Η κατάσταση στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα. Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη;

 

Του Δημήτρη Κυπριώτη

Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία δεν λέει να σταματήσει. Ακόμη και μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τράμπ, οι φωνές ανησυχίες από την Ευρώπη κυρίως αλλά και από το εσωτερικό της Τουρκίας, εξακολουθούν να  παραμένουν πολύ ανήσυχες.


Η αμφισβήτηση του οριακού αποτελέσματος υπέρ του ΝΑΙ, φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κατάληξη από την επανακαταμέτρηση των ψήφων, αν τελικά αυτή ζητηθεί και επίσημα από την αντιπολίτευση, πέρα από τις καταγγελίες της.

Πάντως όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η Τουρκία έχει ήδη χωριστεί αν όχι στα 3 (εσωτερικό της χώρας που υπερίσχυσε το ΝΑΙ, η  περίμετρος αυτής και ιδιαίτερα οι μεγάλες πόλεις με  τα παραθαλάσσια τουριστικά κέντρα και τέλος η περιοχή των Κούρδων)οπωσδήποτε στα 2, με τους υποστηρικτές του ΝΑΙ από τη μία πλευρά και του ΟΧΙ από την άλλη. Άλλωστε το 51 και το 49 τοις % αντίστοιχα, από μόνα τους αυτό μαρτυρούν, έστω και αν αποδειχθεί ότι το όργιο φημών και καταγγελιών για τρομοκρατία που ασκήθηκε σε δημόσιους υπάλληλους και σε υποστηρικτές του ΟΧΙ, αλλά και για νοθεία ψήφων, δεν είναι αληθινό.

Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν την επόμενη ημέρα κιόλας, από τον ίδιο τον Ερτογάν και τη συμπεριφορά που θα επιδείξει, όμως δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τον τρόπο που αυτός θα ασκήσει τα νέα του καθήκοντα.

Ο Σουλτάνος λοιπόν, με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να διαχειριστεί κατά τον καλλίτερο τρόπο αυτήν τη διχασμένη κοινωνία. Όμως πως θα μπορέσει να γίνει αυτό, όταν αυτήν την κοινωνία  ο ίδιος φρόντισε να τη διχάσει αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα με τους διωγμούς που επέβαλε σε όλη την Επικράτεια της Χώρας και σε όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής της Τουρκίας; Αυτό είναι ένα ερωτηματικό.

Και μέσα σε όλα τα άλλα,  θα πρέπει να διαχειριστεί ακόμη και την άθλια στην κυριολεξία οικονομία και το εξαιρετικά ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον για τα γεωπολιτικά και τα στρατηγικά συμφέροντα όχι μόνο της ίδιας της Τουρκίας αλλά και αυτά  των μεγάλων παικτών της ευρύτερης περιοχής ΗΠΑ, Ρωσίας και Ευρώπης.

Το πώς θα μπορέσει μια χώρα και εν προκειμένω  η Τουρκία με αυτά τα προβλήματα να διατηρήσει την ενότητά  της είναι πολύ δύσκολο ακόμη και το προβλέψει κάποιος, όταν οι εξελίξεις τρέχουν στο γύρο γεωπολιτικό της περιβάλλον  και ιδιαίτερα αυτών των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και στο Ιράκ;

Για αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι με  αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, είναι εξαιρετικά εύθραυστα, ιδιαίτερα δε και με την πολιτική που έχει ασκήσει τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν, παίζοντας πότε με τη Ρωσία, πότε με τις ΗΠΑ και πότε με την  Ευρώπη. Όλα αυτά  μπορεί να αποδειχθούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι τόσο για τον ίδιο (για αυτό μπορεί να υπάρχει η πρόβλεψη ότι είναι σίγουρο) όσο όμως και για το γεωπολιτικό περιβάλλον πέριξ της Τουρκίας και σε αυτό φυσικά περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

* Ο Δημήτρης Κυπριώτης είναι Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος της ΠΓ του ΕΠΑΜ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.