Μειώσεις-σοκ για όσους έχουν αγροτικό εισόδημα

 

Τον κίνδυνο νέων περικοπών στη σύνταξή τους ή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν ένα εκατομμύριο πολίτες. 


Ο λόγος είναι οι ασάφειες στο νόμο Κατρούγκαλου για όσους με οιονδήποτε τρόπο έχουν κάποια ενασχόληση με αγροτικές δραστηριότητες ή δηλώνουν αγροτικό εισόδημα.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι νέοι συνταξιούχοι (κατέθεσαν αίτηση μετά τις 13 Μαΐου 2016) που συνεχίζον να εργάζονται θα υποστούν μείωση σύνταξης κατά 60%.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι πολίτες με περιστασιακές εκμεταλλεύσεις χωρίς διάθεση βιοπορισμού, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να καταβάλουν και εισφορές για τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.

Η διάταξη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των αγροτών, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα είτε να διακόψουν την ενασχόλησή τους με τις αγροτικές δραστηριότητες και να χάσουν παράλληλα τις επιδοτήσεις είτε να συνεχίσουν ως αγρότες και να λάβουν μειωμένη σύνταξη κατά 60%.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε μια μικρή ανάσα μόνο για τους αγρότες που είναι σφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ. Σε εγκύκλιο αναφέρεται ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από 1ης Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2024 και ασκούν αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους.


ΠΗΓΗ:    Καθημερινή μέσω enikonomia μέσω    protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.