"Κάπνισμα από τρίτο χέρι": Πώς ο καπνός του τσιγάρου βρίσκει τον τρόπο να τρυπώσει παντού




Δεν υπάρχει μόνο το ενεργητικό ή το παθητικό κάπνισμα, αλλά και το λεγόμενο κάπνισμα «από τρίτο χέρι», που σημαίνει ότι ο καπνός του τσιγάρου βρίσκει τον τρόπο του να τρυπώσει ακόμη και στους υποτιθέμενους χώρους των μη καπνιστών. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Αυτό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οφείλεται στο ότι οι τοξικές ουσίες του τσιγάρου διασπείρονται από τον αέρα, μεταφέρονται μέσα στα κτίρια και προσκολλώνται στις επιφάνειες των τοίχων και των αντικειμένων, ακόμη και σε χώρους όπου κανένας δεν καπνίζει. 
   
Παρά τις δεκαετίες των αντικαπνιστικών απαγορεύσεων, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι «χώροι μη καπνιστών» δεν είναι κατ' ανάγκη και...άκαπνοι. Με τη βοήθεια των σωματιδίων του αέρα (αερολυμάτων), οι τοξίνες του καπνού εισχωρούν παντού. 
   
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Γουόρινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", δήλωσαν πως το βασικό μήνυμα της νέας έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι εκτίθενται στις επιβλαβείς ουσίες του καπνού περισσότερο από ό,τι νομίζουν.
   
Όπως είπε ο Γουόρινγκ, «οι συνήθεις περιορισμοί στο κάπνισμα συνήθως προστατεύουν από το παθητικό κάπνισμα, αλλά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, το κάπνισμα από τρίτο χέρι, που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για την υγεία με το παθητικό, είναι πολύ πιο δύσκολο να το αποφύγει κανείς».
   
Τα χημικά του καπνού, προσκολλημένα πάνω στα αερολύματα, μπορούν να επικαθήσουν οπουδήποτε, σε τοίχους, χαλιά, έπιπλα, ρούχα, δέρμα ή μαλλιά. Οι μετρήσεις σε μια άδεια αίθουσα, όπου κανείς δεν είχε καπνίσει για αρκετό καιρό, έδειξαν ότι σχεδόν το 30% των μικροσκοπικών σωματιδίων του αέρα έφεραν πάνω τους σημάδια των τοξικών ουσιών του καπνού, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και σε εργαστηριακά πειράματα. 

  
Η επιστημονική δημοσίευση εδώ: advances.sciencemag.org
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.