ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! ΚΟΙΤΑΣΜΑ – ΜΑΜΟΥΘ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ: Πόσο αξίζει ο ενεργειακός θησαυρός στην Κρήτη
Γιγαντιαία
υποθαλάσσια κοιτάσματα εντόπισαν σεισμικές έρευνες αμερικανικής γεωφυσικής
εταιρείας σε συνεργασία με ελληνική, σε περιοχή νότια της Κρήτης. Τα ευρήματα
αυτά ανοίγουν νέες προοπτικές τόσο στο ενεργειακό κομμάτι όσο και στο στρατηγικό.
Αυτό το γεγονός αποτελεί την αρχή σημαντικών ενεργειακών ελληνικών ανακαλύψεων
καθώς ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα – μαμούθ, σύμφωνα με την
εφημερίδα «Real News».
Οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής
εταιρείας Spectrum σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ
έφεραν στο φως νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ
Λιβύης και Κρήτης. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις μήνες και τα
επιστημονικά τους ευρήματα ανοίγουν νέες ενεργειακές προοπτικές για την χώρα
μας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κρύβει κοιτάσματα μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ). Η μελέτη της Spectrum παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και είχε τίτλο «Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα». Εάν τα συμπεράσματά της επιβεβαιωθούν, τότε νότια της Κρήτης κρύβεται ένας «θησαυρός» 600 δισ. δολαρίων, καθώς τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια.
Όπως σημειώνεται στην μελέτη, νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της ΑΟΖ που ανήκει στην Λιβύη, εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο. Ο πρώτος ύφαλος εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, ο οποίος έχει μήκος 10 χλμ. Οι δύο ύφαλοι φαίνεται με βεβαιότητα ότι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο σημεία ερευνών απέχουν ελάχιστα από τη νοητή οριογραμμή που χωρίζει την λιβυκή ΑΟΖ από την ελληνική. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Λιβύης. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση ο τεράστιος πλούτος, που υπάρχει εκεί, θα μείνει ανεκμετάλλευτος.
Όπως τονίζει ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, ο εντοπισμός των νέων κοιτασμάτων αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της Ελλάδας. . Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών, ενόψει του νέου διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Ενέργειας, για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια: