Οριστικό τέλος στο κρυολόγημα


Αυστραλοί ερευνητές ετοιμάζουν ένα εφ' όρου ζωής εμβόλιο κατά του κοινού ιού

Της Κατερίνας Στυλιανέα

Στη συνεχή προσπάθεια των επιστημόνων για την ανάπτυξη ανοσοποιητικού με στόχο τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον ιό του κρυολογήματος ο υπέρτατος στόχος των ερευνητών είναι να παρασκευάσουν εμβόλια που θα παρέχουν προστασία εφ' όρου ζωής.


Το δε σταθερό πρόβλημά τους είναι ότι ο ιός αυτός μεταλλάσσεται συνεχώς υπερβαίνοντας κάθε νέα έκδοση του αντιιικού εμβολίου. Ομως Αυστραλοί ερευνητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης υπό την καθηγήτρια ανοσολογίας δρα Linda Wakim ανακάλυψαν μια μέθοδο που «κόβει τα πόδια» του ιού και εκτιμούν ότι με βάση αυτήν μπορούν να παρασκευαστούν εμβόλια που με μόνο μία χορήγηση θα φέρνουν μόνιμα προστατευτικά αποτελέσματα. 

Σε αντίθεση με προηγούμενες απόπειρες παρασκευής ενός εφ' όρου ζωής εμβολίου για τη γρίπη, που βασίζονταν στην αξιοποίηση και την ενίσχυση της αντιιικής δράσης των λευκών αιμοσφαιρίων στην περιοχή του πνεύμονα (προσέγγιση περιορισμένης αποτελεσματικότητας, καθώς τα εν λόγω λευκά αιμοσφαίρια Trms είναι ευπαθή και πεθαίνουν πολύ πριν αναπτυχθεί ανοσία), η νέα μέθοδος εστιάζει στα μεγαλύτερης διάρκειας ζωής λευκά αιμοσφαίρια της ρινικής κοιλότητας. 

Στόχος της νέας προσέγγισης είναι η αποτροπή της μετακίνησης του ιού πέρα από τη ρινική κοιλότητα (ώστε να μη φτάσει δηλαδή ποτέ στους πνεύμονες, οπόταν θα πυροδοτούσε τα συμπτώματα της γρίπης). Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ ο πληθυσμός των λευκών αιμοσφαιρίων Trms στους πνεύμονες συρρικνώνεται στο 1% μέσα σε 100 ημέρες, στην περιοχή της μύτης παραμένει αμετάβλητος. 

Ετσι, ενώ ο μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενος ετήσιος εμβολιασμός στοχεύει στην ενεργοποίηση των Trms στους πνεύμονες να παράξουν αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού, η δράση του σβήνει μαζί με τον πληθυσμό των αιμοσφαιρίων που έχουν «εκπαιδευτεί» να ανιχνεύουν και να πολεμούν τον ιό. 

Αντιθέτως η στόχευση στα Trms της ρινικής κοιλότητας θα σήμαινε και διατηρησιμότητα της προστατευτικής δράσης του εμβολίου. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, η στόχευση απευθείας στα Trms βοηθά να ξεπεραστεί ακόμη ένα πάγιο πρόβλημα στην παρασκευή εμβολίων: η δυνατότητα του ιού να «καμουφλάρεται» αλλάζοντας περιβολή προκειμένου να διαφύγει την προσοχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα Trms εκπαιδεύονται να ανιχνεύουν τον ιό όχι από τα ευμετάβλητα εξωτερικά γνωρίσματά του αλλά από τα εσωτερικά, δομικά χαρακτηριστικά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.