Misty Robotics, μια εταιρεία με έναν φιλόδοξο στόχο: Κάθε σπίτι να έχει το δικό του ρομπότ!

 

Του Alex Knapp

Η statup Sphero έγινε γνωστή για τα "έξυπνα" παιχνίδια της (connected toys), και κυρίως για το τηλεκατευθυνόμενο BB-8 droid με κάμερα που είναι εμπνευσμένο από το Star Wars. Προσφάτως, ίδρυσε μία νέα spin-out εταιρεία, την Misty Robotics, η οποία έχει αναδείξει τον σχετικά "μετριοπαθή" στόχο του να εφοδιάσει κάθε σπίτι και γραφείο με ρομπότ. Ούτε καν drones. Η Misty φιλοδοξεί να δημιουργήσει ρομπότ σαν το R2-D2 ή τη Rosie από το The Jetsons - έναν χρήσιμο δηλαδή φίλο με προσωπικότητα. 

Η Misty Robotics ιδρύθηκε από τον πρώην επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας της Sphero, Ian Bernstein και τον επιχειρηματία Tim Enwall. Την Τρίτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης των 11,5 εκατ. δολ.. Σημειώνεται, επίσης, πως η Sphero κατέχει δικαιώματα μειοψηφίας στην εταιρεία. 

Υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις ρομποτικής που ακολουθεί η εταιρεία και θεωρεί ότι την κάνουν να ξεχωρίζει στον κλάδο. Η πρώτη προσέγγιση αφορά στην κατασκευή ρομπότ που μπορούν να κάνουν περισσότερα από ένα πράγμα. Δεν είναι πρακτικό, παρατήρησε ο Bernstein να έχεις μια σωρεία ρομπότ που κάνουν μόνο ένα πράγμα, όπως είναι τα ρομπότ που καθαρίζουν τις υδρορροές ή εκείνα που καθαρίζουν την πισίνα ή τα άλλα που καθαρίζουν το πάτωμα. 

"Τα ρομπότ για το σπίτι πρέπει να είναι πολλαπλών χρήσεων", είπε ο ίδιος. "Το μεγάλο όραμά μας είναι ένα ρομπότ σαν τη Rosie από το The Jetsons - ένα ρομπότ δηλαδή που θα συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητά μας, θα μαγειρεύει, θα καθαρίζει το σπίτι και θα κάνει όλων των ειδών τις δραστηριότητες". 

Για αυτό, η Misty βλέπει τα ρομπότ ως πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι άλλοι προγραμματιστές για να είναι δημιουργικοί με τις πιθανές εφαρμογές της ρομποτικής, όπως είναι το smartphone ή το PC. 

"Θα μπορούσε κανείς να πάει στο εργαστήριο και να κατασκευάσει ένα ρομπότ σαν τη Rosie και να το βγάλει στην αγορά, αλλά δεν νομίζω ότι θα είχε επιτυχία", είπε ο David Pakman, συνεργάτης στη Venrock, μια από τις εταιρείες που επένδυσαν στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης. "Δείτε το παράδειγμα του Apple II. Πωλήθηκε σε ερασιτέχνες με την ιδέα ότι μπορούν να τον προγραμματίσουν όπως θέλουν. Εδώ υπάρχει μία κοινή τακτική: Το να μπορούν δηλαδή να δημιουργούνται πολλές εφαρμογές πάνω σε μια πλατφόρμα, δίδοντας τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερους προγραμματιστές να επεμβαίνουν".

Η δεύτερη προσέγγιση ρομποτικής, στην οποία διαφοροποιείται η Misty είναι η συμπεριφορά των ρομπότ. "Πρέπει να φαίνονται οικεία", είπε ο Enwall. "Δεν γίνεται να μας τρομάζουν". 

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η εταιρεία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, διαβεβαιώνει ο Pakman. 

Όπως σημειώνει ο ίδιος, ένας από τους στόχος της Misty είναι να εντάξει στην πράξη τα ρομπότ στη ζωή των ανθρώπων - σχεδόν όπως τα κατοικίδια. Φθάνοντας ακόμη και στο σημείο καθένα ρομπότ να έχει τη δική του προσωπικότητα. 

"Είναι ένα μεγάλο όραμα", δήλωσε ο Pakman. "Ένα ρομπότ για τον καθένα μας". 


Πηγή: capital μέσω protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.