Καρκίνος παχέος εντέρου: Ξηροί καρποί και άσκηση παρατείνουν τη ζωή


Σύμφωνα με δύο μελέτες, τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον νικήσουν ή να παρατείνουν την επιβίωση ακολουθώντας μια υγιεινή τη διατροφή -καταναλώνοντας μεταξύ άλλων ξηρούς καρπούς- και ασκούμενοι συστηματικά. Οι δύο μελέτες θα παρουσιασθούν τον επόμενο μήνα στο ετήσιο συνέδριο της American Society of Clinical Oncology που θα γίνει στο Σικάγο.

Η μια μελέτη διήρκησε 7 χρόνια και περιέλαβε μια ομάδα καρκινοπαθών σταδίου ΙΙΙ (η νόσος έχει εξαπλωθεί τοπικά αλλά δεν έχει κάνει μεταστάσεις). Αυτοί που έτρωγαν πάνω από 60 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα, είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής της νόσου και 57% λιγότερες πιθανότητες θανάτου στη διάρκεια των 7 ετών.

Στη δεύτερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής (έτρωγαν σωστά, έκαναν γυμναστική, και είχαν ένα υγιεινό σωματικό βάρος) είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν τόσο τις υποτροπές όσο και την επιβίωση των πασχόντων από καρκίνο», δήλωσε ο Daniel Hayes πρόεδρος της American Society of Clinical Oncology και καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber, στη Βοστώνη.

Και πρόσθεσε: «Όταν ένας άνθρωπος διαγνωστεί με καρκίνο, δεν είναι αργά να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες. Αντιθέτως, η κίνησή του αυτή μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Ξηροί καρποί

Στη μελέτη με τους ξηρούς καρπούς, την οποία χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, συμμετείχαν 800 ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση και χημειοθεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το 19% είπαν ότι έτρωγαν τουλάχιστον 60 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα, μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους. Οι ξηροί καρποί δένδρων όπως είναι τα Brazilian nuts, τα κάσιους, το πεκάν, τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης συσχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο υποτροπής και θανάτου. Από την άλλη μεριά δεν βρέθηκε όφελος από τα αράπικα φιστίκια ή το φιστικοβούτυρο, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Temidayo Fadelu, από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber.

Οι διαφορές στα οφέλη μεταξύ των ξηρών καρπών μπορεί να οφείλονται στις διαφορετικές βιοχημικές συνθέσεις μεταξύ των φυτών.

«Η διαφορά ίσως οφείλεται στο ότι τα αράπικα φιστίκια είναι καρπός της αραχίδας (ψευδοφιστικιά) που στην πραγματικότητα είναι όσπριο όπως το κουκί, ο αρακάς και οι φακές, ενώ τα φιστίκια Αιγίνης προέρχονται από την φιστικιά που είναι δέντρο», ανέφερε ο Fadelu.

Οι ξηροί καρποί των δέντρων περιέχουν υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών, φυτικών ινών, και φλαβονοειδών.

Η άσκηση

Η δεύτερη μελέτη περιέλαβε 992 καρκινοπαθείς παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ οι οποίοι είχαν κάνει χημειοθεραπεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσαν ότι αυτοί που έκαναν μια υγιεινή διατροφή και ασκούνταν αποφεύγοντας τα περιττά κιλά είχαν σημαντικό όφελος στην επιβίωση. Η διάρκεια της επιβίωσης μεγάλωνε όταν φρόντιζαν να τηρούν τις συστάσεις για το αλκοόλ (λιγότερο από 1-2 ποτά την ημέρα) και τελικά υπήρχαν 36% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής και 51% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.


πηγή μέσω gataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.