Monsanto: Μια ιστορία πόνου, διαφθοράς, αδιαφορίας για τις ζωές των πολλών
«Αυτοί που έχουν την ισχύ και τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα δεν το κάνουν πάντα προς όφελος όλων και προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά προς τη πιο συμφέρουσα», δηλώνει ο Γαλλο-βενεζουελιάνος φωτογράφος Ματιού Ασελέν (Mathieu Asselin), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την έκθεσή του «Monsanto - μία φωτογραφική έρευνα» (Monsanto - a photographic investigation) με θέμα τις επικίνδυνες δραστηριότητες της Monsanto.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Την έκθεση φιλοξένησε η ομάδα ευρωβουλευτών του Προοδευτικού Φόρουμ (Progressive Caucus), στη Βόρεια Γκαλερί του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Συνόδου της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.
«Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να εξετάσω το παρελθόν της Monsanto, να καταλάβω τις ενέργειές τού σήμερα. Και ίσως να προσπαθήσω να διακρίνω το τι θα είναι η Monsanto στο μέλλον. Με τη φωτογραφία μου μιλάω για μόλυνση, για οικονομικά προβλήματα, για φυτοφάρμακα, για τα πνευματικά δικαιώματα των σπόρων. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι ένα "εκπαιδευτικό εργαλείο" για να καταλάβει κανείς ποια είναι η Monsanto», ανέφερε ο Ματιού Ασελέν κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Προοδευτικού Φόρουμ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την έκθεση, δήλωσε: «Η ιστορία πίσω από τις πρακτικές της Monsanto είναι μια ιστορία διαφθοράς, αδιαφορίας για τις ζωές των πολλών, μια ιστορία πόνου. Του πόνου που προκλήθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους υπέστησαν τις συνέπειες ενός ατέρμονου "κυνηγιού" στο όνομα του κέρδους. Είναι χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να αντιστέκονται από κοινού σε τέτοιες πρακτικές».
Η έκθεση απεικονίζει το δράμα της μικρής πόλης Aniston (Alabama, 1970), που έγινε πόλη φάντασμα λόγω της μόλυνσης των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας από τους χλωριωμένους παραγωγούς PCB που παρήγαγε το τοπικό εργοστάσιο, καθώς και της χρήσης του ζιζανιοκτόνου Orange (φυλλικό οξύ) -επίσης ένα προϊόν της Monsanto, που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικάνικο στρατό στον ζιζανιοκτόνο πόλεμο στις πεδιάδες του Βιετνάμ από το 1968 έως το 1971.
Επιπλέον, η έκθεση φωτίζει μια άλλη πτυχή των διαδικασιών της Monsanto για να εδραιώσει την παγκόσμια πρόσφυση της: την προπαγάνδα και την επικοινωνία. Είτε πρόκειται για διαφημίσεις που περιγράφουν έναν ιδεώδη κόσμο όπου η χημεία και τα παράγωγά της συμβάλλουν στην καθολική ευημερία, είτε υποτάσσοντας συμβάσεις υπογεγραμμένες από χιλιάδες αγρότες που τους καταδικάζουν σε αθέμιτο οικονομικό μοντέλο και οικολογική ενόχληση, κάθε έγγραφο που δημοσιεύεται από τη Monsanto μπορεί να αναλυθεί ως άσκηση σε παραπληροφόρηση.
Η έρευνα του Ματιού Ασελέν διεξήχθη επί πέντε χρόνια στο Βιετνάμ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και βασίστηκε σε ντοκουμέντα (έγγραφα, αποσπάσματα από εφημερίδες, αποφάσεις, αρχεία, ταινίες και ζωντανές μαρτυρίες). Φέρνει στο φως τις παλαιότερες και τις τρέχουσες πρακτικές αυτής της γιγαντιαίας χημικής βιομηχανίας, Monsanto εστιάζοντας σε γεγονότα και σημαδιακές ημερομηνίες που καταδεικνύουν δραματικά καταστροφές όλων των ειδών που σηματοδοτούν τη μακρά ιστορία της εταιρείας και τις επιπτώσεις της στη περιβαλλοντολογική ανάπτυξη.
Για τη συγκεκριμένη φωτογραφική έρευνα ο φωτογράφος βραβεύτηκε με το Dummy Award (Kassel 2016) και το Luma Book Dummy στο Rencontres de la Photographie (Arles 2016).
Το Προοδευτικό Φόρουμ είναι ένας χώρος διαλόγου που βασίζεται στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην ανοιχτή συζήτηση. Στόχος του είναι να αναλύσει τις διαφορές και να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ προοδευτικών συμμάχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Έχει καθιερωθεί από προοδευτικούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και είναι ανοιχτό σε όλους στην κοινότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιοι για την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα. Στο Προοδευτικήό Συμβούλιο συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές από την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι Πράσινοι/ΕΕΣ και οι Ομάδες GUE / NGL (progressivecaucus.eu).
Ακολουθεί η συνέντευξη με τον φωτογράφο Ματιού Ασελέν που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Ποια ήταν η αφορμή για τη παρούσα φωτογραφική σας έρευνα;
Απ. Την έρευνα αυτή την έκανα ως ενδιαφερόμενος πολίτης και όχι ως ακτιβιστής. Είμαι ένας απλός φωτογράφος. Για μένα, ο μόνος τρόπος διαμαρτυρίας κατά της συγκεκριμένης κατάστασης είναι αυτός εδώ που βλέπετε.
Ερ. Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για τη χρήση των προϊόντων Monsanto; Αγοράζετε τρόφιμα που έχουν υποστεί τη χρήση προϊόντων Monsanto;
Αναπόφευκτα όλοι μας καταναλώνουμε τρόφιμα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί προϊόντα της Monsanto. Κατά βάση, θεωρώ πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας από εμάς από πού προέρχονται τα τρόφιμα που καταναλώνει. Σήμερα, όμως υπάρχει τουλάχιστον η επιλογή και το δικαίωμα της μη αναγκαστικής κατανάλωσης. Βεβαίως, όμως ,όταν βρίσκομαι σε κάποιο εστιατόριο το οποίο δεν σερβίρει βιολογικά προϊόντα, αναγκαστικά θα φάω εν γνώσει μου προϊόντα που έχουν υποστεί τις χημικές συνέπειες των ζιζανιοκτόνων. Ωστόσο, στη καθημερινή μου ζωή, όπου έχω την ελεύθερη βούληση και το πάνω χέρι στις αποφάσεις μου, προσπαθώ να κάνω συνειδητές επιλογές τόσο στην αγορά και τη κατανάλωση τροφίμων μου αλλά όσο και για το ποιον ψηφίζω.
Ερ. Έχετε ακουστά τα προϊόντα kokopelli ;
Απ. Ναι βεβαίως, γνωρίζω τα προϊόντα τους και το πρόγραμμα προώθησης τους σχετικά με τους μη μεταλλαγμένους σπόρους.
Ερ. Ποια ήταν και είναι η σχέση σας με τη Monsanto; Υποθέτω πως χρειάστηκε να συνεργαστείτε με την εταιρεία κατά τη διάρκεια της φωτογραφικής σας έρευνα;
Απ. Διόλου. Δεν ήρθα ποτέ σε επαφή μαζί τους, όπως δεν ήρθαν και αυτοί ποτέ σε επαφή μαζί μου. Η έκθεση δεν θίγει τη Monsanto, αλλά τα κατάλοιπα που αφήνει η Monsanto και τις επιπτώσεις της χρήσης των προϊόντων της στους ανθρώπους, το περιβάλλον και την οικονομία.
Ερ. Το Προοδευτικό Φόρουμ (Progressive Caucus) στηρίζει τη παρούσα φωτογραφική δουλειά σας και αυτός είναι και ο λόγος που σας κάλεσε στο Ευρωκοινοβούλιο. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;
Απ. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους γνώριζα πριν έρθουν οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές του Προοδευτικού Φόρουμ σε επαφή μαζί μου και μου προτείνουν να συνεργαστούμε. Με αφορμή την πρόσκληση, έκανα έρευνα για τη δράση και το έργο που επιτελεί το Προοδευτικό Φόρουμ και, δεδομένου ότι οι απόψεις μας συγκλίνουν τουλάχιστον στο θέμα της χρήσης των ζιζανιοκτόνων, δέχτηκα με χαρά να παρουσιάσω την έκθεσή μου υπό την αιγίδα τους.
Ερ. Πιστεύετε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται αρκετά για το θέμα των ζιζανιοκτόνων;
Απ. Βέβαια. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βρισκόμασταν εδώ, δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση και δεν θα υπήρχαν καν η εναλλακτικές οικολογικές και αυξανόμενες βιολογικές καλλιέργειες.
Ερ. Πώς εξηγείτε τότε, το γεγονός πως κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι τυχαίνει να δουλεύουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επέτρεψαν την παράταση της άδειας παραγωγής της γλυφοσάτης από τη Monsanto;
Απ. Υπάρχουν πάνω από 360 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες. Επειδή κάποια στελέχη και κάποιοι πολιτικοί δεν παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες παίρνουν επίσης λανθασμένες αποφάσεις. Εδώ πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Πιστεύω πως τα οικονομικά συμφέροντα και τα λόμπι είναι πολύ ισχυρά και το βλέπουμε στο παράδειγμα της Bayer. Το lobbying, τα κίνητρα και τα υπέρογκα ποσά που επενδύονται ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν, είναι τεράστια.
Ερ. Πιστεύετε πως τα στελέχη και οι πολιτικοί της ΕΕ που στήριξαν την απόφαση της παράτασης της άδειας παραγωγής της γλυφοσάτης, καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα;
Απ. Δεν έχω τη παραμικρή ιδέα! (Γέλια) Κάποιοι από αυτούς, σίγουρα! Οι υπόλοιποι μάλλον δεν νοιάζονται. Αλλά αυτή είναι η ανθρώπινη φύση: αυτοί που έχουν την ισχύ και τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα δεν το κάνουν πάντα προς όφελος όλων και προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά προς τη πιο συμφέρουσα. Αυτό όμως είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: