Ζήτω!!! Βγαίνουμε στην αγοραααά. Το λέει και το Reuters!!!

Σχόλιο: Δεν είμαστε οικονομολόγοι αλλά από τα βιώματα μας στην κατεχόμενη δουλοπαροικία χρέους η Ελλάς, διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο, καταλαβαίνουμε ότι οι ...ανώνυμοι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής μαστροπείας βάλθηκαν μέσο του Reuters να συμβουλεύσουν το υποκείμενο που βγαίνει να ψωνιστεί στην αγορά με τις εξής νουθεσίες της ...πιάτσας: "Επειδή έχεις υπογράψει να ψωνίζεσαι για πολλά χρόνια  μπροστά δεν αρκεί να το κάνεις μία φορά με αμφιβολίες και υποκρισία! Πρέπει να δείχνεις σε
κάθε κίνηση σου ότι το αισθάνεσαι και ότι έχεις ξεπουλήσει ότι έχεις μέσα σου! Ότι δεν μπορείς ούτε καν να σκεφτείς άλλη επιλογή ζωής πέρα από αυτή που βιώνεις στο ...σπίτι.  Και επειδή είναι πολλά τα χρόνια και θα γεράσεις, όταν δεν θα περνά η μπογιά σου κοίτα να εμφυσήσεις το πνεύμα αυτής της σχέσης και στις επόμενες γενιές. Γιατί  οι αγορές έχουν μεγααααλη και ακόρεστη όρεξη". 
Εικόνα από παιδική πορνεία κατά την διάρκεια του μουντιάλ  του 2014 στην 7η πλουσιότερη χώρα του κόσμου Βραζιλία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «προσγειώνουν» την Αθήνα: Δεν αρκεί μία έξοδος στις αγορές


Η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά δεν θα γίνει εν μία νυκτί, προειδοποιούν αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters.

Η διαδικασία θα απαιτήσει μία σειρά από επιτυχημένων πωλήσεων ομολόγων και τη δημιουργία ενός «σημαντικού» αποθέματος μετρητών, τόνισαν οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές επιθυμούν να δουν την Αθήνα να αναπτύσσει στρατηγική για την έξοδο στις αγορές πολύ πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, έτσι ώστε όταν αυτό εκπνεύσει τον Αύγουστο του 2018 θα είναι πιο πιθανό να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, σημειώνει το Reuters. 

Ομως, την ίδια στιγμή ανησυχούν για πιθανό εφησυχασμό ή υπαναχώρηση της Ελλάδας, που θα μπορούσε να απαιτήσει μία επέκταση της της οικονομικής βοήθειας και συνέχιση της παρακολούθησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. 

Οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν στο Reuters ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει η Αθήνα είναι να αποφύγει τυχόν υπαινιγμούς για υπαναχώρηση από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα αύξανε την αστάθεια, ιδιαίτερα καθώς η χώρα μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των αγορών.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι σύντομα στα χαρτιά, σημειώνει το Reuters. Επενδυτές αναμένουν ότι η Ελλάδα θα αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια από πενταετή ομόλογα, μόλις το κόστος δανεισμού πέσει κάτω από το 5%, επίπεδο το οποίο πλησιάζει γρήγορα. Θα είναι η πρώτη έξοδος στις αγορές από το 2014, όταν επέστρεψε για σύντομο χρονικό διάστημα με δυο εκδόσεις, πριν μπει ξανά σε οικονομικούς μπελάδες, συνεχίζει το δημοσίευμα. Τότε, άντλησε 3 δισ. ευρώ με πενταετή ομόλογα, με την απόδοση στο 4,95%.

Κλειδί για την Ελλάδα θα είναι και το ποιος αγοράζει τα ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, η νέα πώληση πρέπει να προσελκύσει κατά κύριο λόγο ξένο κεφάλαιο, με ελάχιστη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών, τόνισε ο ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παρατεταμένη εποπτεία;

Ακόμη κι αν η έκδοση είναι επιτυχής, σε όρους επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποδόσεων, η Αθήνα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει, γιατί μέρος των χρημάτων προορίζεται για απόθεμα, προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να βάλει στην άκρη περίπου 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των πρώτων δέκα μηνών μετά το τέλος του προγράμματος, σημειώνει το Reuters.

Μέρος αυτών των χρημάτων αναμένεται να προέλθει από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια της ευρωζώνης, υπό το τρέχον πρόγραμμα. Ομως, ένα τμήμα του αποθεματικού πρέπει να δημιουργηθεί από τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές, τόνισαν οι δύο από τους αξιωματούχους.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του αποθεματικού και να αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές πάνω από μία φορά έως τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών, μεγαλύτερων ωριμάνσεων, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Μία υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν η έκδοση των ομολόγων είναι επιτυχής, θα μπορούσε να ενισχύσει τη διάθεση των δανειστών να πιέσουν την Ελλάδα να εξετάσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισαν οι αξιωματούχοι. 

Άλλες χώρες που είχαν λάβει οικονομική βοήθεια, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την προληπτική πιστωτική γραμμή, που έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές με μία εγγύηση στήριξης, με αντάλλαγμα παρατεταμένη διεθνή εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις και την εξοικονόμηση.

Η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει αυτή τη στήριξη, μία κίνηση πολιτικά δυσάρεστη στην Αθήνα, αλλά είναι ένα μέτρο που θεωρούν χρήσιμο οι δανειστές, για να διατηρηθεί ο έλεγχος στη χώρα τουλάχιστον μέχρι να εφαρμοστούν οι συμφωνημένες συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, το 2019 και το 2020, καταλήγει το Reuters.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.