Μια μοναδική εμπειρία που αλλάζει όλη σου τη ζωή και προσελκύει ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο


Όταν οι Ισραηλινοί Γιανίβ Τσαρλάπ, 30, και Κόρμοραν Λι, 31, και Γιοτάμ Ελμακιάς, 31, προσγειώθηκαν στην Βραζιλία το 2015, δεν είχαν φανταστεί ποτέ πως οι ζωές τους θα άλλαζαν για πάντα. 
Δεν είχαν ιδέα πως θα ίδρυαν ένα Κέντρο Ενδυνάμωσης το οποίο θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση στις ζωές τόσων ανθρώπων.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Στην περιοχή  Μπάρα ντα Λαγκόα – παραδοσιακό ψαράδικο χωριό στο όμορφο νησί της Φλοριανάπολης στην Βραζιλία – κρυμμένη πίσω από ένα πράσινο δάσος, υπάρχει μία πινακίδα στο βουνό που γράφει: Όνειρο Ρόζμαρι.
Καθώς περνάει κανείς την ξύλινη πύλη του Ρόζμαρι, αμέσως αισθάνεται πως ο χώρος έχει την δική του ενέργεια. 
Το Όνειρο Ρόζμαρι είναι κατά κάποιο τρόπο μυστηριώδες. 
Δεν είναι ξενώνας, αλλά δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο. 
Δεν είναι εναλλακτική κοινότητα, αλλά άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης ζούνε εκεί ως ομάδα, με ένα κοινό στόχο. 
Δεν είναι εστιατόριο, αλλά σερβίρει νοστιμότατα και θρεπτικότατα γεύματα.
Δεν είναι χώρος εκδηλώσεων, αλλά φιλοξενεί διάφορα είδη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την ευζωία και την αυτογνωσία. Και δεν είναι μόνον αυτά. 
Ίσως η δυσκολία στην περιγραφή του χώρου να οφείλεται στην αυθεντικότητά του.
Η ιστορία του Ονείρου Ρόζμαρι ξεκίνησε όταν ο Γιανίβ και ο Κόρμοραν, οι οποίοι ήταν παλιοί φίλοι, συναντήθηκαν στην Βραζιλία για διακοπές. 
Είχαν ακούσει για την Φλοριανάπολη και ήρθαν με σκοπό να περάσουν λίγες μέρες με έναν φίλο στο νησί. 
Όταν έφτασαν στην Μπάρα ντα Λαγκόα, ένιωσαν κάτι διαφορετικό και αποφάσισαν να μείνουν εκεί για λίγο. Στο τέλος πέρασαν 5 μήνες ζώντας σε ένα μικρό σπίτι στα βουνά.
«Η Βραζιλία ήταν ο πρώτος προορισμός που διάλεξα για ένα ταξίδι ανά τον κόσμο κατά την διάρκεια του οποίου θα επισκεπτόμουν 17 χώρες.
Ωστόσο δεν μπορούσα να φύγω από αυτή την χώρα και έτσι πέταξα τα άλλα 16 εισιτήρια που είχα αγοράσει», λέει ο Γιανίβ με μία έκφραση που δηλώνει πως δεν έχει μετανιώσει για τα χαμένα εισιτήρια.
Οι μέρες που πέρασαν εκεί ήταν τόσο καταπληκτικές που άρχισαν να σκέπτονται να αγοράσουν ένα μικρό κομμάτι γης στην Μπάρα ντα Λαγκόα.
Τότε ακριβώς άκουσαν πως μια πολύ ιδιαίτερη γηραιά κυρία ήταν άρρωστη με καρκίνο και πως είχε αποφασίσει να πουλήσει ένα μεγάλο κομμάτι γης που είχε στην περιοχή. 
Το όνομά της ήταν Ρόζμαρι. 
Με τα ίδια της τα χέρια, καρδιά και αφοσίωση καλλιεργούσε μια απίστευτη ποικιλία φυτών για 40 χρόνια. 
Διατηρώντας την αρχαία γνώση των προγόνων της κοντά στην καρδιά της, είχε διατηρήσει αυτή τη γη με αγάπη και πάθος. 
Αλλά εξαιτίας της ασθένειάς της, ήταν έτοιμη να την δώσει σε κάποιον που θα συνέχιζε το όνειρό της.
Και έτσι γεννήθηκε το Όνειρο της Ρόζμαρι.
Η Ρόζμαρι πέθανε τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά το όνειρό της συνεχίζει να ζει.
Ακόμη πριν αγοράσουν επίσημα την γη, άρχισαν να έρχονται πολλοί εθελοντές για να συμμετέχουν στο πρόζεκτ, αφού διάβασαν κάποια πράγματα στην ιστοσελίδα Workaway, κοινότητα εθελοντισμού και πολιτιστικής ανταλλαγής. 
Από τότε, πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν έρθει για να βοηθήσουν να χτιστεί και να αναπτυχθεί αυτό το μοναδικό μέρος.
Για να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να ζήσουν με τον τρόπο Ρόζμαρι, έχουν επίσης δημιουργήσει ένα πρόγραμμα 30 ημερών που αποκαλείται HEART ATTACK (του οποίου η επόμενη έκδοση έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2018). 
«Αποκαλούμε το πρόγραμμα αυτό Heart Attack επειδή θέλουμε να επηρεάσουμε τις ζωές των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε μια καρδιακή προσβολή ή κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Γιατί να περιμένει κανείς μέχρι να γίνει 60, 70 και να αρρωστήσει και μόνο τότε να καταλάβει τι πραγματικά έχει σημασία στην ζωή; Θέλουμε να το κάνουμε αυτό εκ των προτέρων ώστε να αφυπνιστούν και να καταλάβουν και να ζήσουν την ζωή που πραγματικά θέλουν. Είναι ένα σοκ, αλλά το καλύτερο σοκ που θα μπορούσαν να φανταστούν», λέει ο Γιανίβ.
Από το 2015 και μετά, πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν εμπνευστεί από αυτό τον τρόπο ζωής. 
«Πιστεύουμε πως η μεγαλύτερη συνεισφορά μας δεν γίνεται μέσω της τυπικής διδασκαλίας – γίνεται μέσω της εμπειρίας», λέει ο Γιανίβ. «Αν μας επισκεφτείτε  ή μείνετε εδώ για μερικές μέρες, είναι πιθανό να νοιώσετε και εσείς αυτή την έμπνευση και να κάνετε αλλαγές στην ζωή σας. Το μόνο πράγμα που συμβαίνει είναι το άνοιγμα μιας νέας πύλης στο μυαλό των ανθρώπων και αυτές οι πύλες οδηγούν τους ανθρώπους σε έναν νέο τρόπο ζωής στην κοινωνία. Άπαξ και ανοίξει αυτή η πύλη, δεν μπορείτε να την κλείσετε. Ζούμε όλοι μαζί στον πλανήτη Γη και επηρεάζουμε ό ένας τον άλλο, έτσι κάθε άτομο που βελτιώνεται επίσης βελτιώνει τον κόσμο κατά κάποιο τρόπο. Είμαστε συνδεδεμένοι».  



Ο Γιανίβ Τσαρλάπ, ο Κόρμοραν Λι και ο Γιοτάμ Ελμακιάς – τα μυαλά – και οι καρδιές – πίσω από το Όνειρο Ρόζμαρι.






Γιατί να φάει κανείς πρωινό μέσα όταν έχεις αυτό το καταπληκτικό τραπέζι έξω;



Ρόζμαρι, η καταπληκτική γυναίκα που ξεκίνησε τα πάντα.



Οι πρώτοι εθελοντές του πρόζεκτ




«Μια από τις πλέον καταπληκτικές εμπειρίες της ζωής μου ήταν η Ρόζμαρι. Ένα ταξίδι αυτοκατανόησης και ανάπτυξης αντάξιο αυτού που πραγματικά είμαι. Υπομονή, αγάπη, καλοσύνη…όλα βρίσκονται εδώ. Ο ωκεανός, τα βουνά, τα δάση , η ενέργεια της Ρόζμαρι και της Μπάρα ντα Λαγκόα είναι πραγματικά πνευματικά. Θα φύγετε ένας καλύτερος άνθρωπος. Ήταν τιμή μου να έρθω εδώ και να τους βοηθήσω να χτίσουν αυτό το πρόζεκτ και να το δώ να αναπτύσσεται σε αυτό που έχει γίνει και σε αυτό που ακόμη εξελίσσεται», λέει ο Τζον Στέμπινς, ένας από τους πρώτους εθελοντές του Ονείρου Ρόζμαρι.


Στο Ρόζμαρι, κάνουν αυτό που αποκαλείται φυσική κίνηση – σκαρφαλώνουν σε δένδρα, κολυμπούν…  
Η άσκηση με φυσικό τρόπο σημαίνει άσκηση με πράγματα που έχουμε γύρω μας, με την φύση.





«Όταν καταφέρνεις να εκφράσεις τον εαυτό σου με αυθεντικό τρόπο στα απλούστερα πράγματα, όπως στον χορό, επίσης κατορθώνεις να εκφράσεις τον εαυτό σου και σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής σου, επειδή δεν φοβάσαι τις επικρίσεις. Μπορείς να ζήσεις τα όνειρα σου», λέει ο Γιανίβ.




Θα ήθελες να διαβάζεις ένα βιβλίο ενώ κρέμεσαι στον αέρα και έχεις μπροστά σου μια καταπληκτική θέα;






«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό που να καίει μέσα μας από την επιθυμία μας να είμαστε ο εαυτός μας», λέει ο Κόρμοραν. «Να σκεφτόμαστε, να νοιώθουμε, να μιλάμε και να λειτουργούμε ελεύθερα και αυθεντικά είναι όλα σπάνια προνόμια σήμερα. Ο κόσμος μας τραβά και μας πετά προς άπειρες κατευθύνσεις κανόνων και επιτυχιών. Οι ανθρώπινες μάζες βαδίζουν γρήγορά, αλλά που πάνε; Σπάνια σταματάμε και αναρωτιόμαστε γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε».

















Στο Όνειρο Ρόζμαρι, το φαγητό είναι σοβαρή υπόθεση. «Πιστεύουμε πως για να ζήσουμε την ζωή μας στο έπακρο πρέπει να το σώμα μας να είναι καλοταϊσμένο. Τα γεύματα παρασκευάζονται με φρέσκα λαχανικά από την περιοχή και πάντα με την πρόθεση να αυξάνεται η διατροφική τους αξία», λέει η Ρομπέρτα Τέρα, η επικεφαλής της κουζίνας στο Ρόζμαρι.





Ο ωκεανός, το βουνό, τα δάση στο Ρόζμαρι, η ενέργεια στο Ρόζμαρι και στην Μπάρα ντα Λανγκόα – είναι όντως πραγματικό αυτό το μέρος;





«Θέλουμε οι άνθρωποι να γυρίσουν στα σπίτια τους και να νοιώθουν πιο ζωντανοί. Πιο ευγνώμονες για την ζωή τους, γιατί είναι ζωντανοί εδώ στην Γη. Πιο συνεργάσιμοι. Υγιέστεροι, Πιο αυθεντικοί. Πιο δυνατοί για να κάνουν και να δημιουργήσουν ότι θέλουν», λέει ο Γιανίβ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.