Σπανίζουν πλέον τα φάρμακα στα ακριτικά νησιά


Άδεια είναι τα ράφια στα φαρμακεία στα νησιά, τη στιγμή που η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά. Οι φαρμακοποιοί δεν διαθέτουν ούτε απλά φάρμακα τύπου… πονστάν, ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, με το πρόβλημα να διογκώνεται στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, όπου υπάρχει το επιπλέον εμπόδιο της μη συχνής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Άδεια είναι τα ράφια στα φαρμακεία στα νησιά, τη στιγμή που η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά. Οι φαρμακοποιοί δεν διαθέτουν ούτε απλά φάρμακα τύπου… πονστάν, ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, με το πρόβλημα να διογκώνεται στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, όπου υπάρχει το επιπλέον εμπόδιο της μη συχνής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.
Η περίπτωση του Καστελλόριζου, το οποίο έχει μάλιστα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τη χώρα μας, είναι ενδεικτική: το νησί δεν διαθέτει ούτε ένα φαρμακείο, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προσπάθειες των τοπικών παραγόντων, και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες για να βρεθεί ένα φάρμακο που είναι σε έλλειψη κινητοποιήθηκαν… 120 φαρμακεία στο νησί της Ρόδου.
Λόγω κρίσης οι φαρμακοποιοί των νησιών του Αιγαίου εντοπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων από την αρχή της οικονομικής κρίσης, με τα τελευταία βέβαια χρόνια να έχει «παραγίνει». Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Φουτούλης, εξηγεί ότι οι ελλείψεις ξεκίνησαν όταν άρχισαν να μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα, δηλαδή από την αρχή της οικονομικής κρίσης. «Οι συνεχείς και υπερβολικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων έχουν οδηγήσει τους εμπλεκόμενους στο χώρο διακίνησης των φαρμάκων να τα εξάγουν. Οι εξαγωγές είναι ανεξέλεγκτες, είτε γίνονται νόμιμα είτε παράνομα.
Η Πολιτεία θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο. Να ελέγξει τις εξαγωγές», αναφέρει ο κ. Ν. Φουτούλης, προσθέτοντας ότι «το φάρμακο δεν είναι ένα κοινό εμπόρευμα».
Οπως εξηγεί ο ίδιος, το πρόβλημα είναι το ίδιο για όλα τα νησιά, ακόμη και για τη Ρόδο, που διαθέτει μια συχνή συγκοινωνία. Ομως, νησιά όπως η Χάλκη, η Νίσυρος, οι Λειψοί, η Κάσος, η Τήλος αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς διαθέτουν από ένα μόνο φαρμακείο και το πλοίο πηγαίνει μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Δεν φτάνουν τα καθυστερημένα δρομολόγια του πλοίου, καθυστέρηση προκύπτει και από τις φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες χρειάζονται αρκετές ημέρες να τιμολογήσουν τα φάρμακα. Ένας ασθενής κάτοικος Δωδεκανήσων, δηλαδή, μπορεί να περιμένει από δύο εβδομάδες έως και… ένα μήνα για να λάβει φάρμακο.
Τη φράση «ξεχασμένη Ελλάδα» επιβεβαιώνει το Καστελλόριζο, το οποίο βασίζεται ουσιαστικά στο φιλότιμο των γειτόνων του. Οι κάτοικοί του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και «ήρωες», καθώς, εκτός από το πρόβλημα ελλείψεων γιατρών, το ακριτικό νησί δεν διαθέτει ούτε ένα φαρμακείο. «Εχουμε όχι μία και δύο αλλά πολλές φορές προσπαθήσει να λύσουμε το πρόβλημα φαρμακείου στο νησί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουν να χρηματοδοτήσει ο Σύλλογος μας φαρμακείο στο Καστελλόριζο. Με μια υπουργική απόφαση θα είναι εφικτό. Δεν θα είναι, άλλωστε, επένδυση, δεν θα κερδίσει κάποιος χρήματα, αφού μιλάμε για μόλις 250 κατοίκους», αναφέρει ο κ. Φουτούλης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νόμο του 2005, στα ακριτικά νησιά όπου δεν υπάρχει φαρμακείο επιτρέπεται η άδεια ιδρύσεως φαρμακείου από το Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Οι φαρμακοποιοί λαμβάνουν τα φάρμακα για τα καταστήματα τους είτε μέσω των φαρμακαποθηκών είτε παραγγέλνοντας από τις εταιρίες απευθείας. Η δεύτερη πρακτική είναι τελευταία περισσότερο διαδεδομένη λόγω των πολλαπλών ελλείψεων. Ωστόσο, οι εταιρίες, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, βάζουν «πλαφόν» στην ποσότητα των κουτιών που θα αποστείλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.