SOS: Ιδιωτικοποιείται η Υγεία και φτωχοποιείται η κοινωνία


Τρία χρόνια μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Ν. 4238/14, το νέο πολυνομοσχέδιο (ή 4ο μνημόνιο) το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος δεν προβλέπεται να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τις ανάγκες για την Υγεία λαού. Αντίθετα μάλιστα, στο μόνο που στοχεύει -πέραν της αναδιανομής αρμοδιοτήτων- είναι η ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, όπου σε μια ολοένα και περισσότερο φτωχοποιούμενη κοινωνία, θα αποτελεί πλέον ένα πανάκριβο «καταναλωτικό» αγαθό πολυτελείας για πολύ λίγους.

Έτσι, στα χρόνια προβλήματα των μνημονίων προστίθενται και τα όψιμα που είναι:

1. Η υποχρηματοδότηση της Υγείας που αντανακλά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στη μείωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μισθούς άλλων Βαλκανικών χωρών.


2. Η υποστελέχωση
Μετά την απόλυση 2.500 γιατρών από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπουργού Γεωργιάδη, το 40% των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΠΕΔΥ) έκλεισαν ενώ ούτε το 5% των εργαστηριακών εξετάσεων δεν εκτελείται στα Δημόσια εργαστήρια τα οποία έχουν απαξιώσει.

Από τους 2.200 γιατρούς που υπηρετούν σήμερα, οι περισσότεροι είναι με δικαστικές αποφάσεις και κάποιοι από αυτούς αρκετούς μήνες απλήρωτοι. Οι προσωρινοί επικουρικοί γιατροί με μισθούς πείνας, δεν μπορεί να είναι η λύση στα μόνιμα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασθενών.

Στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές οι τοπικές μονάδες έχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες και έτσι καταφεύγουν είτε στα Δημόσια Νοσοκομεία των πόλεων (επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον δευτεροβάθμιο Τομέα Υγείας) είτε σε ιδιωτικά κέντρα πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι αερομεταφορές που κοστίζουν περίπου 15.000 - 20.000 € δεν επιλύουν τα προβλήματα, ενώ θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να μειώσουν τις αερομεταφορές πάνω από 60%, αν χρησιμοποιούνταν ως κίνητρα οικονομικά και επιστημονικά σε ειδικούς γιατρούς που θα στελέχωναν τις εν λόγω περιοχές.

3. Η μετανάστευση των νέων γιατρών τα τελευταία 7 χρόνια (άνω των 13.000) είναι ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα στα χρόνια που έρχονται.

4. Η υπερεργασία των εναπομεινάντων γιατρών που υπηρετούν με ιατρικά ραντεβού ανά 10λεπτα στην 7ωρη εργασία τους, σηματοδοτεί πολύ μεγάλο κίνδυνο για την ποιότητα της παροχής υγείας και το χειρότερο δεν έχει συμβεί μόνο λόγω της υπεράνθρωπης προσπάθειας γιατρών και νοσηλευτών.

Ο Τομέας Υγείας του Ε.ΠΑ.Μ., σε αντιπαραβολή των τεκταινομένων, έχει εκπονήσει, όπως έχει κάνει το ΕΠΑΜ για όλους τους τομείς, και για την Υγεία ολοκληρωμένο σχέδιο, από καιρό, το οποίο είναι στη διάθεση όλων των φορέων της υγείας -και ευρύτερα-, για την πιο πλατιά διαβούλευση και συμφωνία.

Επειδή η Υγεία δεν είναι χώρος -στην καλύτερη περίπτωση για πειραματισμούς, ή τομέας άντλησης ψήφων, όπως είχε χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς στο παρελθόν-, αλλά πλέον είναι χώρος άσκησης νέου τύπου ευγονικής και γενοκτονίας ενός ολόκληρου λαού.

Γι’ αυτό το ΕΠΑΜ δηλώνει, ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να αποτραπούν στην πράξη τα εγκληματικά σχέδια των ξένων επικυρίαρχων και των ντόπιων δωσίλογων συνεργατών τους.

Το ΕΠΑΜ καλεί όλους τους φορείς υγείας, το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, τα σωματεία τους, αλλά προπάντων ολόκληρο τον ελληνικό λαό να αντισταθεί στο γενοκτόνο νέο μνημόνιο, ή όπως αλλιώς θελήσουν να το ονομάσουν για να μας ρίξουν πάλι στάχτη στα μάτια και να μας πείσουν, ότι γίνεται για «το καλό μας».

Η αντίσταση στις μεθοδεύσεις του καθεστώτος δεν αφορά στην υπεράσπιση δικαιωμάτων διαφορετικών ομάδων πληθυσμού. Δεν αφορά στους συνδικαλιστές, ή σε επί μέρους παρατάξεις. Εάν σήμερα θίγονται κάποιοι -οι περισσότεροι- χθες χτυπήθηκαν αλύπητα πολλοί άλλοι και αύριο έρχεται η σειρά των υπολοίπων. Μας αφορά όλους!

Το «ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ας πάψει να είναι ένα απλό σύνθημα. Ας γίνει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ πράξη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 15 Μαΐου 2017
Ο Τομέας Υγείας του 
ΕΠΑΜ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.