Ο Καμμένος φεύγει, ο Θεοδωράκης έρχεται


Της Βασιλικής Σιούτη

Εδώ και τρία χρόνια που συγκυβερνούν ο Τσίπρας με τον Καμμένο, είχαν δει πάρα πολλά δημοσιεύματα να μιλούν για ρήξη στη σχέση τους. Ποτέ όμως ως τώρα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.   Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τον Πάνο Καμμένο ως βαρίδι έχουν πληθύνει και προέρχονται κυρίως από κυβερνητικές πηγές και φιλικά μέσα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη που μέχρι πρότινος κατάπιναν την κάμηλο σχετικά με τον Πάνο Καμμένο, σήμερα επιχειρούν να διυλίσουν τον κώνωπα.   Ενώ δεν είχαν εκδηλώσει καμία ενόχληση όταν έλεγε ακρότητες, όπως αυτά με τους τζιχαντιστές που θα γέμιζαν την Ευρώπη, τώρα κατακρίνουν τη δήλωση που έκανε περί ομηρίας από την Τουρκία, κάτι που ισχύει και επισημαίνεται από πλήθος αναλυτών.  

Όλα αυτά φυσικά δεν συμβαίνουν τυχαία, όπως δεν ήταν τυχαία και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, η οποία ειπώθηκε ότι έγινε για να συζητήσουν την πρόταση που είχε κάνει προ πολλού για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Μια πρόταση για την οποία το Μαξίμου δεν είχε δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον τότε.   

Η συνάντηση αυτή έγινε και για να ενοχλήσει τον Π. Καμμένο και για να στείλει μηνύματα. Αλλά κυρίως έγινε γιατί εδώ και λίγο καιρό υπάρχει ένα σχέδιο προσέγγισης του Σταύρου Θεοδωράκη από το Μέγαρο Μαξίμου.  

Κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού ανταποκρίνεται στην προσέγγιση, παρ' ότι όλοι θυμούνται πως τα προηγούμενα χρόνια είχε δεχθεί αναρίθμητες ύβρεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κομματικά ΜΜΕ.   

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.   Δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι ο Στ. Θεοδωράκης το έχει συζητήσει αυτό, αλλά από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι το βλέπει θετικά και το συζητάει. Το τι θα κάνει με το Κίνημα Αλλαγής σε περίπτωση που το φλερτ με τον Τσίπρα προχωρήσει, είναι άγνωστο για την ώρα. 

Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα εστιάζει πλέον στην επόμενη μέρα. Στόχος του είναι να ηγηθεί της κεντροαριστεράς και ιδανικά θα ήθελε το κόμμα του να απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ και το νέο σχήμα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται, χωρίς όμως στελέχη όπως οι Βενιζέλος και Λοβέρδος.   Στις επόμενες εκλογές, που συζητούν να γίνουν τον Οκτώβριο, πριν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που έχουν ψηφίσει -γιατί είναι βέβαιο ότι θα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος-, η βασική επιδίωξη είναι να μην πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ.   Ελπίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση κι έτσι να πάνε ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική. 

Αυτό το σενάριο τους κρατάει μέσα στο παιχνίδι και εκτιμούν ότι είναι αρκετά πιθανό να βρεθούν ξανά στην κυβέρνηση, με μια ευρύτερη κυβερνητική συμμαχία.   Για να ηγηθεί όμως της κεντροαριστεράς, όπως επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να χτίσει το ανάλογο προφίλ. Κι εδώ ακριβώς είναι που ο Καμμένος αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Οι ΑΝΕΛ, ειδικά αν δεν ξαναμπούν στη Βουλή όπως είναι πιθανό, αλλά ακόμα και αν μπουν, δεν θα είναι πλέον άλλο χρήσιμοι ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές.   Κάπου εδώ λοιπόν τελειώνει η χρησιμότητα τους. Στο εξής σκοπεύουν να προσεγγίζουν περισσότερο αυτούς που αρκετά στελέχη τους χαρακτηρίζουν «φυσικούς τους συμμάχους».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να δούμε κάποιους από τους ΑΝΕΛ να διασώζονται και να συνεχίζουν την πορεία μαζί τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προσεγγίσει ήδη για αυτό την Ελενα Κουντουρά και τον Θάνο Παπαχριστόπουλο.   

Πέρα από αυτούς τους λόγους, για την αποστασιοποίηση από τον Καμμένο φαίνεται ότι υπάρχει κι άλλος ένας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τις πιέσεις ξένων παραγόντων που ενδιαφέρονται ταυτόχρονα να αποδυναμώσουν τη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, και αυτό περιλαμβάνει και τον Ιβάν Σαββίδη. Οι πιέσεις αυτές υπήρχαν και παλιότερα, σε πιο χαλαρή μορφή, αλλά η κυβέρνηση αδιαφορούσε.   

Οι πληροφορίες λένε ότι οι παραινέσεις αυτές επανήλθαν και αυτή τη φορά η κυβέρνηση, για κάποιο λόγο που δεν είναι γνωστός, είναι πιο δεκτική.   Το συμβάν με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ που εισέβαλε στο γήπεδο με το όπλο στη θήκη και σε δημόσια θέα, από τη μία έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, αλλά από την άλλη τη διευκόλυνε για να πάρει τις αποστάσεις της. 

Αυτό φαίνεται ότι το κατάλαβε ο Ι. Σαββίδης, όπως αντίστοιχα, πλέον, το έχει καταλάβει και ο Πάνος Καμμένος.   Ο τελευταίος μάλιστα, δεν αποκλείεται να θυσιαστεί από την κυβέρνηση, αν τα πράγματα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, δεν πάνε καλά. Σε αυτή την περίπτωση το σενάριο λέει ότι θα του χρεώσουν όλη την ευθύνη για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έγιναν ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.