Παραδοχή Μουζάλα: Η κατάσταση στο προσφυγικό χειροτερεύει


του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε στη Βουλή ότι ιδιαίτερα στα νησιά η κατάσταση υπερβαίνει τα ανεκτά όρια παρά την αύξηση κοινοτικών πόρων.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος


Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στο προσφυγικό όπως αναγνώρισε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, την ώρα πάντως που η χώρα καταφέρνει να αυξήσει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά όρια.

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε στη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι υπάρχει "μεγάλη χειροτέρευση" κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο που υποδέχονται αυξημένες προσφυγικές ροές από τις 20 Αυγούστου και μετά. «Έχουμε υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια» τόνισε ο κ. Μουζάλας και παραδέχθηκε ότι θα υπάρχει πρόβλημα εάν οι ροές ξεπεράσουν τις 500 την ημέρα. « Όλα μπορεί να έχουν μπει σε ένα αυλάκι μέχρι η βροχή να δυναμώσει» σημείωσε χαρακτηριστικά προκαλώντας ανησυχία στον ερωτώντα βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη. Πάντως, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι οι δομές προετοιμάζονται για τον χειμώνα με σπιτάκια για τους πρόσφυγες τα οποία θα αντικαταστήσουν τις ατομικές σκηνές. «Έχουμε στείλει γιατρούς, καμπίνες τηλεϊατρικής και ο στρατός κάνει έργα στα κέντρα» πρόσθεσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος αντέκρουσε τις αιτιάσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη περί απώλειας πόρων. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα πέτυχε «σημαντική αύξηση των κονδυλίων» μετά από συστηματικές προσπάθειες του υπουργείου Οικονομίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό προσεγγίζει στην Ελλάδα το 30% έναντι κοινοτικού μέσου όρου 10%. «Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η Ιταλία που αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής, μόλις το 6% των κονδυλίων που της αναλογούν» είπε ενημερώνοντας τη Βουλή ο κ. Χαρίτσης.

Επίσης υπογράμμισε ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό των 538 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξειδικευτεί σε προσκλήσεις τα 444 εκατ. (82,5%) ενώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα 218 εκατ. ευρώ. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τα ποσά αυτά δεν είναι ετήσια αλλά αφορούν την περίοδο μέχρι και το 2020. «Είμαστε πολύ μπροστά στην αξιοποίηση των πόρων και δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.