Το "τραπεζικό προϊόν" επισκέπτεται τη μαμά Μέρκελ


Στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού μία μέρα μετά την ορκωμοσία του θα βρεθεί στο Βερολίνο για να συναντήσει την καγκελάριο της χώρας Αγκελα Μέρκελ...


Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η «η καγκελάριος χαίρεται» που θα δεχτεί το νέο Γάλλο ηγέτη, ενώ γερμανικά ΜΜΕ υπενθύμιζαν ότι ο Μακρόν είχε επισκεφτεί το Βερολίνο και πριν τις εκλογές, δηλώνοντας ότι «βρήκαμε αρκετό κοινό έδαφος με την καγκελάριο, όπως και με τον Πρόεδρο (της Γερμανίας)».

Φυσικά, οι γαλλογερμανικές συναντήσεις συνδέονται με τις ευρύτερες διεργασίες και κόντρες για το μέλλον της ΕΕ. Επιπλέον, παρά τις αρκετές διαφωνίες, Παρίσι - Βερολίνο «συναντιούνται» και σε συντονισμούς που αφορούν την ισχυροποίηση της ΕΕ στην αναμέτρησή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Παράλληλα, σύμφωνα με ΜΜΕ όπως η «Φιγκαρό», την ίδια μέρα που θα συναντήσει τη Μέρκελ, ο νέος Γάλλος Πρόεδρος θα επισκεφτεί και τα γαλλικά στρατεύματα που παραμένουν στο Αφγανιστάν. Αλλωστε, όπως δήλωνε και προεκλογικά, στις προτεραιότητές του θα είναι να βρεθεί κοντά σε όλες τις γαλλικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.
Χτες, η Μέρκελ δήλωσε πως «ένα πράγμα είναι σαφές, η Γερμανία θα συνεχίσει να ευημερεί μόνον αν η Ευρώπη ευημερεί». Αναδεικνύοντας όμως ότι το παζάρι κλιμακώνεται, πρόσθεσε ότι είναι «πρόθυμη να συζητήσει περαιτέρω μέτρα προς ενίσχυση της Ευρωζώνης, τα οποία προτείνει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος» και σκέφτεται «από το 2013 ένα κονδύλι της Ευρωζώνης με το οποίο να μπορούμε να βοηθήσουμε χώρες οι οποίες είναι πρόθυμες για μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι «θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα κοινό επενδυτικό πρόγραμμα (σ.σ. Γερμανίας - Γαλλίας), επειδή η Γερμανία χρειάζεται να καλύψει κενά στον τομέα της ψηφιοποίησης».
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε στην ιταλική «Λα Ρεπούμπλικα»: «Ο κ. Μακρόν και εγώ συμφωνούμε απολύτως: Υπάρχουν δύο δυνατότητες, να ενισχύσουμε την Ευρωζώνη με αλλαγές των συνθηκών ή (αυτές να γίνουν) με ρεαλιστικό τρόπο μεταξύ των κρατών. Αλλαγές στις συνθήκες δεν είναι επί του παρόντος ρεαλιστικές. Δεν μπορούμε, όμως, να μην κάνουμε και τίποτα, διότι διαφορετικά η Ευρώπη θα διαλυθεί». Ενώ τόνισε: «Δεν δέχομαι να με επικρίνουν επειδή θέλω να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες. Οι διαφορές στην Ευρώπη προέρχονται και από το γεγονός ότι δεν τηρούνται. Αυτό κουράζει τους πολίτες».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι περιμένει πως «ο κ. Μακρόν θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της Γαλλίας». Την ίδια στιγμή, οι ενδοαστικές διεργασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών (των οποίων ο α' γύρος θα γίνει στις 11 Ιούνη) εντείνονται. Μετά την ανακοίνωση των περισσότερων υποψηφίων βουλευτών που θα στηρίξει η «Δημοκρατία Εμπρός!» (REM), αρκετοί σχολίασαν το γεγονός ότι η συνεργασία με το κεντρώο κόμμα «Modem» του Φρανσουά Μπαϊρού δεν πήρε την έκταση που αναμενόταν. Ο ίδιος ο Μπαϊρού εξέφρασε απογοήτευση που το κόμμα του εξασφάλισε μόνο μερικές δεκάδες θέσεις στα ψηφοδέλτια, έναντι τουλάχιστον 120 που είχε αρχικά συμφωνηθεί, όπως είπε.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», από τους 428 υποψηφίους που ανακοινώθηκαν, 153 προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) ή το οπορτουνιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς (PRG), 38 από τα κεντρώα «Modem» και «UDI», 25 από τους Ρεπουμπλικάνους και 197 δεν έχουν εκλεγεί άλλη φορά σε κάποιο δημόσιο αξίωμα.

ΠΗΓΗ:ellinikoforoum


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.