Οταν ο Λένον κάλεσε τους φωτορεπόρτερ στο νυφικό του κρεβάτι ενάντια τον πόλεμο του Βιετνάμ. Μάης 1968 ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ


Bed In:  Ο  Τζον Λένον για  να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο του Βιετνάμ  μετατρέπει τον γάμο του με την Γιόκο Όνο σε μη βίαιη αντιπολεμική διαμαρτυρία  δύο εβδομάδων με τους φωτορεπόρτερ στο κρεβάτι τους

Ο γάμος τους στις 20 Μαρτίου του 1969 θα ήταν αναμφίβολα το γεγονός της χρονιάς. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 


Στόχος του ζευγαριού ήταν η διαμαρτηρία ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμκαι με μη βίαιες μορφές διαμαρτυρίας.

Τουτέστιν με μια φωτογράφηση γάμου...


Μια χωρίς όρια δημοσιότητα με τους δημοσιογράφους καλεσμένους στο γαμήλιο κρεβάτι. 

Στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Χίλτον στο Άμστερνταμ από τις 25 έως και την 31η Μαρτίου, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και καλώντας τους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο καθημερινά από τις 09:00 έως 21:00, για να τραβήξουν φωτογραφίες και να κάνουν ερωτήσεις.


Κάποιοι περίμεναν ότι το Bed In θα σόκαρε με τις ερωτικές περιπτύξεις του ζευγαριού, προπαγανδίζοντας τον ελεύθερο έρωτα. 
Όμως απλώς φωτογραφίζονταν στο κρεβάτι, μιλώντας για ειρήνη με τα συνθήματα: «Hair Peace» και «Bed Peace»  στους τοίχους του δωματίου. 



John Lennon
Hulton Archive, Getty Images
Following the Beatles’ disintegration, John Lennon entered a


Read More: Top 10 John Lennon Solo Political Songs | http://ultimateclassicrock.com/john-lennon-solo-political-songs/?trackback=tsmclip
Ο δεύτερος γύρος του Bed-In ήταν προγραμματισμένος να γίνει στη Νέα Υόρκη, να ζητήσουν το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ μέσα στην καρδιά της Αμερικής.
Ώμως, η είσοδος στη χώρα είχε απαγορευτεί στον Λένον, λόγο της καταδίκης σε βάρος του για κατοχή κάνναβης το 1968. 
Έτσι η διαμαρτυρία μεταφέρθηκε στις Μπαχάμες και μετά στο Μόντρεαλ. 
Εκεί έμειναν στα δωμάτια 1738 και 1742 του ξενοδοχείου Queen Elizabeth και για επτα ημέρες έκαναν ότι και στο Χίλτον του Άμστερνταμ...
Ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια όλων των εποχών ηχογραφήθηκε στα δωμάτια αυτού του ξενοδοχείου, δίπλα στο κρεβάτι - σύμβολο διαμαρτυρίας.
Ο ύμνος της Ειρήνης, το περίφημο «Give Peace a Chance» τραγουδήθηκε εκεί από τον Λένον την Όνο και τους Timothy Leary, Tommy Smothers και Dick Gregory οι οποίοι τους επισκέφθηκαν στη διάρκεια της πιό πρωτότυπης διαμαρτυρίας τους για την ειρήνη.



H Γιόκο Όνο δεν ήταν μόνο η μούσα του Τζον Λένον.




Ήταν η σύντροφος του στη ζωή και η συνοδοιπόρος του στην τέχνη που και οι δύο υπηρέτησαν με πάθος.




Αυτό επιβεβαιώνει με απόφαση της η Ένωση Εθνικών Εκδοτών Μουσικής που δικαίωσε την Όνο για τους στίχους του ύμνου της μουσικής βιομηχανίας Imagine, τους στίχους του οποίου συνυπογράφει πλέον και η Όνο μαζί με τον Λένον.













Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ στην επίθεση του Τετ  και ο φωτογράφος Έντι Άνταμς  παίρνει το  βραβείο Πούλιτζερ
1η Φεβρουαρίου 1968 στη Σαϊγκόν:  


"Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ"  και ο φωτογράφος Έντι Άνταμς  παίρνει το  βραβείο Πούλιτζερ

Αυτή ήταν ίσως η πιο καθοριστική φωτογραφία απο τον πόλεμο στο Βιετνάμ, που φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ.

Την τράβηξε την 1η Φεβρουαρίου 1968 στη Σαϊγκόν ο φωτογράφος  του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), Έντι Άνταμς και αποτυπώθηκε από την κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου NBC.





Εικονίζεται ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον αντάρτη των Βιετκόνγκ  Νκουγιέν Βαν Λεμ.

Ο Λόαν δήλωσε το έκανε από "δικαιολογημένη αγανάκτηση", επειδή νωρίτερα ο Λεμ με τους συντρόφους του σε μια καταδρομική επιχείρηση είχαν σκοτώσει αδιακρίτως πολλούς αστυνομικούς και μέλη των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και κάποιους συγγενείς του στρατηγού. 

Κάποιοι απο τους παριστάμενους δημοσιογράφους επιβεβαίωσαν τον Λόαν, αλλά δεν δικαιολόγησαν την πράξη του.

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και γρήγορα έγινε το σύμβολο της βαρβαρότητας του Πολέμου στο Βιετνάμ. 

Προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Αμερικανών. 

Πολλοί χαρακτήρισαν έγκλημα πολέμου την πράξη του Λόαν, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί αιχμαλώτων.

Κάποιοι  αντέταξαν ότι ο Λεμ δεν μπορούσε να θεωρηθεί αιχμάλωτος επειδή δεν ήταν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί η Σύμβαση της Γενεύης στην περίπτωσή του.

Ο φωτογράφος Έντι Άνταμς  το 1969 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το καλύτερο φωτορεπορτάζ.
 


Ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς πήρε το βραβείο Πούλιτζερ για το αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ για την σφαγή στο Μάι Τάι του Βιετνάμ

 

        


Guerra do Vietnã 03




Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έξη βουδιστές μοναχοί αυτοπυρπολήθηκαν δημόσια στο διάστημα από 29 μέχρι 31 Μαΐου


Guerra do Vietnã 12


Χιλιάδες διαδηλωτές περικυκλώνουν το Πεντάγωνο με σημαίες των Βιετκόνγκ 

Βαρύ, όμως, ήταν και το πολιτικό τίμημα που πλήρωνε για τους βομβαρδισμούς ο Τζόνσον μέσα στις ίδιες τις Η.Π.Α., όπου το αντιπολεμικό κίνημα μεγάλωνε όλο και περισσότερο.

Στις 11 Μαΐου η αστυνομία διέλυσε βίαια μεγάλη διαδήλωση έξω από το αμερικανικό Πεντάγωνο, τραυματίζοντας 12 άτομα και σέρνοντας στο κρατητήριο δεκάδες άλλους.

Το κτίριο του Ο.Η.Ε., στη Νέα Υόρκη, πολιορκήθηκε από χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν παύση των βομβαρδισμών και άμεση ειρήνευση.




Όσο περνούσε ο χρόνος, τόσο πιο ριζοσπαστική χροιά έπαιρνε το αντιπολεμικό κίνημα.

Διαδηλωτές κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ διαδηλώνουν στο Πεντάγωνο, 1967.

Στις 21 Οκτωβρίου, χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το Πεντάγωνο και επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των στρατιωτών που είχαν παραταχθεί με "εφ' όπλου λόγχη".

Τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές και συνελήφθησαν 250 άτομα μεταξύ των οποίων και ο διάσημος συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σ' αυτή την πορεία σημαίες των Βιετκόνγκ και σφυροδρέπανα.

"Οι φούρνοι (των ναζί) το '44, οι ναπάλμ το '66"

Στην Νέα Υόρκη  8.000 διανοούμενοι διαδηλώνουν στην Νέα Υόρκη με σύνθημα:  "Οι φούρνοι (των ναζί) το '44, οι ναπάλμ το '66".

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς, 350 φοιτητές κατέλεβαν τα κεντρικά κτίρια του πανεπιστημίου του Σικάγου, στα τέλη Μαΐου, για να ακολουθήσουν οι συνάδελφοί τους στο Σίτι Κόλιτζ της Νέας Υόρκης.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε μια σειρά πόλεις της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης -όπως π.χ. στην Πράγα, στις 8 Ιουλίου, όπου Τσεχοσλοβάκοι και ξένοι φοιτητές έκαψαν ομοίωμα του Λίντον Τζόνσον έξω από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

1969: Τεράστιες διαδηλώσεις και καταλήψεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Με όπλα εναντίων των διαδηλωτών. Τέσερρεις αμερικάνοι φοιτητές νεκροί


Το σοκ ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην κοινή γνώμη και προκάλεσε βαθιά κρίση στην κυβέρνηση του προέδρου Λίντον Τζόνσον.

Με σύνθημα να αποσυρθεί ο αμερικανικός στρατός από το Βιετνάμ, νέες μεγάλες διαδηλώσεις και καταλήψεις  φούντωσαν στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Σε λίγες μέρες το ένα τρίτο των ανώτατων σχολών της Αμερικής τελούσε υπο κατάληψη.

Οι αστυνομικοί, συνεπικουρούμενοι απο μαχαιροβγάλτες των ελεγχόμενων από την μαφία εργατικών "συνδικάτων" προσπάθησαν να καταπνίξουν τις φοιτητικές διαδηλώσεις χρησιμοποιόντας για πρώτη φορά όπλα, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν τέσσερεις αμερικανοί φοιτητές. 


Αύγουστος  1969: Το θρυλικό τετραήμερο ροκ μουσικό φεστιβάλ Φεστιβάλ Γούντστοκ -  η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δεν επέτρεψε στον Τζον Λένον να μπει στη χώρα



Το θρυλικό τετραήμερο ροκ μουσικό φεστιβάλ Φεστιβάλ Γούντστοκ έγινε  στο Μπέθελ της Νέας Υόρκης 15-18 Αυγούστου του 1969, στην τεράστια φάρμα του  Μαξ Γιασγκούρ.

Στις κινηματογραφικές αίθουσες με το "Αποκάλυψη Τώρα!" του Κόπολα που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικαστο Φεστιβάλ των Καννών, απέσπασε εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας το Όσκαρ Ηχητικών Εφέ και το Όσκαρ Best Cinematography για τον Vittorio Storaro.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.