Η Κούβα χωρίς Κάστρο!


Της Κορίνας Βασιλοπούλου
Κούβα χωρίς Κάστρο. Σήμερα δρομολογείται ένα τέλος εποχής για τη νησιωτική χώρα. Η Βουλή θα συγκληθεί μια μέρα νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά προκειμένου να εκλέξει τον διάδοχο του Ραούλ Κάστρο. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί αύριο με την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου και της χώρας, ο οποίος αναμένεται να είναι ο μέχρι σήμερα πρώτος αντιπρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Δώδεκα χρόνια αφότου διαδέχθηκε τον μεγαλύτερο αδελφό του Φιδέλ Κάστρο όταν αρρώστησε, ο 86χρονος Ραούλ θα παραδώσει αύριο τη σκυτάλη, κάτι που είχε προαναγγείλει από καιρό. Η αυριανή ημερομηνία, η 19η Απριλίου, επελέγη για την ιστορική μεταβίβαση ειδικά για να συμπέσει με την 57η επέτειο της ιστορικής νίκης των Κουβανών στον Ορμο των Χοίρων έναντι της δύναμης που αποτελούνταν από εξόριστους ακροδεξιούς Κουβανούς και την οποία είχε αποστείλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κατά τα άλλα «Δημοκρατικός» Τζον Κένεντι, για να ανατρέψει την επαναστατική κυβέρνηση.
Με τον Φιδέλ να έχει πια πεθάνει και τον Ραούλ «εν αποστρατεία», η Κούβα εισέρχεται σε μια νέα εποχή και σε συμβολικό επίπεδο.
Ο Ντίας-Κανέλ είναι 57 χρόνων και δεν είχε καν γεννηθεί όταν επικράτησε η επανάσταση. Σχετικά άγνωστος εκτός συνόρων, στην Κούβα έχει τη φήμη του «λιγομίλητου», πιστού στις αρχές της επανάστασης, αλλά παράλληλα διαλλακτικού και μάλλον ανοιχτού σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων. Διάφορα ξένα ΜΜΕ έθεταν χθες το ερώτημα αν θα εμβαθύνει τις «δειλές» μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε στην οικονομία ο Ραούλ Κάστρο.
Αν και πέρα από τη διαχείριση μιας δυσλειτουργικής οικονομίας, μια εξίσου μεγάλη –ίσως και μεγαλύτερη– πρόκληση θα είναι οι σχέσεις της Κούβας με τον σκληροπυρηνικό και απρόβλεπτο πλανητάρχη Τραμπ ύστερα από το σύντομο «ειδύλλιο» με τις ΗΠΑ επί κυβέρνησης Ομπάμα.
Πάντως, ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος μαζί με τον Φιδέλ, τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα και τον Καμίλο Σιενφουέγος ήταν από τους πρωτεργάτες της κουβανικής επανάστασης, δεν θα αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.
Θα παραμείνει ώς το 2021 γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, μια ιδιαίτερα ισχυρή θέση, από την οποία θα μπορεί να ελέγχει σε σημαντικό βαθμό τα πράγματα.
«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά με τον δικό μας τρόπο. Η Κούβα δεν θα βιώσει το “Δόγμα του Σοκ”», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
«Ο κόσμος στην Κούβα δεν έχει επεξεργαστεί τι σημαίνει να έχεις κυβέρνηση χωρίς τον Ραούλ ή τον Φιδέλ στην ηγεσία», λέει στο Associated Press ο νεαρός Κουβανός Γιασέλ Παδρόν, χειριστής ενός μπλογκ που βλέπει τα πράγματα από μαρξιστική, επαναστατική σκοπιά, όπως λέει ο ίδιος. Και προσθέτει: «Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.