Αν οι άνθρωποι ήξεραν πως παράγεται το φουά γκρα θα ήταν τρομοκρατημένοι
Το Foie gras έχει καθιερωθεί σε
κάποιους κύκλους gourmet φαγητού ως ακριβό
έδεσμα, αλλά αν οι περισσότεροι άνθρωποι ήξεραν πώς παράγεται το φουα γκρά, θα
ήταν τρομοκρατημένοι. Φουά-γκρα, είναι ο γαλλικός όρος για λιπώδες ήπαρ. Είναι
το προϊόν ακραίας σκληρότητας ανθρώπων απέναντι στα ζώα.
Είναι το πρησμένο,
άρρωστο συκώτι πάπιας ή χήνας που τρέφονται βίαια μόνο μέχρι το σημείο του
θανάτου τους πριν από τη σφαγή. Τα πτηνά υποφέρουν τρομερά, τόσο κατά τη
διάρκεια όσο και μετά τη διαδικασία του βίαιου ταΐσματος.
Μέσα σε λίγες μόνο
εβδομάδες, το συκώτι τους πρήζεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό
μέγεθος του και τα πουλιά ούτε καν μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή ακόμα
και να αναπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο, θανατώνονται, και τα συκώτια τους
πωλούνται ως "γκουρμέ " λιχουδιά.
Η ιδέα για αυτήν την
απάνθρωπη πρακτική βίαιου ταΐσματος θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της στην
αρχαία Αίγυπτο. Εκεί οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι οι αγριόχηνες έτρωγαν
υπερβολικά συχνά πριν ξεκινήσουν μεγάλες μεταναστεύσεις.
Οι Αιγύπτιοι, και
αργότερα οι Ρωμαίοι εξέτασαν τα φορτωμένα με λίπος κρέας και όργανα της πάπιας
μετά το μεταναστευτικό τους ταξίδι και διαπίστωσαν ότι είχε καλύτερη γεύση,
προσπάθησαν έτσι να προκαλέσουν τεχνητά και με υπερβολή την κατάσταση αυτή σε
αιχμάλωτες χήνες. Στη συνέχεια, η πρακτική της βίας σίτισης έπιασε, αργότερα
εκφυλίστηκε και οδήγησε σε αυτό που είναι σήμερα η σύγχρονη βιομηχανία φουά
γκρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: