Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Την τελευταία στιγμή εξαιρέθηκαν τα κινητά από το χαράτσι υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων

Δεν επιβαρύνονται, προς το παρόν, τα smart phones, αφού όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου «υπάρχει εκκρεμοδικεία για το θέμα αυτό». 
Το χαράτσι υπέρ των φορέων πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο αναφέρεται ως «εύλογη αμοιβή», δεν είναι κάτι καινούριο αφού είχε θεσμοθετηθεί από το 1993 και επιβαλλόταν σε χαρτί εκτύπωσης, αναλώσιμα, σκληρούς δίσκους ακόμη και σε... scanners. Καταργήθηκε το 2002 και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφενός το επαναφέρει, αφετέρου το επεκτείνει σε tablets και ίσως σε smart phones. 

Το εν λόγο χαράτσι υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων αποτέλεσε μήλον της έριδος και δημιούργησε αρκετές εντάσεις και χθες κατά την διάρκεια της ακρόασης των φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. 

Αρκετοί Οργανισμοί που εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα για το έργο των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν διαφώνησαν για το ύψος του χαρατσιού το οποίο η κ. Κονιόρδου είχε αρχικά προσδιορίσει σε 1%. Η άλλη πηγή έριδας αφορούσε το ποιοι θα παίρνουν αυτό το ποσό.

Εκπρόσωποι φορέων τοποθετήθηκαν λέγοντας πως «εμείς ζητήσαμε να γίνει 6%, αλλά τουλάχιστον κάντε το 2%», όπερ και εγένετο από την κ. Κονιόρδου στην Ολομέλεια. 

Στο δεύτερο ζήτημα υπήρχε 'διχασμός" των φορέων που εκπροσωπούν τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς με το νομοσχέδιο ορίζεται πως το 50% από το «χαράτσι» επί της τιμής εισαγωγής υπολογιστών, αναλώσιμων και εφεξής και tablet θα πηγαίνει σε εκδότες και εκδότες ΜΜΕ. 

Τι αναφέρει η σχετική ρύθμιση

«Η εύλογη αμοιβή καθορίζεται ως εξής: α) η αμοιβή για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δικτυωμένες φορητές συσκευές (tablets) και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) με μέγεθος εσωτερικής μνήμης τυχαίας προσπέλασης (RΑΜ) άνω των 4 GB ορίζεται σε 2% της αξίας τους".

(…) β) η αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, μαγνητικές ταινίες ή άλλους υλικούς φορείς πρόσφορους για την αναπαραγωγή ήχου ή εικόνας ή ήχου και εικόνας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι υλικοί φορείς ψηφιακής αντιγραφής εκτός των αποθηκευτικών μέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte όπως επίσης και για συσκευές ή εξαρτήματα ανεξάρτητα εάν λειτουργούν σε συνάρτηση ή μη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χρησιμοποιούνται για την ψηφιακή αντιγραφή, μετεγγραφή ή με άλλο τρόπο αναπαραγωγή (εκτός των σαρωτών και των εκτυπωτών) ορίζεται σε 6% της αξίας.

(…) γ) σε 4% της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών, των σαρωτών, των εκτυπωτών, τον χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπίες καθώς και των αποθηκευτικών μέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου