνοντας πως σκοπός τους είναι η αύξηση του κέρδους.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Αφορμή για μια τέτοια διαπίστωση, στάθηκε η καταστροφή προϊόντων (κυρίως ρούχων) αξίας 28 εκατομμυρίων λιρών από την Burberry, αφού αυτά έμειναν απούλητα. Όπως δήλωσε η εταιρεία, αιτία για μια τέτοια κίνηση ήταν η προστασία του ονόματος του προϊόντος.
Πολλοί πλεμπαίοι αναρωτήθηκαν, γιατί να μη δώσει αυτά τα ρούχα σε άλλους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα σε αυτούς… που δεν έχουν ρούχα.
Όπως εξηγεί η εταιρεία, μία τέτοια κίνηση, μπορεί να οδηγούσε αυτούς του άτυχους ανθρώπους να πουλήσουν όσα ρούχα πάρουν, για να πάρουν λεφτά, εκμεταλλευόμενοι την αξία της μάρκας της Burberry. Κίνηση που θα έριχνε την αξία της μάρκας στο εμπόριο και που θα μείωνε ενδεχομένως για κάποια σέντς τα τελικά έσοδα της εταιρείας.
Η Burberry που ανακοίνωσε πως αύξησε τις πωλήσεις κατά 3% τις τελευταίες 13 εβδομάδες, σημείωσε πως η καταστροφή των ρούχων έγινε με οικολογικό τρόπο.
Παρόμοιες πρακτικές ακολουθούν και άλλες μεγάλες εταιρείες. Για παράδειγμα η Cartier κατέστρεψε τον περασμένο Μάρτιο, εμπόρευμα αξίας 400 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η H&M είχε κατηγορηθεί πως καταστρέφει 12 τόνους εμπορεύματος κάθε χρόνο.
Την ίδια βέβαια πρακτική, ακολουθούν και εταιρείες που πουλάνε και πιο πολύτιμα πράγματα από ρούχα και ρολόγια, όπως ας πούμε φαγητό. Σύμφωνα με έρευνα, στις ΗΠΑ πετάνε στα σκουπίδια ποσότητα φαγητού ίση με αυτή που καταναλώνεται, για καθαρά αισθητικούς λόγους. Επειδή δηλαδή ένα πορτοκάλι δεν είναι αρκετά πορτοκαλί, ή μια ντομάτα αρκετά στρόγγυλη.
Ίδιο είναι περίπου το ποσοστό σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με άλλη έρευνα, αφού οι παραγωγοί αφήνουν απούλητη και πετάνε τη μισή περίπου παραγωγή τους, γιατί οι μεσάζοντες θεωρούν πως το μισό προϊόν δεν πληρεί τα αισθητικά στάνταρ για να το πουλήσουν στην τιμή που επιδιώκουν.

Δεν καταλαβαίνουμε το πρόβλημα της πλέμπας με τη συγκεκριμένη πρακτική. Σαν ανθρωπότητα, έχουμε όλοι συμφωνήσει πως αυτά τα προβλήματα θα λύνονται μόνα τους, με την παρέμβαση της αόρατης χείρας της αγοράς. Τώρα ξαφνικά πάθανε όλοι αντικαπιταλισμό;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.