Το περπάτημα 3 ώρες την εβδομάδα βελτιώνει την αγγειακή άνοια


Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις δεξιότητες σκέψης ατόμων με άνοια αγγειακού τύπου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι το περπάτημα μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να αλλάξει την τροχιά της νόσου και να βελτιώσει τη σωματική ευεξία των ανθρώπων που αναπτύσσουν μια κοινή μορφή απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και ουσιαστικά δεν υπάρχει θεραπεία.

Η μελέτη εξέτασε την αγγειακή γνωστική εξασθένηση, τη δεύτερη πιο συχνή μορφή άνοιας παγκοσμίως, μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η κατάσταση δημιουργείται όταν κάποια από τα αιμοφόρα αγγεία ενός ατόμου φθαρούν και το αίμα δεν ρέει πλέον με το σωστό τρόπο στον εγκέφαλο παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Συχνά η πάθηση συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγγειακής άνοιας στα αρχικά στάδια είναι ότι τείνει να κάνει τη λειτουργία του εγκεφάλου λιγότερο αποτελεσματική. Σε προηγούμενες μελέτες εγκεφαλικής ανίχνευσης, τα άτομα με διάγνωση αγγειακών γνωστικών διαταραχών παρουσίασαν μεγαλύτερη νευρική δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και την προσοχή, υποδεικνύοντας ότι οι εγκέφαλοί τους έπρεπε να λειτουργούν πιο κοπιστικά κατά τη διάρκεια της σκέψης από ό, τι οι πιο υγιείς εγκέφαλοι.

Όμως, ενώ έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, λίγα είναι γνωστά για την εξέλιξη και τα πιθανά εμπόδια στην περίπτωση της αγγειακής άνοιας. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνει τα συμπτώματα της νόσου. Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και την καρδιαγγειακή υγεία.

Μερικές έρευνες έδειξαν ότι οι συχνές, γρήγορες βόλτες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και τις φυσικές ικανότητες σε εκείνους που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει αν η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με αγγειακή άνοια.

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό
The British Journal of Sports Medicine από ερευνητές του University of British Columbia, στον Καναδά, βρήκε ότι το περπάτημα με μέτρια ένταση μειώνει τα συμπτώματα της ήπιας νοητικής διαταραχής που σχετίζεται με τη φτωχή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Περπάτημα και αγγειακή άνοια

Οι επιστήμονες προσέλαβαν 38 ηλικιωμένους που είχαν διαγνωστεί με ήπια, πρώιμη μορφή αγγειακής νοητικής βλάβης. Όλοι συμφώνησαν να επισκέπτονται συχνά το εργαστήριο του πανεπιστημίου για έξι μήνες. Στην πρώτη επίσκεψη των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες μέτρησαν τη γενική υγεία τους και τις ικανότητες μνήμης και σκέψης.

Έπειτα έλεγξαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων ενόσω αυτοί επικεντρώθηκαν σε μια αυτοματοποιημένη δοκιμασία δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων κατά την οποία έπρεπε να κάνουν ένα γρήγορο κλικ σε πλήκτρα για να φανεί η κατεύθυνση που έπρεπε να δείχνει ένα βέλος. Αυτό το πείραμα σχεδιάστηκε για να αποκαλύψει τη νευρική δραστηριότητα και πόσο σκληρά διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου δούλευαν κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Τελικά, οι επιστήμονες χώρισαν τυχαία τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα περπατούσε με γρήγορο βήμα επί 3 φορές την εβδομάδα, επί 1 ώρα κάθε φορά, για έξι μήνες ενώ η άλλη ομάδα δεν έκανε κάνει τέτοιο αποτελώντας το μέτρο σύγκρισης. Και οι δύο ομάδες έλαβαν συμβουλές για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που άρχισε να περπατά είχε σημαντική βελτίωση στους χρόνους αντίδρασης. Επίσης, οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της βάδισης παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση και αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που προσομοίαζε περισσότερο σε υγιή εγκέφαλο.

Αντιθέτως, οι εθελοντές που απλώς ακολούθησαν κάποιες συμβουλές για καλύτερη διατροφή και δεν έκαναν καμία αλλαγή στη ζωή τους δεν είχαν ανάλογη βελτίωση.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η τακτική αεροβική άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή και την εγκεφαλοαγγειακή υγεία, μειώνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης προβλημάτων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2 και η αυξημένη χοληστερόλη», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης
Teresa Liu-Ambrose, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια στο Εργαστήριο Γήρανσης, Κινητικότητας & Νοητικής Νευροεπιστήμης.

«Αυτές οι χρόνιες ασθένειες ασκούν αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, επειδή εμποδίζουν την ροή αίματος στερώντας του έτσι τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά. Αν και χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για να καταλάβουμε καλύτερα πώς αναπτύσσονται τα οφέλη, γεγονός παραμένει ότι η συστηματική γυμναστική έχει ελάχιστες αρνητικές συνέπειες», είπε η
Liu-Ambroseζ.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει αν η άσκηση μπορεί να αποτρέψει την αγγειακή νοητική διαταραχή, αλλά πρόσθεσε ότι «πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να δράσει προληπτικά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.