Σημαντική διάκριση για την Ελληνίδα ειδικό στην κίνηση των ρομπότ

 

Η καθηγήτρια ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου Rice Λυδία Καβράκη έλαβε μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις στον τομέα της, το βραβείο Athena Lecturer του Συνδέσμου Μηχανικών Υπολογιστών (ACM).

Η Λ. Καβράκη, Καθηγήτρια Επιστήμης Υπολογιστών και καθηγήτρια βιοϊατρικής, αναγνωρίστηκε για την επινόηση τυχαίων αλγορίθμων σχεδίασης κίνησης στη ρομποτική και για την ανάπτυξη μεθόδων βιοπληροφορικής και βιοϊατρικής εμπνευσμένων από τη ρομποτική.

“Είμαι βαθιά τιμή αυτό το βραβείο”, δήλωσε. “Αναγνωρίζει χρόνια εργασίας με τους μαθητές και τους συνεργάτες μου στο Rice και σε όλο τον κόσμο. Χαίρομαι επίσης που η ACM επέλεξε να ονομάσει ένα από τα κορυφαία της βραβεία από την Αθηνά, τη θεά της Σοφίας στην αρχαία ελληνική μυθολογία, που ήταν προστάτης της ανθρώπινης εφευρετικότητας. “Χτυπάει” μια ευαίσθητη χορδή μέσα μου, καθώς η φωτογραφία της βρισκόταν στο εξώφυλλο των βιβλίων μου όταν μεγάλωνα στην Ελλάδα”.

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο από το 2006, το βραβείο Lecturer Athena τιμά γυναίκες ερευνητές που έχουν κάνει θεμελιώδεις συνεισφορές στην επιστήμη των υπολογιστών. Το βραβείο φέρει χρηματικό έπαθλο ύψους 25.000 δολαρίων και ο τιμητής καλείται να δώσει μια διάλεξη σε μια μεγάλη διάσκεψη ACM της επιλογής της, η οποία θα καταγραφεί για την ιστοσελίδα του σωματείου.

«Ο προγραμματισμός της κίνησης των αντικειμένων σε έναν τρισδιάστατο χώρο υπήρξε μια κεντρική πρόκληση στον τομέα της ρομποτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Πρόεδρος της ACM Vicki Hanson. “Η μέθοδος πορείας της Λυδίας Καβράκη (PRM) είχε τεράστιο αντίκτυπο. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε εφαρμογές ρομποτικής στη βιομηχανία και αποτελεί θεμελιώδη ιδέα για πολλούς ερευνητές στον τομέα”.

Η Καβράκη έχει επεκτείνει τις μεθοδολογίες της για τον σχεδιασμό κίνησης ρομπότ με τα χρόνια και έχει εμπνεύσει τη ρομποτική κοινότητα να εξετάσει προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό θεωρούνταν ανέφικτα. Επιπλέον, η ανοιχτή βιβλιοθήκη Open Motion Planning, στη δημιουργία της οποίας συνέβαλε, έχει χρησιμοποιηθεί πλέον σε περισσότερα από 30 διαφορετικά ρομποτικά συστήματα παγκοσμίως.

Η Καβράκη επίσης ήταν η πρώτη που αναγνώριζε ότι οι τεχνικές σχεδιασμού κίνησης που αναπτύσσουν στη ρομποτική θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με μεγάλη επιτυχία τόσο στη βιολογία όσο και στην ιατρική. Οι αλγόριθμοί της για την ανάλυση της κίνησης, του σχήματος και της ευκαμψίας των μορίων έχουν επηρεάσει την υπολογιστική βιολογία, την ανακάλυψη φαρμάκων και το σχεδιασμό φαρμάκων και οι πιο πρόσφατες εργασίες της σχετικά με δομικές μεθόδους για τον εντοπισμό θερμών σημείων εγκάρσιας αντιδραστικότητας σε Τ κύτταρα έχουν τη δυνατότητα να εισαγάγουν ασφαλέστερες θεραπείες ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο.

Συνεργάζεται επίσης με την NASA στην τεχνολογία αιχμής για τον σχεδιασμό κινήσεων για το Robonaut 2, ένα ανθρωποειδές ρομποτικό βοηθό, και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Η ACM είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική και επιστημονική εταιρεία πληροφορικής παγκοσμίως. Συνδέει εκπαιδευτικούς υπολογιστών, ερευνητές και επαγγελματίες που εμπνέουν διάλογο, μοιράζονται πόρους και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του τομέα. Προωθεί επίσης πρότυπα, αναγνωρίζει την τεχνική αριστεία και ενισχύει τη συλλογική φωνή του επαγγελματικού κλάδου των υπολογιστών μέσω ισχυρής ηγεσίας.

Πηγή:enikonomia μέσω protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.