Η παχυσαρκία έχει αιτία το χαμηλό μεταβολισμό – Τα λευκά λιποκύτταρα δεν γίνονται καφέ


Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα βασικό μηχανισμό που κάνει το σώμα να ξοδεύει τις θερμίδες που λαμβάνει και να διατηρεί σταθερό το βάρος του. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην έρευνα της παχυσαρκίας καθώς δίνει απάντηση σε ένα παζλ δεκαετιών.



Ο μηχανισμός που διατηρεί σταθερό το βάρος δεν λειτουργεί σωστά στα παχύσαρκα άτομα. Το σφάλμα που παρουσιάζεται έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό μεταβολισμό, κάτι που σταδιακά προκαλεί την παχυσαρκία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism από ερευνητές του Biomedicine Discovery Institute του Πανεπιστημίου Monash και αφορούσε ποντίκια. Αν ο ίδιος μηχανισμός ισχύει και στον άνθρωπο, θα έχει δοθεί η απάντηση στο γιατί κάποια άτομα δεν μπορούν να ξοδέψουν όλες τις θερμίδες που λαμβάνουν από την τροφή.

Αν ο ίδιος μηχανισμός ισχύει στον άνθρωπο σημαίνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαμηλού μεταβολισμού, μια άποψη που οι περισσότεροι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν ασπάζονται. Η επικρατούσα άποψη σήμερα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των παχύσαρκων έχουν κανονικό μεταβολισμό και η κατάστασή τους είναι αποτέλεσμα μεγαλύτερης όρεξης.

Παλαιότερες μελέτες από την ίδια επιστημονική ομάδα είχαν βρει ότι ο εγκέφαλος -και πιο συγκεκριμένα ο υποθάλαμος- συντονίζει τη μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ λιπώδη ιστό. Αλλά έλειπε το πως συμβαίνει αυτό. Τώρα ανακαλύφθηκε ότι εγκέφαλος μετατρέπει τα λευκά λιποκύτταρα σε καφέ αντιλαμβανόμενος τα επίπεδα της ινσουλίνης. Οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη, πιστεύοντας ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι για φάρμακα που θα αναστέλλουν τη συσσώρευση λίπους στα άτομα που δεν μπορούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.

Λευκό και καφέ λίπος

Το λίπος αποθηκεύεται στο σώμα μας στα λευκά λιποκύτταρα, που όμως μπορούν να αλλάξουν μορφή και να γίνουν καφέ τα οποία δαπανούν τις θερμίδες (αντί να τις αποθηκεύουν). Μετά από ένα γεύμα, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα για να μετατραπούν τα λευκά κύτταρα σε καφέ και να καταναλωθεί ένα μέρος της ενέργειας. Όταν εκπληρωθεί αυτός ο σκοπός, ο εγκέφαλος δίνει οδηγίες στα καφέ λιποκύτταρα να μετατραπούν σε λευκά, αποθηκεύοντας ενέργεια. Αυτός ο μηχανισμός προλαμβάνει την αύξηση βάρους αλλά και την υπερβολική απώλεια, διατηρώντας το βάρος μας σχετικά σταθερό στην πορεία του χρόνου.

Όμως, στα παχύσαρκα άτομα, η υψηλή ινσουλίνη δεν δίνει σήμα στον εγκέφαλο να μετατρέψει τα λευκά λιποκύτταρα σε καφέ ώστε να καίγονται οι παραπανίσιες θερμίδες όπως συμβαίνει στα υγιή άτομα.

“Αυτό που συμβαίνει στους παχύσαρκους είναι ότι ο “διακόπτης” παραμένει συνεχώς στην ίδια κατάσταση χωρίς να αλλάζει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος”, δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Tony Tiganis. “Επειδή ο μηχανισμός είναι συνεχώς απενεργοποιημένος, τα λιποκύτταρα δεν γίνονται καφέ και η καύση των θερμίδων δεν είναι αντίστοιχη με την πρόσληψη των θερμίδων. Αυτό προωθεί την αύξηση του σωματικού βάρους”.

“Ο καθοριστικός αυτός μηχανισμός διασφαλίζει ότι οι θερμίδες που ξοδεύουμε είναι ισοσκελισμένες με τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αλλά στην περίπτωση της παχυσαρκίας δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχει συσσώρευση λίπους και κιλών”, ανέφερε ο Garron Dodd, εκ των συγγραφέων της μελέτης. “Για πολύ καιρό, το παζλ ήταν αν και πως συμβαίνει αυτό. Δείξαμε ότι όχι μόνο πράγματι συμβαίνει, αλλά και τον βασικό μηχανισμό που εμπλέκεται. Είναι πολύ συναρπαστικό. Ενδεχομένως να είμαστε σε θέση να επαναπρογραμματίσουμε τον μηχανισμό αυτό για να προάγουμε τη δαπάνη ενέργειας και την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα”.

Η μελέτη δείχνει γιατί τα παχύσαρκα άτομα ξοδεύουν λιγότερες θερμίδες από τα υγιή άτομα όταν καταναλώνουν ένα ίδιας ποσότητας γεύμα. Με άλλα λόγια δικαιώνει τα παχύσαρκα άτομα που για πολλά χρόνια έλεγαν ότι δεν έτρωγαν πολύ και ότι έφταιγε ο μεταβολισμός τους. Οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι αυτό ήταν μια δικαιολογία και ότι η πραγματική αιτία της παχυσαρκίας ήταν απλώς η υπερβολική πείνα των παχύσαρκων ατόμων και ο εθισμός τους στο φαγητό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.