Γιατί αυτοκτονούν οι μαθητές στην Ιαπωνία
Η επιστροφή στο σχολείο είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς μαθητές στην Ιαπωνία, και αυτό μπορεί να φανεί στις στατιστικές αυτοκτονίας της χώρας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος
Μεταξύ 1972 και 2013, από τα 18.048 παιδιά που αυτοκτόνησαν, κατά μέσο όρο 92 το έκαναν στις 31 Αυγούστου, 131 την 1η Σεπτεμβρίου και 94 στις 2 Σεπτεμβρίου.
Οι αριθμοί ήταν επίσης υψηλοί στις αρχές Απριλίου, όταν αρχίζει το πρώτο εξάμηνο στο ιαπωνικό σχολικό ημερολόγιο.
Η έναρξη της σχολικής περιόδου φέρνει έντονη ψυχολογική πίεση στους μαθητές. Το άγχος των εφήβων που επιστρέφουν μετά τις διακοπές στο σχολείο είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε υπάρχει και συγκεκριμένη λέξη για να τους περιγράψει: "futoko" ή "άνθρωποι που δεν πηγαίνουν στο σχολείο".
Γονείς και οργανώσεις στην Ιαπωνία ανησυχούν για την έξαρση των αυτοκτονιών και προσπαθούν να προσεγγίσουν τους μαθητές που μπορεί να αισθάνονται άσχημα επειδή πηγαίνουν πίσω στο σχολείο.
Την προηγούμενη χρονιά, το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, πραγματοποίησε εκστρατεία στο Twitter με τίτλο "Η νύχτα της 31ης Αυγούστου". Το μήνυμα της καμπάνιας προς τους εφήβους έλεγε "ότι εάν αισθάνονται ότι το σχολείο δεν είναι ένα ασφαλές περιβάλλον γι 'αυτούς, δεν χρειάζεται να πάνε, και ότι είναι σημαντικό να ξεκουραστούν και να έχουν ηρεμία".
Σε παλιότερο άρθρο του, το BBC ασχολείται με την περίπτωση ενός αγοριού, που εξηγούσε γιατί δεν θέλει να πάει στο σχολείο. "Ένιωθα την σχολική μου στολή βαριά σαν να ήταν πανοπλία", δήλωνε ο Masa, ο οποίος έπεσε θύμα bullying αμέσως μόλις άρχισε το γυμνάσιο.
"Δεν μπορούσα να αντέξω την ατμόσφαιρα του σχολείου και η καρδιά μου χτυπούσε, σκέφτηκα να αυτοκτονήσω, γιατί αυτό θα ήταν ευκολότερο".
Ο Masa, που δεν είναι το πραγματικό του όνομα, είχε μια μητέρα που κατανόησε την κατάσταση του παιδιού της και δεν τον υποχρέωσε να πάει στο σχολείο. Όμως, δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο τυχερά...
Ο εκφοβισμός μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Line, το μεγαλύτερο chat app της Ιαπωνίας, είναι επίσης ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Τα περιστατικά είναι τόσο πολλά ώστε ένας οργανισμός, με την ονομασία School Guardian, δημιούργησε εφαρμογή που επιτρέπει στους μαθητές να αναφέρουν ανώνυμα τo διαδικτυακό bullying.
Πηγή, μέσω BBC, qz.com
Δεν υπάρχουν σχόλια: