ΤΟ «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ» & Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Αλφαβητάριον» αποτέλεσε το αναγνωστικό της Α’ Δημοτικού επί 20 χρόνια, που όλοι οι μεγαλύτεροι είχαμε στο Δημοτικό, και παρέμεινε στα σχολεία από το 1955 μέχρι το 1974, αντικαθιστώντας το προηγούμενο του 1949.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Ο μπαμπάς Θωμάς, η μητέρα Φανή, η Άννα, ο Ρήγας, η Νίνα είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου. Η πιο διάσημη είναι η Λόλα και το μήλο της.
«Έλλη να ένα μήλο/ Λόλα να άλλο ένα/ Άννα να μήλα».
Η Λόλα ήταν η πρωταγωνίστρια και του προηγούμενου αναγνωστικού του 1949, με τίτλο «τα καλά παιδιά».
.
Τα δύο αναγνωστικά φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και καθηγητής της τέχνης του βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Κώστας Γραμματόπουλος και η Λόλα, που είχε γίνει αγαπημένη ηρωίδα των μαθητών, διατηρήθηκε και στα δύο.
Εικονογραφώντας τα αλφαβητάρια ο Γραμματόπουλος, που του ανατέθηκαν λόγω της πρώτης θέσης που κατέλαβε στους δύο αντίστοιχους πανελλήνιους διαγωνισμούς του Οργανισμού Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (Ο.Ε.Σ.Β.), δημιούργησε έναν νέο κώδικα επικοινωνίας για όλους τους Έλληνες στα δύσκολα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου. Πρόθεση του ήταν το βιβλίο να «αγγίξει» τα παιδιά, γι’αυτό άλλωστε και η ανάμνηση των εικόνων αυτών προξενεί ακόμη και σήμερα σε όλους συγκίνηση και χαρά. Το βιβλίο κινήθηκε γύρω από τις ιδέες της πατρίδας (τα ρούχα των ηρώων ήταν κυανόλευκα), της παραδοσιακής οικογένειας, αλλά και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.
Για το πρώτο αναγνωστικό είχε τιμηθεί στην Διεθνή Έκθεση Διδακτικού Βιβλίου και στο εκεί Παγκόσμιο Παιδαγωγικό Συμπόσιο στο Laeken του Βελγίου το 1949, του με το Πρώτο Βραβείο.
Ενώ ήταν φοιτητής δημιούργησε μερικές από τις γνωστότερες πατριωτικές αφίσες, με θέμα τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.Επίσης φιλοτέχνησε διάφορα έντυπα και προπαγανδιστικό υλικό του αντιστασιακού αγώνα και για
αυτήν την δραστηριότητά του συνελήφθη και βασανίστηκε από τους Γερμανούς.
.
[ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ(1916-2003): Ζωγράφος και χαράκτης, από τους τελευταίους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες της «γενιάς του ‘30».
Ασχολήθηκε κυρίως με την φιλοτέχνηση και εικονογράφηση βιβλίων. Γεννήθηκε στο Παγκράτι, καταγωγής όμως ήταν από την Αρετσού της Κωνσταντινούπολης.
.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών τεχνών, στην οποία αργότερα έγινε καθηγητής και Πρύτανης. Επίσης σπούδασε στο Παρίσι. Ως καθηγητής μύησε στην τέχνη του βιβλίου πάρα πολλούς από τους σύγχρονους δικεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες.
.
Δημιούργησε σειρά προσωπογραφιών πολλών μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών για το περιοδικό Νέα Εστία (πασίγνωστα είναι τα πορτραίτα του Κωστή Παλαμά, του Άγγελου Τερζάκη, του Ηλία Βενέζη, του Μιλτιάδη Μαλακάση, του Άγγελου Σικελιανού, κ.α.) και ασχολήθηκε με την εικονογράφηση πολλών λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών βιβλίων. Ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση πολλών «Κλασικών Εικονογραφημένων» (Κολοκοτρώνης, Θησέας και Μινώταυρος, Περσέας και Ευρυδίκη, κ.ά.)
Μετά την εκλογή του ως καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών αρχίζει να δημιουργεί έγχρωμα χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες) σε ασυνήθιστα μεγάλες διαστάσεις, με μια εντελώς νέα και απολύτως προσωπική τεχνοτροπία και ερμηνεία, με θέματα κυρίως από το Αιγαίο και την Ελληνική Μυθολογία. .
Το 1968 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 34η Μπιενάλε της Βενετίας. Την επιτυχία και παγκόσμια προβολή του έργου του στην διεθνή αυτή έκθεση επισκίασε η διεθνής κατακραυγή κατά του δικτατορικού καθεστώτος της Αθήνας, στερώντας του έτσι το πρώτο βραβείο της έκθεσης.
Το 1972 του απονέμεται το Χρυσό Μετάλλιο Χαρακτικής στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: