Τινάζουν στον «αέρα» την προσωπική διαφορά των νέων συνταξιούχων! ΣΟΚ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 13/5/2017 ΚΑΙ ΜΕΤΑ!


Γράφει η Αμέλια Αναστασάκη

ΣΟΚ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 13/5/2017 ΚΑΙ ΜΕΤΑ!- ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΤΗΝ ΛΑΒΟΥΝ ΠΟΤΕ!

Και τα προβλήματα στις συντάξεις δεν φαίνεται ποτέ να τελειώνουν! Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σε όσους υποψήφιους συνταξιούχους παραιτήθηκαν από την εργασία τους με σκοπό να υποβάλουν τα χαρτιά τους και να συνταξιοδοτηθούν, και όχι μόνο δεν γνωρίζουν τι σύνταξη θα πάρουν αλλά ούτε και πότε!


Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε πάλι το «θαύμα» της! Από τη μία, «πετσόκοψε» κατά τουλάχιστον 20% το βασικό κομμάτι της κύριας σύνταξης -αφού οι μειώσεις επεκτάθηκαν και σε ΕΚΑΣ, επιδόματα, επικουρικές κτλ. άρα μιλάμε για περικοπές που φτάνουν ακόμα και το 40% στο συνολικό μέρος!-, και από την άλλη ισχυρίζεται ότι η διαφορά παλαιάς και νέας σύνταξης θα προσδιοριστεί από τον επανυπολογισμό που θα γίνει (;) αλλά ακόμη παραμένει άγνωστο το πότε και το τι θα βγάλει!

Επανυπολογισμός «ναι», προσωπική διαφορά «όχι»!
Από την ώρα που έγινε νόμος του κράτους η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου, τα περισσότερα συνταξιοδοτικά θέματα είναι στον «αέρα» και «απροσδιόριστα»! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, όσοι ασφαλισμένοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 (δηλαδή από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά). Η συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων συνταξιούχων είναι σίγουρο ότι θα υποστεί τεράστια «ψαλιδίσματα» στις συντάξεις τους.

Ωστόσο, όσο και να ακούγεται περίεργο, το «πρόβλημά» δεν είναι αυτό! Το «πρόβλημα» είναι ότι, ναι μεν θα προκύψει μία «προσωπική διαφορά» μεταξύ της νέας σύνταξης που διεκδικούν συγκριτικά με τις παλαιές συντάξεις που έδινε το Υπουργείο Εργασίας μέχρι και πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει ούτε επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων ώστε να προσδιοριστεί το ποσό που θα λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι, ούτε όμως δεν γνωρίζουν «επίσημα» ποιο θα είναι το τελικό ποσό σύνταξης που θα παίρνουν με τα νέα δεδομένα. 
Το αποτέλεσμα; 65.000 ασφαλισμένοι που υπέβαλαν τα χαρτιά τους μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ελπίζοντας να συνταξιοδοτηθούν, δεν ξέρουν ούτε αν θα πάρουν προσωρινή σύνταξη, ούτε ποια είναι η «προσωπική διαφορά» που τούς αντιστοιχεί, ούτε όμως και αν ποτέ την λάβουν! Και αν δεν ξεκαθαριστεί αυτό, τότε είναι αβέβαιο το μέλλον της «πολυπόθητης» σύνταξης που αναμένουν!

Καμία αναφορά για την «προσωπική διαφορά» στην νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ! 
Η εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν κάνει πουθενά αναφορά σχετικά με την καταβολή της προσωπικής διαφοράς» στους νέους συνταξιούχους! Η μόνη πληροφορία που δίνεται είναι ότι, αυτή θα υπολογιστεί (άγνωστο το πότε!) σε μία δεύτερη φάση και αφύ εκκαθαριστεί το τελικό ποσό της σύνταξης! Δηλαδή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο ΕΦΚΑ «λέει» στους υποψήφιους συνταξιούχους ότι στο εγγύς μέλλον, δεν θα καταβληθεί καμία προσωπική διαφορά στις νέες συντάξεις!

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής: «Ο υπολογισμός της τυχόν προκύπτουσας προσωπικής διαφοράς θα υλοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.