Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα ψάρια καταπραΰνουν τα συμπτώματα


Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα ωφελούνται από την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Care & Research, η οποία βρήκε ότι τα λιπαρά ψάρια απαλύνουν τα συμπτώματα της ασθένειας.


Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τη ρευματολόγο Sara Tedeschi από το Νοσοκομείο Brigham and Womens, της Βοστώνης, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 176 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια διατροφής.

Η διαπίστωση ήταν πως όσοι έτρωγαν ψάρια δύο φορές την εβδομάδα, ή παραπάνω, είχαν μια ύφεση της νόσου, σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν μία φορά το μήνα ψάρια ή σπανιότερα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια, εξελισσόμενη ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή, διόγκωση και πόνο. Από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά συνηθέστερα πλήττονται οι καρποί και οι αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών.

Όφελος που φτάνει στο ένα τρίτο του φαρμάκου μεθοτρεξάτη

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, εστίασαν στην κατανάλωση τόνου, σολομού, σαρδέλας και άλλων λιπαρών ψαριών που καταναλώνονται ωμά, βραστά, στον ατμό ή ψητά.

Δεν έλαβαν υπόψη στοιχεία για τηγανητά ψάρια, οστρακόδερμα ή ανάμικτα πιάτα, διότι αυτά τα γεύματα συνήθως περιέχουν λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -στο παρελθόν μια μελέτη έδειξε ότι τα ψάρια δεν ωφελούν τον εγκέφαλο αν είναι τηγανητά.

Να σημειωθεί ότι τα ω-3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνοντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ιχθυέλαια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ωφελούν τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η παρούσα μελέτη είναι μία από τις λίγες που εξέτασε την επίδραση των λιπαρών ψαριών και τονίζει τη σημασία της διατροφής στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τον αριθμό των διογκωμένων και επώδυνων αρθρώσεων σε κάθε ασθενή καθώς και ένα δείκτη φλεγμονής στο αίμα τους. Η δραστηριότητα της νόσου βαθμολογήθηκε κατά 0,5 βαθμό χαμηλότερα στα άτομα που έτρωγαν δύο η περισσότερα ψάρια την εβδομάδα. Αν και αυτή η διαφορά φαίνεται μικρή είναι σημαντική. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι για κάθε πρόσθετη μερίδα ψαριού την εβδομάδα, η ύφεση της νόσου ήταν 0,18.

Η μελέτη έδειξε ότι τα φάρμακα για τη νόσο, όπως η μεθοτρεξάτη, επιτυγχάνουν βελτίωση στη δραστηριότητα της νόσου κατά 1,5 βαθμό, επομένως ο 0,5 βαθμός που βρέθηκε ότι επιτυγχάνεται με τα ψάρια είναι το ένα τρίτο αυτού που επιτυγχάνουν τα φάρμακα.

“Με αυτού του επιπέδου βελτίωση, οι ασθενείς αισθάνονται εμφανώς καλύτερα”, ανέφερε η Tedeschi. “Επομένως, η προσθήκη ψαριών στην εβδομαδιαία διατροφή αποτελεί μια απλή στρατηγική που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαιτέρως ωφέλιμη”.



πηγή μέσω gataros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.