Υποχρέωση του οφειλέτη να δείχνει το σπίτι σ' αυτούς που θέλουν να το αποκτήσουν μέσω πλειστηριασμού! (Σχόλιο: Ο πελάτης πρέπει να ξέρει τι ψωνίζει)
Διανύουμε εποχές μοναδικής σκληρότητας με τους ανθρώπους όχι μόνο να χάνουν το σπίτι τους αλλά και να είναι υποχρεωμένοι να πρέπει να το δείξουν σε αυτούς που θα το πάρουν σαν να είναι ξεναγοί και αυτό έχει θεσμοθετηθεί με διάταξη!
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της άνεργης 32χρονης Δ.Β. από τη Θεσσαλονίκη, την οποία αναγκάζουν όχι απλά να παραδώσει την πρώτη και κύρια κατοικία της λόγω αδυναμίας να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες, καθώς είχε δάνειο συνδεδεμένο με ελβετικό φράγκο, αλλά και να υποβάλλεται σε μια διαδικασία απάνθρωπη.
Είναι υποχρεωμένη να δέχεται στο σπίτι της τους μελλοντικούς πλειοδότες και να τους το δείχνει...
Έρχεται στο φως η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης που αφορά στο συγκεκριμένο ακίνητο με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 2017, μια υπόθεση που αναδεικνύει η δικηγόρος εξειδικευμένη σε θέματα κόκκινων δανείων και προστασίας της στέγης Αριάδνη Νούκα.
Η υπόθεση αφορά κατοικία στη λαϊκή περιοχή Γιαννιτσά της δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι σε κάποιο ακριβό προάστιο της συμπρωτεύουσας, όπως π.χ. το Πανόραμα. Η ιστορία ξεκινά το 2006, όταν η νεαρή τότε δανειολήπτρια έλαβε στεγαστικό δάνειο ύψους 90.000 ευρώ από την Τράπεζα Millennium για την αγορά ενός σπιτιού επιφανείας μόλις 48,08 τ.μ. στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα την πρώτη κατοικία της, με τη σημερινή αξία του να φτάνει τα 58.000 ευρώ. Νεαρή εργαζόμενη τότε και κάτω από διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, η οφειλέτρια, όπως πολλοί άλλοι άλλωστε, αποφάσισε να επενδύσει τα λιγοστά χρήματά της στην εξασφάλιση στέγης, με την αποπληρωμή του δανείου να την έχει εγγυηθεί ο πατέρας της.
Μέχρι το 2013 και ενώ η οικονομική κρίση στη χώρα μετρούσε ήδη τρία χρόνια, το επίμαχο δάνειο αποπληρωνόταν κανονικά με τη βοήθεια των γονέων της. Στη συνέχεια, όμως, και υπό το βάρος της απώλειας της εργασίας της Δ.Β., αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικογένειά της, η εξυπηρέτηση του δανείου από πλευράς της κατέστη αδύνατη λόγω, πρώτον, της οικονομικής κρίσης και, δεύτερον, της υπέρογκης αύξησης της δόσης κατά 40% με την αιτιολογία ότι το δάνειο συνήφθη με ρήτρα ελβετικού φράγκου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα, η συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών μέχρι και σήμερα παραμένει ανοχύρωτη, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να χάνονται πλέον ολόκληρες περιουσίες. Η σύμβαση της 32χρονης σήμερα άνεργης καταγγέλθηκε και εκδόθηκε διαταγή πληρωμής το έτος 2013.
Λόγω οριζόντιας προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι και την 31-12-2014 η κατοικία δεν μπορούσε να κατασχεθεί. Οπως τονίζει μάλιστα η κυρία Νούκα, «η γνωστή οριζόντια προστασία που ανανεωνόταν κάθε έτος από το 2008 σταμάτησε με την εκλογή τον Ιανουάριο του 2015 της νέας κυβέρνησης και δεν ανανεώθηκε ποτέ».
Κάπως έτσι και βάσει του κατασχετηρίου που παρουσιάζουμε, τον Σεπτέμβριο του 2017 κατασχέθηκε η πρώτη κατοικία και ήδη ο πλειστηριασμός ορίστηκε πολύ σύντομα, για τις 2 Μαΐου του 2018. Οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους το γεγονός ότι η γυναίκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρέμενε άνεργη και σήμερα είναι περιστασιακά εργαζόμενη, ούτε ότι δεν διαθέτει κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο για να έχει κάποιο εισόδημα.
«Σαφώς και το προφίλ της δεν αφορά κάποιον στρατηγικό μπαταχτσή όπως διατείνονται οι κυβερνώντες, ούτε φυσικά διαμένει σε κάποιο ακριβό προάστιο ή εντός μιας μεγάλης αξίας βίλα», ξεκαθαρίζει η δικηγόρος κυρία Νούκα και συμπληρώνει: «Πρόκειται για μια γυναίκα που τα φέρνει πολύ δύσκολα πέρα, η οποία δεν είχε καν την οικονομική δυνατότητα να κάνει ανακοπή».
«Ετσι, παρά το γεγονός ότι η αποπληρωμή του δανείου γινόταν κανονικά για επτά ολόκληρα χρόνια και κατόπιν οι οικονομικές συνθήκες και εξωγενείς παράγοντες επέβαλαν στην ουσία τη μη αποπληρωμή του και όχι η βούληση της δανειολήπτριας και του εγγυητή, η γυναίκα θα χάσει το σπίτι της. Και η περιπέτεια δεν σταματά σ’ αυτό το σημείο, διότι η ίδια θα εξακολουθεί να οφείλει λόγω του ότι η αξία του ακινήτου που ανέρχεται σε 58.000 ευρώ σαφώς και δεν καλύπτει την οφειλή, που εκτινάχθηκε στα 148.251,27 ευρώ», αναφέρει η νομικός.
Ωράριο επισκέψεων
Το πλέον απάνθρωπο, όμως, που δημιουργεί εύλογες απορίες και φόβους για κοινωνικές εκρήξεις είναι ότι, όπως αναφέρεται στην κατασχετήρια έκθεση, δύο ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο που έρχεται, και συγκεκριμένα στις 7 και 8 του μήνα και από ώρα 14.00 έως 14.30, η οφειλέτρια υποχρεούται να δεχτεί επίσκεψη μέσα στην οικία της από τους υποψήφιους πλειοδότες, αυτούς δηλαδή που θα θελήσουν να πάρουν μέρος στον πλειστηριασμό προκειμένου να αποκτήσουν το σπίτι.
Πρόκειται για διάταξη που ψηφίστηκε με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Ν. 4335/2015), βάσει του οποίου ο οφειλέτης υποχρεούται να δείχνει το σπίτι σε αυτόν ή σε αυτούς που θέλουν να το αποκτήσουν μέσω του πλειστηριασμού.
Θα πρέπει δε να σημειώσουμε ότι η κατασχετήρια έκθεση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων πλειστηριασμών και έτσι ο καθένας μπορεί να γνωρίζει τις ώρες και ημέρες επίσκεψης.
«Εδώ, όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τίθενται σοβαρότατα θέματα αξιοπρέπειας των κόκκινων δανειοληπτών, τους οποίους υποχρεώνουν σε μια διαδικασία εξευτελιστική, την ίδια στιγμή που έχουν τον πόνο της απώλειας της στέγης τους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κοινωνικά συνθήκη που προκαλεί θλίψη και οργή», αναφέρει η κυρία Νούκα και συμπληρώνει:
«Για ακόμη μία φορά αποκαλύπτεται πλήρως η απουσία της Πολιτείας σε ένα θέμα μείζονος σημασίας όπως είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι εξαγγελίες προστασίας των δανειοληπτών δεν υλοποιήθηκαν με το άκρως υποκριτικό επιχείρημα της δήθεν και ενδεχόμενης προστασίας και των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Είμαστε ένα βήμα πριν από τους μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών και, δυστυχώς, διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει ίχνος αντίληψης για το τι θα επακολουθήσει. Μέσα σε συνθήκες σφοδρής και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης οι πολίτες, που ανυπαίτια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, όχι μόνο έχουν αφεθεί απροστάτευτοι, αλλά υποχρεώνονται με ρητή διάταξη να δέχονται επίσκεψη σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες από όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το σπίτι τους.
Πέραν του ότι αυτό από μόνο του είναι δυνατόν να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και βίαια φαινόμενα ανάμεσα σε δανειολήπτες και υποψήφιους πλειοδότες, εγείρονται σοβαρότατα θέματα ασφάλειας από επίδοξους ληστές, βιαστές, κλέφτες κ.λ.π., τα οποία δεν περιφρουρήθηκαν νομοθετικά. Είναι αδήριτη ανάγκη η διάταξη αυτή να απαλειφθεί από το νομοθέτημα και σαφώς πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας να προστατέψει οριζόντια την πρώτη κατοικία του ανυπαίτιου στην αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων Έλληνα πολίτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια: