10 προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου


Εάν στην καθημερινότητά σας έρχεστε αντιμέτωποι με κάποιο/κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, μην τα αγνοήσετε! Το πιθανότερο είναι να μην είναι κάτι σοβαρό αλλά για να είστε σίγουροι και ήρεμοι, είναι καλό να κάνετε έναν προληπτικό έλεγχο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Η εξέταση είναι η καλύτερη στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου (ή ορθοκολικού καρκίνου)

Συμπτώματα όπως η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα είναι συχνά στους περισσότερους ανθρώπους, μπορούν να υπάρξουν σε πολλές άλλες καλοήθεις παθήσεις και δεν συνδέονται απαραιτήτως με την ασθένεια. Γίνονται ωστόσο ανησυχητικά εάν επιμένουν και εάν συνοδεύονται από άλλα πιο ειδικά συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου (π.χ. αίμα στις κενώσεις, αιμορραγία από το ορθό).


Το αίμα στα κόπρανα υποδεικνύει πιθανώς καρκίνο του παχέος εντέρου. Μπορεί να είναι σκουρόχρωμο ή ανοιχτό κόκκινο και ενδέχεται να είναι αναμεμειγμένο με βλέννα. Εάν λοιπόν βρίσκετε αίμα στις κενώσεις σας, κλείστε το συντομότερο ένα ραντεβού με το γιατρό σας.


Η μεταβολή στο χρώμα των κοπράνων (π.χ. πολύ σκούρο χρώμα ή καστανέρυθρο) μπορεί να οφείλεται στην αιμορραγία που προκαλείται από τον καρκίνο του εντέρου. Ως άλλο σύμπτωμα, είναι πιθανό να παρατηρηθούν αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα των κοπράνων (π.χ. κενώσεις με πάχος παρόμοιο με αυτό ενός μολυβιού).


Η αιμορραγία από το ορθό συμβαίνει σε παραπάνω από τα μισά συνολικά κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα του 2009 στο BMC Medicine. Το αίμα είναι συνήθως κόκκινο ανοιχτό και μπορεί να βρεθεί στο νερό ή το χαρτί της τουαλέτας. Το αίμα μπορεί ακόμη να είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης κένωσης.


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλεί διαταραχές στη διέλευση των κοπράνων και τις κενώσεις. Οι ασθενείς ενδεχομένως να έρχονται αντιμέτωποι με το αίσθημα ατελούς κένωσης ή την επιθυμία για αφόδευση χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη.


Η αιμορραγία λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου συχνά προκαλεί αναιμία, δηλαδή μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Τα κυριότερα συμπτώματα της αναιμίας είναι η κόπωση, η αδυναμία, η δύσπνοια και η ωχρότητα του δέρματος.


Η κοιλιακή δυσφορία είναι φυσιολογική όταν σας συμβαίνει μία στο τόσο. Αν όμως υποφέρετε συχνά από αέρια, κράμπες, πόνους και πρήξιμο στην κοιλιά, αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου. Μην αφήνετε λοιπόν τις κοιλιακές ενοχλήσεις να χρονίζουν. Συζητείστε τις ανησυχίες σας με τους ειδικούς.



Ο καρκίνος του παχέος εντέρου οδηγεί  συχνά σε απώλεια βάρους. Ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα είναι η απώλεια της όρεξης για φαγητό. Σύμφωνα με δημοσιευμένο άρθρο του BMC Medicine τον Ιούλιο του 2009, τουλάχιστον το ⅓ των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου παρατήρησαν ανεξήγητη μείωση του σωματικού τους βάρους.


Η δυσκοιλιότητα που επιμένει για πολλές ημέρες μπορεί επίσης να έχει κάποια σχέση με τον ορθοκολικό καρκίνο. Μάλιστα, η χρόνια ή η συνεχιζόμενη δυσκοιλιότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.


Παρομοίως, η εμμένουσα διάρροια είναι άλλο ένα πιθανό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ⅕ όσων νοσούν από την ασθένεια έρχονται αντιμέτωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή.



Εάν υποφέρετε από διαρκή ναυτία και εμέτους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εμφανής λόγος, είναι πιθανό τα παραπάνω συμπτώματα να οφείλονται σε νεοπλασίες του παχέος εντέρου. Τα συμπτώματα ενδέχεται να συνοδεύονται από πόνο στην κοιλιά.


Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου καρκίνος-παχέος-εντέρου

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κίνδυνο που διατρέχετε έτσι ώστε να μπορείτε να τον μειώσετε και με προσυμπτωματικό έλεγχο να αποφύγετε τα χειρότερα

1. Οικογενειακό ιστορικό
Υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι κληρονομικός. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, το 20% των πασχόντων έχουν κάποιο στενό συγγενή (μητέρα, πατέρα, αδερφό ή αδερφή) ή και δευτέρου βαθμού συγγενή, ο οποίος νοσεί επίσης από καρκίνο του παχέος εντέρου.

2. Διατροφή
Πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία συσχετίζουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου με μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Οι διατροφικές συνήθειες είναι εξαιρετικής σημασίας για την αποφυγή της ασθένειας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, προτιμείστε μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά.

3. Κάπνισμα
Όπως συμβαίνει με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και μερικές άλλες μορφές καρκίνου, το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης νεοπλασιών του παχέος εντέρου.

4. Αλκοόλ
Μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή μελέτη (EPIC study) για τη διατροφή και τον καρκίνο έδειξε ότι ακόμα και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας και αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 8% για κάθε 20mL καθαρού αλκοόλ που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα.

5. Παχυσαρκία
Οι νοσηρά παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ορθοκολικό καρκίνο, σε σύγκριση με τα υγιή και φυσιολογικού βάρους άτομα.

6. Έλλειψη άσκησης
Τα άτομα που δεν ασκούνται έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με αυτούς που γυμνάζονται συστηματικά.

7. Διαταραχές του πεπτικού συστήματος
Οι ασθενείς με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν.

8. Σχετιζόμενες κληρονομικές παθήσεις
Υπάρχουν ορισμένες κληρονομικές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως για παράδειγμα η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP) και το σύνδρομο Lynch.

9. Φυλετικό και εθνικό προφίλ
Σε ορισμένους λαούς και φυλές (π.χ. Αφροαμερικανοί, Εβραίοι της Ανατολικής Ευρώπης), η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι μεγαλύτερη απ’ ότι σε άλλους.

10. Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου ΙΙ
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν ορισμένους κοινούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. παχυσαρκία). Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν αρκετές πιθανότητες να νοσήσουν και από ορθοκολικό καρκίνο.

11. Νυχτερινή εργασία
Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που συσχετίζουν τη νυχτερινή εργασία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μάλιστα, έχει βρεθεί πως οι νυχτερινές βάρδιες (3 φορές το μήνα) και σε διάστημα 15 χρόνων αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου.

12. Προηγούμενη αντικαρκινική θεραπεία
Ως γνωστόν η αντικαρκινική θεραπεία μπορεί να έχει αρκετές παρενέργειες. Με βάση τα αποτελέσματα κάποιων μελετών, οι άνδρες που νίκησαν τον καρκίνο των όρχεων και του προστάτη έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν μελλοντικά καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο;

Ο τακτικός έλεγχος, ιδιαιτέρως εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, μπορεί να σας προστατεύσει. Ένα πλήρες σχέδιο δράσης (εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής, διακοπή του καπνίσματος, συστηματική εβδομαδιαία άσκηση κ.α.), που ανταποκρίνεται στο ιδιαίτερο προφίλ κάθε ατόμου, είναι η καλύτερη πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως άλλωστε και για την πρόληψη άλλων νεοπλασιών).

Πηγή: nutrilabs, μέσω enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.