Όσοι πίνουν καφέ είναι πιο υγιείς


Ο καφές μπορεί να προστατεύει από σοβαρά νοσήματα και ίσως να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, ακόμη και αν είναι ντεκαφεϊνέ, σύμφωνα με δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Η πρώτη μελέτη έγινε από ερευνητές του
International Agency for Research on Cancer και του Imperial College του Λονδίνου περιλαμβάνοντας 521.000 άτομα, ηλικίας άνω των 35 ετών, από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Το συμπέρασμα ήταν πως όσοι πίνουν γύρω στα τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα ζουν περισσότερο από όσους δεν πίνουν καφέ.

Ο περιορισμός στην έρευνα αυτή ήταν ότι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μόνο μια φορά για το πόσο καφέ πίνουν, στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια μιας 16ετίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 18%, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 8%.

Το όφελος αποδίδεται κυρίως στο μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και πεπτικά προβλήματα, κάτι που παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, παρότι έχουν διαφορετικές συνήθειες ως προς τα είδη του καφέ που καταναλώνουν οι κάτοικοί τους, έγραψαν οι ερευνητές.

Η δεύτερη μελέτη περιέλαβε 185.850 άτομα από τις ΗΠΑ. Όσοι από αυτούς έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν στη διάρκεια της 16ετίας, ενώ όσοι έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν κατά 18% μικρότερο κίνδυνο. Αυτό οφειλόταν στα μειωμένα ποσοστά θανάτου από στεφανιαία νόσο, καρκίνο, εγκεφαλικό, διαβήτη και αναπνευστικά και νεφρικά προβλήματα, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο καφές παρατείνει τη ζωή, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωσή του και την καλύτερη υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια
Veronica Setiawan, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC). Η ίδια πρόσθεσε: «Επομένως, αν σας αρέσει ο καφές, εξακολουθήστε να τον πίνετε – και αν δεν πίνετε, ίσως πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να τον βάλετε στη ζωή σας».

Οι σκεπτικιστές πάντως επισημαίνουν ότι η σχέση του καφέ με την υγεία ίσως δεν είναι σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Μπορεί απλώς αυτοί που είναι πιο υγιείς ή που ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής να πίνουν περισσότερο καφέδες.

Στο
editorial (συνοδευτικό άρθρο) των δύο μελετών αναφέρθηκε ότι είναι ακόμη “πρόωρο” να προταθεί ο καφές ως ένας τρόπος να «μειώσουμε τη θνησιμότητα ή να αποτρέψουμε τις χρόνιες παθήσεις». Αλλά τα αποτελέσματα διασκεδάζουν τους φόβους ότι μπορεί να υπάρχει κάτι επικίνδυνο στον καφέ που βλάπτει την υγεία, το οποίο ισχύει μέχρι πέντε φλιτζάνια την ημέρα.


πηγή μέσω gataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.