Όλοι μαζί τα φάγαμε: 115 Πατρινοί, ευθύνονται για το 41% των χρεών προς το Δήμο Πάτρας


Τα νούμερα είναι σχετικά αμείλικτα. Στην Πάτρα των 213.984 ανθρώπων, υπάρχουν 144.000 οφειλέτες προς το Δήμο που συνολικά χρωστάνε 120 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 50 εκατομμύρια τα χρωστάνε 115 δημότες. Δηλαδή το 0.0005% των δημοτών, ευθύνεται για το 41.6% των χρεών προς το Δήμο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική αρχή Πάτρας, ανακοινώνοντας παράλληλα μέτρα προστασίας όσων έχουν χρέη προς το Δήμο, αλλά δε μπορούν να τα αποπληρώσουν και κινδυνεύουν με κατάσχεση έστω και για 500 ευρώ.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εταιρειών που χρωστάνε στο Δήμο επταψήφιο ποσό, με μια διαφημιστική να χρωστάει 1.800.000 ευρώ και μια τεχνική 2.501.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μελά, αντιδήμαρχο Οικονομικών της Πάτρας:
Από όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή σε όσους οφείλουν μικρά ποσά δεν στείλαμε καμία δέσμευση στην Εφορία. Σε όσους χρωστούν από 50.000 ευρώ και άνω στείλαμε δεσμεύσεις.
Παράλληλα διαγράψαμε πρόστιμα και προσαυξήσεις και κάναμε δοσοποιήσεις. Και στα δικαστήρια έχουμε πάει για όσους οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά στο Δήμο και αδιαφορούν. Όμως το ίδιο το σύστημα φροντίζει ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να ικανοποιείται πρώτα όσον αφορά στις απαιτήσεις του και τελευταίοι οι Δήμοι. Τώρα μας ζητούν να στραφούμε κατά των χιλιάδων ανέργων, αλλά και των μικροεπαγγελματιών που δεν έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τα βιβλία τους και να είναι άνεργοι.
Το δημοτικό συμβούλιο Πάτρας, είχε εξαγγείλει πριν μερικές μέρες, μέτρα προστασίας για όσους οφειλέτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και κινδυνεύουν με κατασχέσεις:
  • πλήρη διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ
  • πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
  • πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία (1) κατοικία.
  • Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις .
  • Από 25.000-50.000€ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.